Trump na summite odstrčil čiernohorského premiéra, ktorý bol pred ním

Americký prezident Donald Trump okrem svojho prvého prejavu pred lídrami aliančných krajín upútal pozornosť takisto nevyberaným správaním, ktoré predviedol počas prehliadky novej centrály NATO.

25.05.2017 20:01 , aktualizované: 26.05.2017 08:44
debata (156)

Keď sa Trump v jednej chvíli nenachádzal na čele skupiny štátnikov blízkosti šéfa NATO, odstrčil čiernohorského premiéra a postavil sa pred neho. Na sociálnych sieťach to vyvolalo stovky prevažne kritických komentárov.

Trump na videu zverejnenom na twitteri zozadu uchopí pravú pažu zjavne prekvapeného čiernohorského premiéra Duška Markoviča a bez toho, aby mu venoval jediný pohľad či slovo vysvetlenia, prederie sa pred neho k šéfovi aliancie Jensovi Stoltenbergovi.

„Nemôžem sa rozhodnúť, či sa mám smiať, alebo plakať,“ napísala na twitteri v jednej zo stoviek reakciou Američanka Tatia Singeltonová. Ďalší ľudia poznamenávali, že úroveň sa kúpiť nedá, alebo označovali jeho správanie za detinské.

„Zdalo sa, akoby Trump nechcel, aby ho niekto na summite zatienil,“ napísali čiernohorské noviny Vijesti. Ďalšie balkánske webové stránky priniesli titulky „Amerika na prvom mieste“ a „Vieš, kam ideš?“

Samotný Markovič však nad týmto znevážením iba mávol rukou. „Ani som si to nevšimol. Práve som si prezeral reakcie na to v sociálnych médiách. Bola to jednoducho neškodná situácia,“ povedal premiér novinárom po summite.

Namiesto toho, aby sa Markovič urazil, využil príležitosť a poďakoval sa Trumpovi za podporu členstva Čiernej Hory v NATO. Malá bývalá republika Juhoslávie sa má stať 29. členom NATO už na budúci mesiac. Ako Markovič ďalej povedal, v každom prípade „je prirodzené, že prezident Spojených štátov je v prednom rade“.

156 debata chyba
Viac na túto tému: #NATO #Donald Trump