Na juhu Francúzska sa zrútil most, zomreli dvaja ľudia

Vodič nákladného vozidla a 15-ročné dievča prišli v pondelok o život pri zrútení visutého mosta neďaleko juhofrancúzskeho mesta Toulouse. S odvolaním na miestne úrady o tom informujú agentúry AFP a Reuters. Do rieky Tarn sa zrútilo osobné auto, nákladné auto a možno aj dodávka, uvedený počet obetí stále nemusí byť konečný. Príčina nešťastia zatiaľ nie je známa.

18.11.2019 19:39 , aktualizované: 20:38
francúzsko, most, zrútenie, rieka Foto: ,
V juhozápadnom Francúzsku sa zrútil v pondelok 18. novembra 2019 visutý most cez rieku Tarn, ktorý spájal mestá Mirepoix-sur-Tarn a Bessieres.
debata (4)

Kovový visutý most spájal mestá Mirepoix-sur-Tarn a Bessieres, ležiace približne 30 kilometrov severne od mesta Toulouse. Most sa zrútil z 19-metrovej výšky do rieky Tarn v pondelok krátko po 08.15 h SEČ.

Úrady momentálne preverujú, či sa na moste nenachádzalo aj ďalšie auto. Očití svedkovia uviedli, že krátko pred zrútením po moste prešiel autobus so školákmi. Na mieste zasahuje 80 hasičov a potápačov a tri vrtuľníky.

Tento most cez rieku Tarn bol postavený v roku 1935. V roku 2003 na ňom prebiehali opravárenské práce. Most bol pravidelne udržiavaný a kontrolovaný.

Portál France Info uviedol, že posledná štátnym úradom vykonaná inšpekcia mostnej konštrukcie sa uskutočnila v roku 2017, pričom sa nenašli žiadne nedostatky.

Ako uviedol Georges Méric, predseda zastupiteľstva departementu Haute-Garonne, regionálne úrady most kontrolovali každý rok, naposledy koncom roku 2018. Najbližšia previerka sa mala konať o niekoľko týždňov. Most mal maximálnu nosnosť 19 ton.

Podľa France Info most nebol v zozname stavieb, ktorých technický stav si vyžaduje osobitnú pozornosť.

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Francúzsko #zrútenie mostu