Trump nariadil stiahnutie Američanov zo severu Sýrie, podľa Erdogana zbrojné embargá operáciu nezastavia

Americký minister obrany Mark Esper v nedeľu oznámil, že prezident Donald Trump nariadil všetkým americkým vojakom stiahnuť sa zo severnej časti Sýrie s cieľom vyhnúť sa prebiehajúcemu konfliktu medzi Tureckom a kurdskými bojovníkmi, ktorých USA podporujú. Informovala o tom agentúra AP.

13.10.2019 12:04 , aktualizované: 18:00
Donald Trump Foto: ,
Americký prezident Donald Trump.
debata (108)

Približne 1 000 príslušníkov amerických ozbrojených síl prítomných v Sýrii však podľa Espera krajinu úplne neopustí.

Minister obrany povedal, že v noci na nedeľu hovoril s americkým prezidentom Donaldom Trumpom. Témou ich rozhovoru bola turecká invázia do severnej časti Sýrie, ktorá sa začala v stredu a stáva sa čoraz nebezpečnejšou. Trump v tweete uviedol, že rozhodnutie vyhnúť sa intenzívnym bojom pozdĺž tureckej hranice bolo „veľmi múdre“.

Esper neuviedol presný počet amerických vojakov, ktorí sever krajiny opustia, no povedal, že väčšina z 1 000 prísluš­níkov sa z oblasti stiahne tak rýchlo, ako to bude možné.

Turecko podľa Espera plánuje rozšíriť útoky ďalej smerom na juh, ako pôvodne plánovalo, a na západ. Dodal, že kurdské jednotky sa údajne snažia dosiahnuť dohodu so sýrskou armádou a Ruskom s cieľom uskutočniť protiútok proti Turecku.

USA zopakovali hrozby voči Turecku, Trump radí Kurdom stiahnuť sa

Spojené štáty cez víkend zopakovali svoje hrozby sankciami voči Turecku a varovali pred útekom zajatých bojovníkov teroristickej skupiny Islamský štát (IS). „Turecku som objasnil, že uvalíme rýchle, silné a tvrdé hospodárske sankcie, ak nedodržia svoje záväzky,“ vyhlásil americký prezident Donald Trump v sobotu večer miestneho času pred stúpencami vo Washingtone. K týmto záväzkom patrí „ochrana náboženských menšín a aj dohľad na zajatcov IS, ktorých sme zadržali“, citovala ho DPA.

Kurdským bojovníkom podľa agentúry odporúčal, aby sa stiahli z oblastí bojov pri hranici s Tureckom. Je veľmi ťažké poraziť vojenskú moc, ktorá – na rozdiel od ich vlastných jednotiek – disponuje vzdušnými silami, uviedol Trump.

V súvislosti s odsunom amerických jednotiek z tejto oblasti americký prezident povedal: „Nemyslím si, že naši vojaci by tam mali byť a strážiť hranicu medzi Tureckom s Sýriou ďalších 50 rokov, keď nedokážeme strážiť naše vlastné hranice doma.“ Narážal tým na početné nelegálne prekročenia južnej hranice USA s Mexikom.

Krátko pred tureckou ofenzívou na severovýchode Sýrie, spustenou tento týždeň, Trump nariadil odchod amerických vojakov z tejto oblasti. Podľa kritikov tým umožnil tureckému vedeniu zakročiť proti milíciám sýrskych Kurdov, ktoré boli dôležitým spojencom USA v boji proti džihádistom z IS. Turecko považuje tieto milície za odnož kurdskej povstaleckej organizácie na svojom území a tým za teroristickú organizáciu.

Trump povedal, že Spojené štáty nemôžu viesť nekonečné vojny. „Našich veľkých hrdinov, našich skvelých vojakov, musíme priviesť domov. Je načase,“ vyhlásil na výročnom stretnutí amerických spoločensko-konzervatívnych aktivistov. Blízky východ podľa agentúry AP vykreslil ako beznádejný prípad i po rokoch vojenskej angažovanosti a finančných investícií zo strany USA. „Je teraz menej bezpečný, menej stabilný a bojujú tam,“ dodal.

Trump tiež oznámil, že vyčlenil 50 miliónov dolárov núdzovej pomoci pre Sýriu na podporu tamojších kresťanských a iných náboženských menšín.

Erdogan: Zbrojné embargá nezastavia tureckú operáciu v Sýrii

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v nedeľu vyhlásil, že vyhrážky západných veľmocí sankciami a zbrojnými embargami nezastavia tureckú vojenskú ofenzívu proti kurdským militantom v Sýrii. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Neskôr nemecká kancelárka Angela Merkelová v telefonáte vyzvala Erdogana, aby okamžite zastavil ofenzívu na severe Sýrie. Varovala ho, že jeho vojenská operácia môže ďalej destabilizovať celý región a oživiť džihádistickú organizáciu Islamský štát (IS).

„Odvtedy, čo sme spustili operáciu, čelíme vyhrážkam ekonomickými sankciami a embargami na predaj zbraní. Tí, čo si myslia, že vyhrážkami zmenia názor Turecka, sa hlboko mýlia,“ povedal Erdogan v televíznom prejave.

Telefonát s Merkelovou

Erdogan uviedol, že v stredu sa telefonicky rozprával s nemeckou kancelárkou Merkelovou a spomenul jej záležitosť zbrojného embarga.

„Povedal som jej, aby mi to vysvetlila. Naozaj sme pevnými spojencami v NATO, alebo bola teroristická skupina (YPG) prijatá do NATO bez toho, aby som bol o tom informovaný?“ opísal v prejave Erdogan svoj telefonát s Merkelovou.

Takisto odmietol návrh na akékoľvek sprostredkovanie rokovaní medzi Tureckom a YPG.

„Už ste niekedy videli, aby si štát sadol za jeden stôl s teroristickou skupinou?“ položil Erdogan otázku.

Merkelová vyzvala Erdogana na zastavenie operácie

Nemecká kancelárka túto nedeľu znova telefonovala s Erdoganom a vyzvala ho, aby okamžite zastavil ofenzívu na severe Sýrie, informoval vo vyhlásení jej úrad v Berlíne.

Vojenská operácia Turecka totiž môže vyhnať veľké počty obyvateľov z ich domovov, „destabilizovať celý región a znovu vzkriesiť Islamský štát“, argumentovala Merkelová v telefonáte.

Francúzsko v nedeľu zasa vyjadrilo „obavy“, keď kurdské úrady informovali, že stovky príbuzných zahraničných bojovníkov z Islamského štátu ušli z tábora pre vysídlených ľudí v meste Ajn Ísá na severe Sýrie, a to práve počas tureckej ofenzívy.

„Samozrejme, že máme obavy z toho, čo sa môže stať. A preto chceme, aby Turecko… čo najrýchlejšie ukončilo vojenský zásah, ktorý začalo,“ povedala hovorkyňa francúzskej vlády Sibeth Ndiayeová pre televíziu France 3.

Z tábora ušli stovky podporovateľov Islamského štátu

Takmer 800 členov rodín bojovníkov z militantnej organizácie Islamský štát (IS) ušlo v nedeľu z tábora pre vysídlených ľudí v meste Ajn Ísá na severovýchode Sýrie práve v čase, keď oblasťou postupujú turecké sily a podnikajú tam nálety. Informovali o tom predstavitelia sýrskych Kurdov.

Tábor je „teraz bez stráže“ a ušlo z neho 785 členov rodín džihádistov z IS, uviedli Kurdi, citovaní tlačovými agentúrami AP a AFP.

Zadržiavané osoby zaútočili na brány tábora v Ajn Ísá a ušli, keď v okolí prebiehali intenzívne boje a turecké nálety. Ankara vedie na severovýchode ofenzívu zameranú proti kurdským bojovníkom.

V tábore v Ajn Ísá žije približne 12 000 ľudí, vrátane takmer 1 000 cudziniek napojených na IS a ich detí.

Mesto, asi 35 kilometrov južne od tureckej hranice, je tiež administratívnym centrom tejto oblasti a nachádza sa v ňom jedna z najväčších základní koaličných síl vedených Spojenými štátmi na severovýchode Sý­rie.

Kurdské sily, ktoré spolu s USA dobyli obrovské oblasti na východe Sýrie od Islamského štátu, už skôr varovali, že zrejme nebudú schopné strážiť zadržiavacie zariadenia s tisíckami militantov – musia sa totiž sústrediť na boj proti postupujúcim tureckým silám.

Sýrski Kurdi znova dobyli kľúčové pohraničné mesto Ras al-Ajn

Sýrski Kurdi znova obsadili mesto Ras al-Ajn, ležiace na severovýchode krajiny na hranici s Tureckom, informovala v nedeľu organizácia monitorujúca vojnu v krajine. Správa prišla deň po tom, ako Turecko oznámilo dobytie tohto kľúčového mesta v rámci operácie zameranej na vytlačenie kurdských síl z pohraničného regiónu. Informovala o tom agentúra DPA.

Kurdmi vedené Sýrske demokratické sily (SDF) získali kontrolu nad väčšinou častí Ras al-Ajnu po tom, ako spustili protiútok voči tureckým jednotkám a ich spojencom z radov sýrskych povstalcov, uviedlo Sýrske pozorovateľské centrum pre ľudské práva (SOHR).

Pri tomto protiútoku zahynulo najmenej 17 bojovníkov zo skupín spojených z Tureckom a štyria príslušníci milícií SDF, vyplýva z údajov organizácie.

Ras al-Ajn sa nachádza na dôležitej zásobovacej a dopravnej trase medzi ďalšími pohraničnými mestami, ktoré kontrolujú sily SDF – mestom Tal Abjad ležiacim západne a mestom Kámišlí na východ, približuje DPA.

Turecká oficiálna tlačová agentúra Anadolu v nedeľu informovala, že počas piateho dňa tureckej ofenzívy obsadili spojenecké sýrske jednotky mesto Sulúk, ležiace desať kilometrov južne od hranice na strategickej križovatke v okrese Tal Abjad.

Podľa Anadolu boli z centra tohto mesta vyhnaní bojovníci sýrskych kurdských Oddielov ľudovej obrany (YPG), ktoré sú hlavnou ozbrojenou zložkou SDF.

Kurdský predstaviteľ pod podmienkou anonymity povedal, že zrážky v Sulúku pokračujú, píše agentúra AP.

Humanitárna kríza

OSN medzitým vyhlásila, že boje na severovýchode Sýrie vyhnali z domovov najmenej 130 000 ľudí, pričom mnoho ďalších sa zrejme ešte vydá na cestu.

Miestna kurdská administratíva v nedeľu varovala pred hroziacou „humanitárnou katastrofou“, pretože dodávky pomoci na sever Sýrie brzdia boje.

OSN uviedla, že jej technické skupiny sa nemôžu dostať k vodárni v meste Hassaka, ktorá je navyše poškodená ostreľovaním. Z tohto dôvodu má prerušené dodávky vody 400 000 ľudí, vrátane 82 000 obyvateľov utečeneckých táborov.

Pápež vyzval na dialóg na ukončenie ofenzívy v Sýrii

Pápež František vyzval v nedeľu na nové úsilie o dialóg po tom, ako sa americké sily stiahli zo severovýchodnej Sýrie, čo otvorilo cestu pre ofenzívu Turecka proti tamojším sýrskych Kurdom. Informovala o tom agentúra AP.

František uviedol, že civilisti vrátane kresťanských rodín „boli nútení opustiť svoje domovy v dôsledku vojenskej akcie“.

V závere nedeľňajšej omše pápež apeloval na medzinárodné spoločenstvo, aby vyvíjalo „úprimné a transparentné“ snahy zamerané na nájdenie „účinných riešení“.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #Turecko #Kurdi #Recep Tayyip Erdogan #Donald Trump #prameň mieru