Štáty G7 sa dohodli na spoločnom boji proti terorizmu, rozpory ohľadne klimatickej dohody pretrvávajú

Ako urobiť sedmičku opäť veľkou? Nájsť v tom zhodu nie je ľahké. Z lídrov, ktorí sa v piatok zišli na dvojdňovom výročnom summite skupiny G7, združujúcej hospodársky najvyspelejšie demokracie sveta, sú štyria nováčikovia. A jeden z nich, šéf Bieleho domu Donald Trump, je tradične sústredený najmä na svoje predstavy, ako spraviť veľkou Ameriku.

26.05.2017 17:59 , aktualizované: 20:59
Donald Trump, G7 Foto: ,
Americký prezident Donald Trump na summite G7 rokoval aj s britskou premiérkou Theresou Mayovou.
debata (53)

„Som pripravený zaoberať sa s vodcami G7 mnohými otázkami vrátane hospodárskeho rastu, terorizmu a bezpečnosti,“ oznámil v piatok svoje priority prostredníctvom sociálnej siete Twitter Trump. Na úvodný ceremoniál dorazil ako posledný.

To, že nevyspytateľný prezident USA nechal na seba čakať, bol však pre partnerov zanedbateľný problém oproti tomu, že do poslednej chvíle nemohli vedieť, čím ich prekvapí za rokovacím stolom. „Debata bude nepochybne najnáročnejšia za posledných niekoľko rokov,“ predpovedal predseda Európskej rady Donald Tusk.

Diskusiu hrozila skomplikovať rozmanitosť očakávaní a predstáv účastníkov. Hostiteľské Taliansko, vedené tiež nováčikom, premiérom Paolom Gentilonim, chcelo diskutovať najmä o problémoch migrácie. Aj preto talianska vláda za miesto summitu vybrala sicílsku Taorminu, nachádzajúcu sa pri hlavnej migračnej trase zo severnej Afriky do Európy. Gentiloni, ktorý je v úrade iba päť mesiacov, sľúbil urobiť všetko preto, aby schôdzka bola prínosná. „Pokúsime sa spoločne zladiť postoje,“ vyhlásil.

Taliani sa však napokon museli zmieriť s tým, že americká delegácia odmietla ich návrh formulácie so zmienkou o pozitívnych aspektoch prisťahovalectva a do záverečného komuniké presadila tvrdšie znenie.

„Hoci trváme na dodržiavaní ľudských práv migrantov a utečencov, zdôrazňujeme suverénne práva štátov kontrolovať svoje hranice a určovať jasné limity prisťahovalectva, a to ako kľúčového prvku ich národnej bezpečnosti a ekonomického blaha,“ citovala agentúra ANSA z návrhu vyhlásenia, ktoré má dnes G7 prijať.

Účastníci summitu, teda Veľká Británia, Francúzsko, Japonsko, Nemecko, Spojené štáty, Taliansko a zástupcovia EÚ, sa podľa BBC v spoločnej deklarácii zaviazali zintenzívniť boj proti terorizmu a extrémizmu, ktorého súčasťou je výzva adresovaná internetovým spoločnostiam, aby postupovali dôraznejšie pri identifikácii a odstraňovaní extrémistického obsahu zo svojich stránok.

USA nie sú za uľavenie sankcií, práve naopak

Spojené štáty neusilujú o obmedzení západných sankcií proti Rusku pre jeho úlohu vo východoukrajinskom konfliktu. Naopak by boli aj za ich sprísnenie, oznámil novinárom ekonomický poradca amerického Bieleho domu Gary Cohn. Činiteľ tak na summite najvyspelejších opravil svoje predchádzajúce výroky, kedy postoj USA k sankciám spochybnil.

„Neobmedzujeme naše sankcie proti Rusku. Usilovali by sme prípadne o tvrdší postoj k Rusku. (Donald Trump chce zachovať sankcie a myslím si, že prezident dal jasne najavo, ako by Rusi mohli docieliť zrušenie sankcií,“ povedal Cohn. Predtým ale tvrdil, že Trump „vyhodnocuje“ budúcnosť amerických sankcií voči Rusku. „V tejto chvíli nezastávame žiadne stanovisko,“ povedal Cohn.

Ďalší nováčik, francúzsky prezident Emmanuel Macron i veteránka summitov G7, nemecká kancelárka Angela Merkelová, pretláčali svoju agendu: transatlantický obchod a dosah klimatických zmien. Pri oboch témach mohli rátať s tuhým odporom Trumpa. Americký prezident tvrdo kritizuje Nemecko za jeho vysoko aktívnu obchodnú bilanciu a pri ochrane amerických záujmov nevylučuje ani protekcionalis­tické kroky.

O postoji k Parížskej dohode Trump stále nemá jasno

Trump v minulosti pohrozil aj odstúpením od parížskej klimatickej dohody, pri ktorej podľa neho predchádzajúca administratíva vyrokovala nevýhodné podmienky, ohrozujúce hospodársky rast USA. O konečnom postoji k záväzkom z Paríža o znížení emisií v USA však šéf Bieleho domu chce rozhodnúť až neskôr.

Trump prišiel do Talianska rokovať hlavne o spoločnom boji proti terorizmu, čo je téma, ktorá je po pondelňajšej manchesterskej masakre osobitne horúca aj pre štvrtú debutantku na summite G7, britskú premiérku Theresu Mayovú. S ňou sa šéf Bieleho domu dohodol aj na príprave novej obchodnej dohody pre obdobie po vystúpení Británie z EÚ.

Japonský premiér Šinzó Abe zase nastolil problém čoraz agresívnejšej politiky Severnej Kórey. U šéfa Bieleho domu našiel plné pochopenie. „Je to veľký svetový problém a bude vyriešený. V istej chvíli bude vyriešený. Na to si môžete staviť,“ upokojoval Trump Abeho.

© Autorské práva vyhradené

53 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #USA #KĽDR #summit G7