Pohraničná polícia v Bosne nedokáže čeliť tlaku migrantov

Šéf bosnianskej polície uviedol v utorok v rozhovore pre agentúru AP, že pohraničníci nedokážu čeliť tlaku migrantov pozdĺž východnej hranice so Srbskom, pričom varoval, že situácia sa môže aj naďalej zhoršovať a ohroziť tak celkovú stabilitu Bosny a Hercegoviny.

12.11.2019 23:03
debata

Zoran Galič pre AP prirovnal ochranu 1600 kilometrov dlhých bosnianskych hraníc, ktoré sa tiahnu pozdĺž frekventovanej migračnej cesty do Európy, k „sizyfovskej práci“. „Neustále sa snažíme migrantov odstrašiť, ale oni sa nikdy nezastavujú,“ do­dal.

Pre ilustráciu problémov, ktorým sú bosniacki pohraničníci vystavení, Galič opísal, ako dennodenne medzi migrantmi „stretávajú ženy v ôsmom mesiaci tehotenstva aj malé deti“, pričom sa snažia robiť všetko pre to, aby k nim „pristupovali morálne a v súlade s medzinárodnými konvenciami (o právach človeka)“.

Ako uviedla AP, podľa údajov bosnianskej vlády prišlo od začiatku roku 2019 na územie tohto balkánskeho štátu už viac ako 13 000 migrantov. Relatívne chudobná Bosna a Hercegovina však nie je schopná poskytnúť týmto ľuďom primerané ubytovanie, pričom mnohí z nich sa ocitajú bez prístupu k teplému jedlu, sprche a dostatočnej zdravotnej starostlivosti.

Galič v tejto súvislosti dodal, že bosnianskej pohraničnej stráži chýba nielen približne tisícka strážnikov, ale aj moderná technológia, potrebná pre efektívnu kontrolu hraníc. Krajina má podľa jeho slov momentálne k dispozícii jedného strážnika na 30 kilometrov hraníc.

Bosna a Hercegovina sa nachádza na takzvanej balkánskej ceste, ktorú migranti z Blízkeho východu, Strednej Ázie a severnej Afriky využívajú v snahe dostať sa do západnej Európy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Bosna a Hercegovina #migranti #pohraničná stráž