V Rumunsku opäť padla vláda, premiéra odvolala vlastná strana

Ľavicová Sociálno-demokratická strana (PSD) potopila vlastného šéfa a rumunského premiéra Sorina Grindeana, keď mu v parlamente vyjadrila nedôveru pre nevykonanie nutných ekonomických reforiem.

21.06.2017 13:51 , aktualizované: 14:12
Rumunsko, Sorin Grindeanu Foto: ,
Rumunského premiéra Sorina Grindeana potopila pri hlasovaní o dôvere vlastná strana.
debata

Podľa informácií BBC Sorin Grindeanu súťažil o vedenie strany s Liviom Dragneom, ktorého odstavili z funkcie pre obvinenia z volebných podvodov a momentálne čelí súdu pre údajné zneužitie verejnej funkcie.

Rumunský premiér Grindeanu prehral v parlamentnom hlasovaní o dôvere o osem hlasov. V 464-člennom zákonodarnom zbore podporilo odvolanie Grindeanuovho kabinetu 241 poslancov. Tento výsledok sa očakával, pretože zámer predsedu PSD Livia Dragnea zbaviť sa premiéra podporil menší koaličný partner sociálnych demokratov Aliancia liberálov a demokratov za Európu (ALDE).

Jeho strana vyhrala v decembri 2016 parlamentné voľby po roku, ale už vo februári 2017 zachvátili Rumunsko masové protesty, ktoré volali po stiahnutí predkladaného zákona, ktoré by ešte zvýraznilo korupciu v krajine. Grindeanu napokon tento návrh zákona stiahol, ale najväčšie protesty v krajine od roku 1989 poriadne otriasli pozíciou rumunskej vlády. Ozvali sa aj politici strany PSD, podľa ktorých Grindeanu nepokročil s niektorými z hlavných vládnych sľubov.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #vláda #protesty #Rumunsko #Sorin Grindeanu