Veľký triumf Asada, sýrska armáda vyhlásila víťazstvo v Damasku

Sýrska armáda v pondelok oznámila, že dobyla posledné štvrte v južnom Damasku ovládané Islamským štátom (IS) a vyhlásila hlavné mesto a jeho okolie za "úplne bezpečné" a zbavené akejkoľvek prítomnosti militantov.

21.05.2018 12:42 , aktualizované: 16:58
Damask, Sýria, vojaci Foto: ,
Sýrski vojaci v Damasku.
debata (83)

Generál Alí Majhúb uviedol v sýrskej televízii, že armáda dobyla bývalé bašty IS v palestínskom utečeneckom tábore Jarmúk a v štvrti Hadžar al-Aswad po mesiac trvajúcom boji.

Územné zisky jednotiek prezidenta Bašára Asada znamenajú, že Damask vrátane jeho odľahlých predmestí je už plne pod kontrolou vlády – po prvý raz od začiatku vojny v roku 2011, uvádza agentúra AP.

Podľa generála Majhúba je „Damask a jeho okolie úplne bezpečné“.

Boje na juhu Damasku viedli k množstvu obetí na oboch stranách a spôsobili veľkú deštrukciu v tábore Jarmúk, ktorý bol zastavanou obytnou štvrťou, a v jeho okolí, dodáva AP.

Evakuácia islamistov do púšte

Rámí Abdal Rahmán, šéf Sýrskeho pozorovateľského centra pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii, uviedol, že evakuácia príslušníkov Islamského štátu smerom do púšte v strednej Sýrii sa skončila. Podľa neho sa v nedeľu a v pondelok z južnej časti Damasku odviezlo v 32 autobusoch 1600 ľudí vrátane militantov a ich rodín.

Agentúra DPA pripomína, že sýrske vládne sily a ich spojenci spustili 19. apríla rozsiahlu vojenskú operáciu s cieľom opätovne dobyť oblasti v palestínskom tábore Jarmúk a odľahlé štvrte Kadám, Tadámun a Hadžar al-Aswad.

Stovky obetí

Aktivisti z oblasti Jarmúku uviedli, že vládne jednotky ju prečesávajú, demontujú míny nastražené militantmi z IS a pátrajú po akýchkoľvek „spiacich bunkách“.

SOHR uviedlo, že počas vojenských operácií prišlo o život viac ako 250 príslušníkov provládnych síl, 233 džihádistov a viac ako 60 civilistov.

Damask je baštou prezidenta Asada, ktorého sily podporované ruským letectvom zaznamenali od roku 2015 územné zisky v rozličných častiach krajiny.

83 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Damask #Islamský štát