Asadova armáda postupuje, z dobytých území odsúvajú ďalších povstalcov s rodinami

Ďalšiu skupinu povstalcov a ich rodinných príslušníkov začali v sobotu evakuovať z oblasti na juhozápade Sýrie, kde vládne sily dobyli nové územia v rámci pokračujúcej ofenzívy. Agentúra AP o tom informovala s odvolaním sa na aktivistov a sýrske média.

21.07.2018 17:21
dará, sýria Foto: ,
Ofenzíva Asadovej armády v sýrskej provincii Dará.
debata (59)

Mimovládna organizácia Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii uviedla, že na jeden z hraničných bodov prišlo 25 autobusov, aby odviezli odporcov sýrskej vlády, odmietajúcich prijať skutočnosť, že oblasť, ktorú niekoľko rokov ovládali, sa vracia pod kontrolu Damasku. Armádne médiá spriaznené s vládou takisto informovali o tomto odsune.

Už v piatok opustila juhozápad Sýrie prvá takáto skupina, ktorá zamierila do severozápadnej provincie Idlib, zostávajúcej v rukách opozície. Riaditeľ SOHR Rámí Abdal Rahmán uviedol, že celkove sa očakáva odsun približne 4000 osôb, čo je v súlade s dohodou o odovzdaní miest a dedín v danom regióne vládnym silám.

Organizácia Spojených národov a ľudskoprávne organizácie tieto evakuácie odsúdili ako nútené vysídľovanie.

Sýrske vládne sily spustili minulý víkend ofenzívu, ktorej cieľom je dobytie strategicky významnej provincie Kunajtra ovládanej vzbúrencami proti režimu sýrskeho prezidenta Bašára Asada.

59 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Bašár al-Asad