Snowdena sa pokúšala naverbovať ruská FSB, ten ponuku odmietol

Ruská federálna bezpečnostná služba (FSB) sa pokúsila naverbovať bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena. V rozhovore pre agentúru Interfax to potvrdil ruský právnik Anatolij Kučerena, ktorý v Rusku zastupuje Snowdenove záujmy.

18.09.2019 11:50
debata (7)

Spresnil, že agenti FSB sa so Snowdenom stretli v júni 2013, keď aj s priateľkou pristál na moskovskom letisku Šeremeťjevo. Snowden však túto ponuku odmietol, uviedol Kučerena v komentári k výňatkom zo Snowdenovej knihy pamätí Permanent Record, ktorá sa v utorok objavila na pultoch kníhkupectiev.

Na otázku Interfaxu, či FSB Snowdenovi ponúkla spoluprácu aj neskôr, právnik odpovedal: „O tom nič neviem.“ Vysvetlil, že „Edward bol po celý čas ku mne úprimný, mohol to povedať, ale nepovedal mi nič podobné,“ povedal Kučerena.

Podľa jeho slov za nepriamy dôkaz toho, že Američan Snowden s ruskou FSB nespolupracoval, možno považovať aj dlhý a komplikovaný proces získavania azylu v Rusku v jeho prípade. Dodal, že Snowden strávil v tranzitnej zóne letiska Šeremeťjevo tri týždne.

Kučerena uviedol, že Snowden pricestoval bez akýchkoľvek dokladov alebo materiálov, ktoré by mohli zaujímať ruské tajné služby. „Všetky tajnosti nechal v Hongkongu, kde ich odovzdal novinárom,“ spresnil advokát.

Vláda USA zažalovala Snowdena za zverejnenie pamätí

Americká vláda podala v utorok trestné oznámenie na bývalého spolupracovníka amerických tajných služieb Edwarda Snowdena, píše agentúra AP.

Snowden totiž zverejnením svojich pamätí v knižnej podobe bez toho, aby túto publikáciu vopred poskytol vláde na posúdenie, porušil dohody o mlčanlivosti, zdôvodňuje ministerstvo spravodlivosti.

Rukopis knihy, ktorá vyšla v utorok, Snowden nepredložil na autorizáciu, čím porušil dohody o mlčanlivosti, ktoré podpísal s Národnou bezpečnostnou agentúrou (NSA) aj s Ústrednou spravodajskou službou (CIA), tvrdí Washington.

Kniha s názvom Permanent Record vydalo nakladateľstvo Macmillan Publishers a objaví sa na trhoch vo viac ako 20 krajinách. Snowden v memoároch opisuje, ako a prečo sa rozhodol odhaliť plány americkej vlády o globálnych sledovacích programoch, ktoré zahŕňali monitorovanie telefonických hovorov, textových správ a e-mailov.

V roku 2013 Snowden odhalil prísne tajné dokumenty o existencii globálnych sledovacích programov, ktoré prevádzkovala americká Národná bezpečnostná agentúra (NSA) v spolupráci s Austráliou, Britániou a Kanadou.

Snowdenove odhalenia zverejnili ešte v ten istý rok novinár Glenn Greenwald spolu s dokumentaristkou Laurou Poitrasovou. Americké ministerstvo spravodlivosti Snowdena obvinilo zo špionáže a krádeže vládneho majetku.

Snowdenove odhalenia vyvolali diplomatický škandál, keď sa ukázalo, že NSA odpočúvala telefónne rozhovory 35 hláv štátov vrátane nemeckej kancelárky Angely Merkelovej.

V USA je Snowden obvinený zo špionáže a odcudzenia majetku vo vlastníctve štátu. V auguste 2013 dostal Snowden povolenie na pobyt v Rusku v trvaní jedného roka, ktoré bolo opakovane predlžované – najnovšie platí do roku 2020.

7 debata chyba
Viac na túto tému: #edward snowden #FSB #Anatolij Kučerena