Odvolací súd v Győri sprísnil tresty tragického úniku kalu v Ajke

Odvolací súd v severomaďarskom Győri sprísnil v piatok verdikty prvostupňového súdu v kauze tragického úniku kalu z odkaliska hlinikárne v Ajke, pri ktorom v roku 2010 zahynulo desať ľudí. V rámci obnoveného súdneho procesu, v ktorom bolo obvinených 13 ľudí, odsúdili bývalého generálneho riaditeľa hlinikárne Z. B. na štyri roky odňatia slobody, informovala agentúra MTI.

13.12.2019 11:05 , aktualizované: 11:27
debata (1)

Bývalého technického riaditeľa J. D. odsúdili na tri roky väzenia za verejné ohrozenie a za porušenie pravidiel odpadového hospodárstva. Ďalší obvinený si odpyká trest vo výške dvoch rokov a šiestich mesiacov. Tresty týchto obvinených boli na prvom stupni obnoveného konania miernejšie.

Súd v prípade ďalších obvinených uložil podmienečné tresty, pričom jeden obvinený dostal finančný trest a jeden pokarhanie. Piatich obvinených súd zbavil viny vo všetkých bodoch obžaloby.

Na západe Maďarska sa 4. októbra 2010 pretrhla hrádza odkaliska a toxický červený kal zaplavil obce Kolontár, Devecser a Somlóvásárhely. Katastrofa si vyžiadala desať obetí na životoch a ďalších vyše 200 ľudí utrpelo zranenia. Zničených bolo zhruba 400 domov i celý ekosystém rieky Marcal.

Odvolací súd v Győri 2. februára 2017 zrušil platnosť verdiktu prvostupňového súdu a nariadil nový súdny proces, ktorý sa začal 11. decembra 2017.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #Győr #hlinikáreň #únik kalu #Ajka