Orbánov podpredseda pobúril maďarských židov

Nenávidia židia viac Fidesz ako neonacistov? Podpredseda maďarskej vládnej strany to naznačil. A hoci sa Lajos Kósa v pondelok za svoj víkendový výrok čiastočne ospravedlnil, predstavitelia židovskej komunity nie sú si istí, či prísľub premiéra Viktora Orbána o nulovej tolerancii k antisemitizmu naďalej platí.

02.12.2019 17:43
Maďarsko, Holokaust Foto: ,
Pamätník židovským obetiam, ktorých v roku 1994 nyilasovci postrieľali na dunajskom nábreží v Budapešti.
debata (1)

K nulovej tolerancii sa Orbán zaviazal predvlani, keď Benjamin Netanjahu ako prvý izraelský premiér od pádu železnej opony navštívil Maďarsko. Netanjahu vtedy nezrušil svoju cestu napriek tomu, že ho na to viacerí predstavitelia židovských združení v Maďarsku vyzývali. Upozorňovali, že Orbán niekdajšieho vládcu Maďarska a Hitlerovho spojenca Miklósa Horthyho označil za „veľkého štátnika“ a jeho vláda spustila štvavú kampaň proti americkému finančníkovi maďarsko-židovského pôvodu Georgeovi Sorosovi, v ktorej viacerí kritici videli skryté podnecovanie antisemitských váš­ní.

V snahe očistiť svoju vládu od podobných podozrení Orbán deklaroval „nulovú toleranciu k antisemitizmu“ a pred izraelským hosťom pripustil vinu Maďarska, že kolaborovalo s nacistami a nezastalo sa vyše pol milióna svojich občanov židovského pôvodu, ktorí skončili vo vyhladzovacích táboroch.

„Ide o spektakulárne vypovedanie ,nulovej tolerancie'?“ reagoval na sobotňajší prejav Orbánovho straníckeho zástupcu predseda Zväzu židovských náboženských obcí András Heisler.

Kósa na zjazde Fidelitasu, mládežníckej organizácie Fideszu, v sobotu rozoberal príčiny nie práve najúspešnejšieho účinkovania vládnej strany v októbrových komunálnych voľbách. V nich Fidesz prvý raz za bezmála desaťročie od príchodu k moci stratil kontrolu nad Budapešťou a aj inde zaznamenal straty.

To, že vládna strana „nevyhrala pomerom 6:0, ale iba 2:1“, je podľa Kósu dôsledkom „zmeny politického silového poľa“, v ktorom sa proti nej postavila zjednotená opozícia, od liberálov, cez ľavicu, zelených až po radikálnu pravicu. O Jobbiku, ktorý sa v posledných rokoch vzdal svojej niekdajšej antisemitskej rétoriky, podpredseda Fideszu hovoril ako o „nyilasovcoch“. Označil ich tak za príslušníkov fašistickej strany Šípových krížov, ktorej krutovláda koncom druhej svetovej vojny, po abdikácii regenta Horthyho, dovŕšila odsun státisícov židov do vyhladzovacích táborov.

„Ako sme sa mohli dožiť toho, že nyilasovci hlasovali za neoliberálov, alebo antikomunisti sa spojili s globalistami či národní radikáli odovzdali hlasy tej ľavicovo liberálnej strane, ktorá sa doteraz vždy vyrútila na maďarský národ, antifašisti spojili sily s neonyilasmi a židia boli nútení, alebo možno im to padlo aj dobre, hlasovať za nyilasovca v regionálnom zhromaždení župy Hajdú-Bihar,“ citoval Kósu portál Mérce.hu.

Rodák zo severovýchodnej župy Hajdú-Bihar, kde pred príchodom do veľkej politiky dlho pôsobil ako primátor Debrecína, vyslovil domnienku, že opozíciu stmelila nenávisť voči vláde. „Zdá sa, že nás nenávidia viac ako globalisti antiglobalistov alebo židia nacistov,“ dodal. Kósove vyjadrenia vyvolali rozhorčenie v radoch židovskej komunity. Andás Heisler mu v mene Zväzu židovských náboženských obcí na sociálnej sieti adresoval tri otázky. „Kósa skutočne nevie, že z jeho župy v roku 1944 židov deportovali do Auschwitzu? Skutočne mu nie je jasné, že s tým zvyškom zo zvyšku, čiže niekoľkými stovkami židov, ktorí žijú v župe Hajdú-Bihar, sa komunálne voľby nedajú vyhrať, ani prehrať? Alebo úplne jednoducho ide o spektakulárne vypovedanie ,nulovej tolerancie'?“

Kritickú reakciu si neodpustil ani rabín Slomó Köves, ktorého Jednotná obec izraelitov inak udržiava mimoriadne úzke vzťahy s Orbánovým kabinetom a zvyčajne pomáha vláde odrážať útoky, keď na ňu padne tieň podozrenia zo skrytého antisemitizmu. Köves pre portál Neokohnon označil Kósove úvahy za „nepremyslené“ a rázne odmietol, aby „ktokoľvek zvaľoval všetku nemorálnosť maďarskej politiky na židov“.

Kósa si po dvoch dňoch chybu čiastočne uznal. „V mojich vetách, ktoré zazneli na sobotňajšom podujatí Fidelitasu, som – možno spôsobom, ktorý mohol byť nesprávne pochopený – poukázal na to, že opozičná spolupráca zahŕňala aj predstaviteľov Jobbiku, ktorí sa v minulosti vysmievali našim v holokauste strateným židovským spoluobčanom, čím ich legitimizovala. Ak som svojimi slovami, formuláciami urazil čo i len jedného maďarského židovského spoluobčana, tak sa mu za to ospravedlňujem,“ napísal podpredseda Fideszu na sociálnej sieti.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Fidesz #antisemitizmus