Strelec v Štrasburgu zabil troch ľudí a 13 zranil, je na úteku

Stovky pracovníkov francúzskych bezpečnostných zložiek pokračujú v pátraní po 29-ročnom mužovi, ktorý je podozrivý, že v utorok večer zastrelil troch ľudí v centre Štrasburgu.

11.12.2018 21:17 , aktualizované: 12.12.2018 22:04
štrasburg, útok Foto: ,
Francúzska prokuratúra začala utorkový útok v Štrasburgu vyšetrovať ako teroristický čin.
debata (1)

Francúzsko po útoku v Štrasburgu posilňuje protiteroristické jednotky

Francúzka vláda po utorkovej streľbe na vianočných trhoch v Štrasburgu posilňuje bezpečnostné zložky v krajine, informovala v stredu agentúra DPA. Premiér Édouard Philippe oznámil, že protiteroristickú operáciu Sentinelle rozšírili o ďalších približne 1300 vojakov.

Hovorca francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona povedal, že „hrozba terorizmu stále prebýva v srdci našej krajiny“.

Operácia Sentinelle je protiteroristická misia francúzskej armády, ktorá bola spustená po útokoch na redakciu satirického magazínu Charlie Hebdo v januári 2015.

Policajná prefektúra v Štrasburgu zrevidovala bilanciu obetí útoku v blízkosti vianočných trhov v historickej časti mesta. Vyplýva z nej, že o život prišli traja ľudia a zranenia ich utrpelo 13. Informoval o tom spravodajský portál LCI s tým, že ide o predbežnú bilanciu.

Podozrivý ušiel taxíkom

Portál LCI dodal, že zranenia deviatich ľudí hodnotia lekári ako vážne. Zvyšných päť osôb utrpelo ľahšie zranenia.

Starosta Štrasburgu Roland Ries ráno poskytol prvé bližšie informácie o mŕtvych a zranených, ktorými sú prevažne muži. Patria medzi nich miestni obyvatelia.

Pri útoku zomrel Thajčan, kriticky zranený je aj taliansky novinár

Thajské veľvyslanectvo v Paríži potvrdilo, že medzi obeťami streľby, ku ktorej došlo v utorok večer v blízkosti vianočných trhov v Štrasburgu, je aj 45-ročný Thajčan. Oznámila to v stredu hovorkyňa thajského ministerstva zahraničných vecí, ktorej slová citovala agentúra AP.

Thajčan Anupong Suebsamarn pricestoval do Štrasburgu spolu so svojou manželkou len v utorok ráno. Jeho manželka útok prežila a je v starostlivosti miestnych úradov.

Medzi zranenými v kritickom stave je aj 28-ročný taliansky novinár Antonio Megalizzi, ktorý v Štrasburgu pokrýval plenárne zasadnutie Európskeho parlamentu. Pri útoku ho strelec zasiahol do hlavy. Talianska agentúra ANSA informovala, že do Štrasburgu za ním vycestovali rodičia, sestra i priateľka.

Megalizzi pochádza zo severotalianskeho Tridentu a je univerzitným študentom a novinárom siete univerzitných rádií Europhonica. Podľa informácii talianskeho denníka La Repubblica vycestoval do Štrasburgu už v nedeľu, aby pokrýval tohtotýždňové zasadnutie EP.

Podozrivý bol väznený v Nemecku, Francúzsku i vo Švajčiarsku

Podozrivý Chekatt Cherif podľa francúzskych médií ušiel z miesta činu v taxíku a nie je vylúčené, že už je mimo Francúzska.

V utorok údajne polícia plánovala Cherifa zadržať v rámci vyšetrovania ozbrojeného prepadnutia a pokusu o vraždu z ešte z minulého leta, na adrese jeho bydliska ho však nezastihla.

Polícia ale vraj zadržala jeho dvoch bratov. Na svojej webovej stránke to v stredu uviedol denník Le Figaro. Na jedného z nich, rovnako ako aj na samotného páchateľa, viedli francúzske tajné služby spis typu S, čo znamená, že ho podozrievajú z islamistickej radikalizácie.

Belgická televízia RTBF pripomenula, že strelec strávil kvôli viacerým vlámaniam a krádežiam nejaký čas za mrežami v Nemecku. V roku 2016 bol odsúdený súdom v Singene (Bádensko-Württembersko) na dva roky a tri mesiace väzenia za vylúpenie zubnej ordinácie v Mainzi a lekárne v meste Engen.

Nemecká tlačová agentúra DPA v tejto súvislosti pripomenula, že podozrivý bol pre vlámania odsúdený na trest odňatia slobody v roku 2008 aj vo Francúzsku a v roku 2013 vo Švajčiarsku. Za mrežami mal stráviť viac ako štyri roky ešte predtým, než sa dostal do väzenia v Nemecku.

„Počas jeho pobytov vo väzení bola zaregistrovaná jeho radikalizácia, čo však pri výkone svojej náboženskej praxe nedal nikdy najavo,“ povedal Nuňez. Štátny tajomník pre spravodajský kanál FranceInter zároveň dodal, že podozrivý nikdy nemal záujem vycestovať do Sýrie a pridať sa k radikálnym moslimským bojovníkom.

Podľa prvých správ o útočníkovi ide o muža, ktorý vyrastal so šiestimi súrodencami v rodinnom dome v Štrasburgu. Po dokončení školy pracoval v rámci verejnoprospešných služieb, avšak od roku 2001 bol nezamestnaný.

Agentúra AFP informovala, že pred bytovým domom na jednom z predmestí Štrasburgu, kde žijú jeho rodičia, hliadkuje polícia. Dom, v ktorom sa nachádza byt podozrivého, sa nachádza obďaleč.

Ministerka označila útok za atentát

Francúzska ministerka spravodlivosti Nicole Belloubetová potvrdila, že v súvislosti s útokom možno hovoriť o atentáte.

Na snímke stopy krvi po utorňajšom útoku na...
Policajti hliadkujú na železničnej stanici v...
+2Francúzski vojaci strážia želzničnú stanicu v...

Ministerka spresnila, že „od okamihu, keď sa prípadu ujala prokuratúra v Paríži“, ktorá sa špecializuje na vyšetrovanie teroristických útokov, „možno hovoriť o atentáte“. Náznakom, že utorňajší útok bol zrejme motivovaný islamským fanatizmom, je informácia, podľa ktorej muž pri streľbe kričal po arabsky „Boh je veľký“, čo je častý znak teroristických útokov spáchaných islamskými extrémistami.

Vo Francúzsku bol zvýšený stupeň ohrozenia teroristickým útokom na najvyšší a do Štrasburgu vyslali dodatočné bezpečnostné sily, oznámil ďalej Castaner. Poslanci Európskeho parlamentu mohli budovu inštitúcie v Štrasburgu opustiť až po polnoci.

Takisto budú posilnené kontroly „na všetkých vianočných trhoch, ktoré sa konajú po celom Francúzsku, aby sme zabránili napodobňovaniu útokov“, dodal Castaner. Minister ďalej oznámil, že miestne úrady v Štrasburgu zakážu demonštrácie, aby sa bezpečnostné sily mohli sústreďovať na pátranie po mužovi podozrivom zo streleckého útoku.

K streľbe došlo v blízkosti vianočných trhov, na námestí Kleber. Miestny reportér Bruno Poussard na svojom Twitteri uvádza, že na jeho ulici začul niekoľko výstrelov, ktoré následne prešli do stálej paľby.

Francúzska prokuratúra začala utorkový útok v... Foto: Reuters, VINCENT KESSLER
štrasburg, útok Francúzska prokuratúra začala utorkový útok v Štrasburgu vyšetrovať ako teroristický čin.

Páchateľ utrpel zranenie

Páchateľ sa na úteku dostal do prestrelky s políciou a utrpel v nej zranenie v oblasti ramena, uviedla agentúra AP. Podľa spravodajského portálu RTL polícia pozná trasu, po ktorej páchateľ unikal z mesta. Posledným svedkom jeho pohybu je taxikár, ktorý ho pod hrozbou použitia násilia odviezol na okraj štvrte Neudorf ležiacej v južnej časti Štrasburgu. Na zásah proti páchateľovi je pripravené aj elitné komando RAID. Nad mestom patrolujú policajné vrtuľníky. Posilnená je aj kontrola na francúzskych hraniciach. Panujú vwak obavy, že Chekattovi sa ešte v utorok večer podarilo utiecť do Nemecka.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron po polnoci podľa agentúry AFP predsedal medzirezortnej krízovej schôdzke. Po nej vyjadril na twitteri za celú krajinu solidaritu so Štrasburgom, obeťami a ich rodinami.

Prokuratúra v Paríži vyšetruje streľbu ako teroristický útok s tým, že začala vyšetrovanie vrážd a pokusov o vraždy súvisiacich s teroristickým činom a tiež vyšetrovanie teroristického sprisahania. Informovala o tom tlačová agentúra DPA.

Po sérii teroristických útokov, ktoré Francúzsko zažilo v posledných rokoch, bola posilnená ochrana verejných podujatí. A špeciálne protiteroristické jednotky francúzskej armády pravidelné hliadkujú aj na vianočných trhoch.

Emmanuel Foulon, hovorca Európskeho parlamentu, ktorý sa počas incidentu nachádzal neďaleko miesta streľby, uviedol, že vypukla panika a návštevníci reštaurácií pri vianočných trhoch si v strachu políhali na zem.

Budova Európskeho parlamentu bola v súvislosti so streľbou uzavretá a nikto do nej až do odvolania nesmie vstúpiť a ani ju opustiť.

Trhy zostanú zatvorené, radnica vyhlásila deň smútku

Vianočné trhy v historickom jadre Štrasburgu zostanú prinajmenšom v stredu zatvorené. Oznámil to štrasburský primátor Roland Ries, ktorý súčasne vyhlásil 12. december za deň smútku.

Informovala o tom rozhlasová stanica Europe 1 s tým, že vlajky v meste budú stiahnuté na pol žrde a na magistráte verejnosti sprístupnia kondolenčná kniha.

Všetky predstavenia a zábavné podujatia sú v meste zrušené. V materských a základných školách bolo zrušené vyučovanie.

Na základe obežníka miestneho policajného prefekta sú zakázané aj všetky verejné zhromaždenia. Toto nariadenie bolo vydané s cieľom uľahčiť bezpečnostným zložkám pátranie po páchateľovi útoku, ktorý je na úteku.

Kontroly sprísnilo aj Nemecko

Nemecká vláda oznámila, že v reakcii na útok sprísnila kontroly na hraniciach s Francúzskom. Úroveň teroristickej hrozby však ponechala nezmenenú. Hovorkyňa ministerstva vnútra Eleonore Petermannová uviedla, že nie je žiadny dôvod na to, aby sa ľudia báli ísť na vianočné trhy v Nemecku. Vianočný trh v Berlíne sa stal terčom krvavého útoku pred dvoma rokmi.

Petermannová i ministerstvo spravodlivosti uviedli, že nemecké úrady nemali žiadne informácie o prepojení podozrivého útočníka, ktorý si odpykal väzenský trest v Nemecku za lúpež, na islamských extrémistov. Petermannová však dodala, že ho zbavili práva na voľný pohyb v rámci Európskej únie.

Trump útok pokladá za ďalší dôvod, prečo stavať múr na hranici s Mexikom

Americký prezident Donald Trump sa odvolal streľbu, aby od amerického Kongresu získal ďalšie zdroje financií na výstavbu múru na hranici USA s Mexikom. Informovala o tom agentúra AP.

„Ďalší veľmi nepríjemný útok vo Francúzsku. Chystáme sa ešte viac posilniť naše hranice. Chuck a Nancy nám musia dať hlasy, aby sme posilnili pohraničnú stráž,“ napísal Trump na Twitteri. Prezident narážal na utorkové stretnutie s lídrami demokratickej menšiny v Snemovni reprezentantov a Senáte – Nancy Pelosiovou a Chuckom Schumerom.

Americký minister zahraničných vecí Mike Pompeo v stredu podľa AP povedal, že pri útoku neboli zabití ani zranení žiadni americkí občania, a takisto zdôraznil potrebu posilnenia ochrany hraníc.

246 obetí za tri roky

Vzhľadom na to, že páchateľ útoku polícii naďalej uniká, vedenie mesta a policajné zložky vyzvali obyvateľov Štrasburgu i regiónu na ostražitosť a opatrnosť.

Primátor Štrasburgu vo vysielaní Europe 1 ubezpečil, že obľúbené vianočné trhy v Štrasburgu, na ktoré prichádza aj mnoho turistov z iných regiónov Francúzska i zo zahraničia, budú neskôr opäť otvorené.

Od roku 2015 sa vo Francúzsku odohralo niekoľko teroristických útokov, ktoré si podľa agentúry AFP vyžiadali životy 246 ľudí a stovky zranených.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #streľba #Štrasburg #vianočné trhy #Francúzko