Ukrajinská tajná služba zadržala ruskú novinárku, vyhostí ju

Ruská televízna stanica Pervyj kanal oznámila, že jej spravodajkyňu Annu Kurbatovovú uniesli v centre Kyjeva. Je zrejmé, že ju zatkli zamestnanci ukrajinskej tajnej služby SBU, dodala stanica.

30.08.2017 15:46 , aktualizované: 16:32
debata (32)

Hovorkyňa SBU to denníku Ukrajinska pravda následne potvrdila, reportérku označila za propagandistku a povedala, že bude vyhostená. To podľa nej čaká každého, kto si dovolí ohovárať Ukrajinu.

„Anna Kurbatovová bola unesená v centre Kyjeva, nemôžeme sa s ňou spojiť,“ uviedla televízia v správach. „Našu kolegyňu zadržali neznámi ľudia neďaleko jej domu, posadili do vozidla a odišli“ nevedno kam. „Podľa našich informácií Annu Kurbatovú zadržali zamestnanci ukrajinskej tajnej služby SBU,“ dodala hlásateľka.

Pervyj kanal v tejto súvislosti uviedol, že posledné materiály Kurbatovovej sa týkali situácie na Ukrajine. V utorok údajne dokončila správu o prenasledovaní novinárov v krajine a niekoľko dní predtým vysielala správu o prehliadke ku dňu nezávislosti Ukrajiny, ktorá sa Kyjevu nepáčila.

Ruské ministerstvo zahraničných vecí už oznámilo, že diplomati objasňujú „zmiznutie spravodajkyne televízie Pervyj kanal na Ukrajine“. Ukrajinské orgány zatiaľ o tejto správe nehovoria.

Zadržanie Kurbatovovej denníku Ukrajinska pravda potvrdila hovorkyňa SBU Olena Hitljanská s tým, že momentálne vybavujú dokumenty na vyhostenie novinárky z Ukrajiny do Ruska. „Stane sa to každému, kto si dovolí ohovárať Ukrajinu,“ povedala. Správy ruských médií o únose Hitljanská označila za hlúposť, všetko sa podľa nej odohráva v medziach zákona.

Ukrajinska pravda poznamenala, že Kurbatovovú po reportážach, opisujúcich ukrajinskú realitu v temných farbách, označil server Mierotvorca za „nepriateľa Ukrajiny“.

Server Mierotvorca sa vlani dostal do povedomia zverejnením osobných údajov asi 4000 novinárov, akreditovaných u proruských separatistov na východe Ukrajiny, vrátane českých žurnalistov. Tento krok vyvolal kritiku a protesty Západu, nad serverom však drží ochrannú ruku ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov.

V roku 2014 na Ukrajine zatkli dvoch ruských novinárov z armádnej televízie Zviezda, ale mohli sa vrátiť do Moskvy. Tento rok v polovici augusta úrady vyhostili ruskú televíznu spravodajkyňu Tamaru Nersesjanovú. Vysielanie niekoľkých desiatok ruských televízií je na Ukrajine zakázané.

32 debata chyba
Viac na túto tému: #Rusko #novinárka #Ukrajina #zmiznutie #Anna Kurbatovová