Koronavírus potvrdili už v dvanástich európskych štátoch

Už dvanásť štátov európskeho kontinentu potvrdilo výskyt koronavírusu šíriaceho sa z pevninskej Číny. Nové prípady po Taliansku začali dnes hlásiť úrady v Rakúsku, Chorvátsku, Španielsku, Švajčiarsku a Rumunsku. Zakaždým išlo o pacientov, ktorí sa zdržiavali v Taliansku. Po celom svete je infikovaných už vyše 80 000 osôb.

25.02.2020 06:07 , aktualizované: 22:11
debata (67)

Rumunsko poprelo správy o prvom prípade koronavírusu v krajine

Rumunské úrady popreli, že by sa v krajine objavil prvý potvrdený prípad koronavírusu. „Nemáme žiadne prípady s pozitívnymi testami na koronavírus v Rumunsku. Až doteraz tu máme len negatívne výsledky testov,“ povedal agentúre Reuters námestník ministra zdravotníctva Andrei Baciu.

Reuters skôr s odkazom na miestnu televíziu napísal, že v Rumunsku je potvrdený prvý prípad nákazy novým typom koronavírusu. Televízia Realitatea Plus o prípade informovala s odvolaním sa na bukureštskú nemocnicu pre infekčné choroby, kde vraj mala dotknutá osoba byť v karanténe po návrate z Talianska.

Podľa serveru Romania Insider bolo v pondelok v karanténe celkom 17 ľudí, ktorí do Rumunska pricestovali z oblastí zasiahnutých koronavírusom. Šesť ich bolo z lode Diamond Princess, zostávajúce z Talianska. V Taliansku žije okolo 1,3 milióna Rumunov.

Prezident Klaus Iohannis na stredu zvolal najvyššiu radu obrany, aby konala o boji proti koronavírusu. „Veci sa v posledných dňoch rýchlo menia a počet nových prípadov v Európe narastá,“ poznamenala hlava štátu podľa Reuters.

V Rakúsku majú 2 potvrdené prípady

V rakúskom Tirolsku potvrdili dva prípady nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Jedna osoba pochádza pravdepodobne z talianskeho regiónu Lombardsko. S odvolaním sa vyhlásenie tiroslkého hajtmana Günthera Plattera o tom v utorok informovala agentúra APA.

Podľa agentúry zatiaľ nie je známe, kde sa obe osoby nakazili. Pacienti vo veku 24 rokov, ktorí sa so svojimi symptómami sami obrátili na zdravotnícke orgány, majú horúčku, avšak „nie sú v ohrození života“.

Podľa informácií rakúskeho denníka Der Standard zaznamenali jeden prípad podozrenia na nákazu novým koronavírusom aj v Linzi, hlavnom meste Horného Rakúska. Platter v tejto súvislosti oznámil, že vláda bude o situácií okolo koronavírusu informovať verejnosť podrobnejšie v priebehu dnešného dňa.

V Chorvátsku oznámili prvý potvrdený prípad nákazy novým koronavírusom na Balkáne. Informovala o tom v utorok agentúra AP.

Chorvátsky minister zdravotníctva Vili Beroš informoval, že chorvátsky pacient, ktorého pozitívne testovali na koronavírus, preukazuje mierne príznaky choroby. Mladý muž sa zdržiaval od 19. do 21. februára v talianskom Miláne, uviedol minister. Podľa tlačovej agentúry HINA pacienta hospitalizovali v nemocnici v Záhrebe a izolovali ho.

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič konštatoval, že jeho krajina je pripravená prijať akékoľvek opatrenia na zabránenie šírenia tohto koronavírusu a bude koordinovať svoje aktivity s talianskou vládou.

Prvý prípad nákazy koronavírusom nahlásilo nemecké Bádensko-Württembersko

V nemeckej spolkovej krajine Bádensko-Württembersko sa v utorok potvrdila prvá nákaza koronavírusom SARS-CoV-2. Ide o 25-ročného muža z okresu Göppingen, uviedlo krajinské ministerstvo zdravotníctva v Stuttgarte, píše agentúra DPA.

Pacient sa zrejme nakazil počas zahraničnej cesty do talianskeho Milána. Po návrate trpel príznakmi chrípkového ochorenia a spojil sa s miestnym zdravotníckym úradom. Ešte v utorok večer ho hospitalizovali a umiestnili do izolácie.

Krajinský minister zdravotníctva Manfred Lucha zrušil svoju dovolenku a v stredu spolu s odborníkmi plánuje o prípade v Bádensku-Württembersku informovať. Osoby, s ktorými prišiel pacient do blízkeho kontaktu, sú v domácej izolácii a každodenne musia informovať o svojom zdravotnom stave. Úrady zároveň zisťujú, s akými ďalšími osobami prišiel muž do kontaktu.

Minister Lucha vyzval občanov, ktorí sa vrátili z krajín, kde sa vyskytuje koronavírus a počas 14 dní od návratu zaznamenali príznaky ochorenia zvýšenú teplotu, kašeľ či dýchacie problémy , aby dodržiavali odporúčania inštitútu Roberta Kocha. Majú sa vyhýbať stretnutiam s ľuďmi, ktoré nie sú nevyhnutné a podľa možností radšej zostať doma, pravidelne a dôkladne si umývať ruky a vyhľadať lekára.

Švajčiarsko hlási prvý prípad nákazy

Prvý potvrdený prípad nákazy koronavírusom ohlásilo v utorok aj Švajčiarsko. Na vírus SARS-CoV-2 bola pozitívne testovaná jedna osoba. Informovali o tom švajčiarske médiá s odvolaním sa na úrad pre zdravotníctvo.

Prípad sa podľa portálu blick.ch objavil v juhošvajčiarskom talianskojazyčnom kantóne Ticino (Tessin). Tamojší zdravotnícky úrad oznámil, že pozitívnu vzorku potvrdilo laboratórium v Ženeve, ktoré analyzuje všetky vzorky osôb podozrivých z nákazy.

Švajčiarske orgány ani úrady v Ticine napriek rýchlemu nárastu počtu nakazených v neďalekom severnom Taliansku zatiaľ nepodnikli radikálne opatrenia. Na pondelňajšej tlačovej konferencii úrady v Ticine oznámili, že na rozdiel od Talianska neplánujú obmedziť verejné podujatia či zatvoriť školy, bary alebo reštaurácie.

Švajčiarsko je v stave zvýšenej pohotovosti a vláda situáciu pozorne sleduje, povedal v pondelok minister zdravotníctva Alain Berset.

Koronavírus má v Taliansku už 11 obetí

Počet obeti nákazy spôsobenej novým koronavírusom v Taliansku stúpol v utorok večer na 11, keď infekcii podľahla 76-ročná žena v regióne Benátsko. Počet infikovaných sa zvýšil na 324. Informovala o tom BBC.

Deväť z desiatich úmrtí sa vyskytlo v regióne Lombardsko a dve v Benátsku. Z 322 nakazených je 240 v Lombardsku.

Niektoré z nových prípadov sa objavili aj v častiach Talianska nachádzajúcich sa mimo dvoch najviac postihnutých severných regiónov Lombardsko a Benátsko. Traja infikovaní boli hlásení zo Sicílie, dvaja z Toskánska a jeden z Ligúrie.

Napriek vysokému počtu nakazených sa Taliansko a s ním susediace štáty rozhodli, neuzavrieť hranice, napísala agentúra AFP. Ministri zdravotníctva Talianska, Rakúska, Chorvátska, Francúzska, Nemecka a Slovinska a Švajčiarska to odôvodnili tým, že by išlo o neprimerané a neefektívne opatrenie.

Rozhodnutie prijali na krízovom stretnutí v Ríme, kde ministrov privítal šéf talianskeho rezortu zdravotníctva Roberto Speranza.

Ďalších Maďarov umiestnili do karantény pre podozrenie z nákazy

Dvaja maďarskí kamionisti sa dostali do karantény pre podozrenie z nákazy koronavírusom SARS-CoV-2. Jeden z nich je v talianskom regióne Lombardsko a jeho stav je dobrý, druhý sa vrátil pred niekoľkými dňami domov z Talianska, ale sťažoval sa na nevoľnosť, preto ho hospitalizovali.

Podľa spravodajského servera Index.hu o tom v utorok v Budapešti informoval hovorca ministerstva zahraničných vecí Tamás Menczer, podľa ktorého vodič nákladného auta, ktorý je v uzavretej oblasti v Taliansku, sa nachádza v karanténe v kabíne svojho vozidla. Nemá horúčku, a ani žiadne zdravotné problémy.

Druhý kamionista sa vrátil z Lombardska ešte pred nariadením karantény. Horúčku nemá, ale pre sťažnosť na nevoľnosť ho sanitkou previezli do Nemocnice sv. Ladislava.

V súvislosti s hotelom na ostrove Tenerife patriacom k španielskym Kanárskym ostrovom, ktorý dali v utorok tamojšie úrady do karantény pre pozitívny test talianskeho lekára na nový koronavírus, hovorca potvrdil, že sú v ňom aj maďarskí občania. Ich presný počet však zatiaľ nie je známy. Na Tenerife už vycestoval maďarský konzul z Madridu.

Koronavírus narušuje i futbalové zápasy

Šírenie vírusu narušilo aj známe podujatia ako Milánsky týždeň módy a Benátsky karneval. V pondelok večer minister športu Vincenzo Spadafora takisto oznámil, že šesť futbalových zápasov Serie A sa bude hrať pred prázdnymi tribúnami, rovnako ako stretnutie Európskej ligy UEFA vo štvrtok 27. februára medzi Interom Miláno a Ludogorcom Razgrad.

Zrušené boli tiež predstavenia v slávnej opere La Scala v Miláne. Bohoslužby v kostoloch v postihnutých regiónoch zrušili a pohrebov sa môžu zúčastniť len najbližší príbuzní. Starosta Milána, nachádzajúceho sa v prosperujúcom Lombardsku, vyzval ľudí, aby zachovávali pokoj a „nehrnuli sa do supermarketov nakupovať potraviny“.

„Mali by sme si nájsť čas a dohliadnuť na najzraniteľnejších, ako sú starí ľudia, lebo sú obzvlášť ohrození,“ dodal starosta Beppe Sala. Podľa talianskeho národného štatistického úradu žije v krajine vyše sedem miliónov ľudí vo veku nad 75 rokov.

Taliansko bude v utorok v Ríme hostiť ministrov zdravotníctva zo susedných štátov – Rakúska, Chorvátska, Francúzska, Nemecka, Slovinska a Švajčiarka. Budú diskutovať o epidémii koronavírusu.

Tretím nakazeným v Španielsku je Talian

Talian na ostrove Tenerife patriacom k španielskym Kanárskym ostrovom mal pozitívne testy na smrtiaci koronavírus. V pondelok neskoro večer o tom vo vyhlásení informovali regionálne zdravotnícke úrady, ktoré citovala tlačová agentúra Reuters.

Španielske médiá vrátane denníka El Mundo uviedli, že nakazeným mužom je taliansky lekár na dovolenke v Španielsku. Muža v súčasnosti držia v izolácii a jeho výsledky testov pošlú do Madridu na druhú analýzu, ako to vyžaduje postup Španielska v prípadoch podozrenia z nákazy koronavírusom.

Ide o tretieho človeka s pozitívnym testom na tento vírus v Španielsku – po Britovi na ostrove Malorka z 9. februára a Nemcovi na ostrove La Gomera, druhom najmenšom z Kanárskych ostrovov, z 1. februára.

Biely dom chce vyčleniť 2,5 miliardy dolárov na boj proti koronavírusu

Informovali o tom v noci na utorok denník The Washington Post a agentúra AFP. Administratíva prezidenta Donalda Trumpa podľa The Washington Post požiadala Kongres o núdzový balík opatrení v hodnote 1,8 miliardy dolárov.

Ide o vyčlenenie 1,25 miliardy dolárov pre americké ministerstvo zdravotníctva a sociálnej starostlivosti, ako aj presun ďalších 535 miliónov dolárov pôvodne vyčlenených na boj proti ebole.

Biely dom však uviedol, že očakáva použitie celkove 2,5 miliardy dolárov. Ďalšie peniaze chce získať od iných vládnych agentúr, ako aj v rámci prehodnotenia priorít v oblasti zdravotníctva a sociálnych služieb.

Podľa opozičnej Demokratickej strany ide o príliš nízku sumu. Výbor Snemovne reprezentantov pre rozpočtové prostriedky opatrenie označil za „žalostne nedostatočné“.

„Napriek naliehavým upozorneniam Kongresu a komunity verejného zdravotníctva Trumpovej administratíve trvalo týždne, kým požiadala o tento núdzový balík opatrení,“ uviedla predsedníčka výboru Nita Loweyová. „Je veľmi znepokojujúce, že reakciou je teraz vyplieniť peniaze, ktoré Kongres určil pre ďalšie rozhodujúce priority v oblasti verejného zdravia,“ dodala.

Podľa The Washington Post sa finančné prostriedky použijú na oblasti, ako sú laboratórne testy, karanténa, výskum a vývoj vakcín, ale aj na podporu postihnutých štátov. Spojené štáty potvrdili doposiaľ 53 prípadov infekcie vírusom.

Čína hlásila 508 nových prípadov nákazy

Čína hlásila v utorok 508 nových prípadov nákazy koronavírusom, ktorá sa šíri na Blízkom východe a v Európe.

Čína hlásila aj 71 ďalších úmrtí na koronavírus, pričom 68 z nich zaznamenali v meste Wu-chan, kde sa epidémia začala a kde je aj najväčší výskyt prípadov. Ide však o najnižší denný počet úmrtí v Číne za posledné dva týždne, napísala tlačová agentúra AFP. Po zverejnení týchto aktuálnych údajov je v pevninskej Číne celkovo 77.658 prípadov nákazy a 2663 úmrtí, spresnila agentúra AP.

Mnohé provincie v Číne hlásili nulový počet nových nakazených niekoľko dní po sebe, takže Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) v pondelok uviedla, že epidémia koronavírusu v Číne už „dosiahla vrchol“. Generálny riaditeľ WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus povedal, že vrchol v Číne nastal medzi 23. januárom a 2. februárom a počet nových prípadov „odvtedy plynulo klesá“.

Avšak odborník WHO Bruce Aylward, líder spoločnej misie expertov WHO a Číny, však v pondelok varoval, že v ďalších krajinách sveta „pribúdajú prípady veľkou rýchlosťou“. Keďže nastalo veľké zvýšenie prípadov nákazy v ďalších krajinách, WHO vyhlásila, že vírus má potenciál spôsobiť pandémiu, ale tá ešte nenastala.

„Posledných niekoľko týždňov ukázalo, ako rýchlo sa môže nový vírus šíriť po svete, vyvolať všeobecný strach a narušiť kolobeh života,“ povedal aj šéf WHO a etiópsky politik a vedec Ghebreyesus. „Zatiaľ však nie sme svedkami neovládateľného celosvetového šírenia tohto vírusu,“ dodal.

Južná Kórea potvrdila už takmer 1000 prípadov nákazy

Južná Kórea oznámila v utorok popoludní miestneho času 84 ďalších nových prípadov nákazy koronavírusom SARS-CoV-2, čím sa ich počet v krajine zvýšil na 977. Úrady tiež potvrdili úmrtie ďalšieho pacienta, v krajine tak vírusu podľahlo dosiaľ desať ľudí. Informovali o tom agentúry AP a Jonhap.

Kórejské centrum pre kontrolu a prevenciou chorôb (KCDC) uviedlo, že zomrel 58-ročný muž spájaný s rozšírením nákazy v nemocnici v meste Čchongdo a okolí. V tejto nemocnici podľa KCDC zomrelo sedem z desiatich nakazených pacientov.

Juhokórejské úrady už predtým v utorok oznámili 60 nových prípadov nákazy koronavírusom. Nárastom počtu nakazených sa Južná Kórea stala druhou najviac zasiahnutou krajinou po Číne.

Väčšina nakazených v krajine sa spája s novým náboženským hnutím Ježišova cirkev Sinčchondži v južnom meste Tägu, ktoré často označujú za sektu. Takmer všetky veľké provincie a mestá v krajine už hlásili nejaké prípady nákazy.

Zomrel štvrtý človek z výletnej lode Diamond Princess

Štvrtý človek z výletnej lode Diamond Princess zomrel po prevoze do japonskej nemocnice. Loď zakotvenú pri pobreží Japonska dali tamojšie úrady do karantény, keďže sa na jej palube objavil nový smrtiaci koronavírus. Informácie priniesli v utorok miestne médiá a následne tlačová agentúra AFP. Verejnoprávna stanica NHK a ďalšie médiá uviedli, že zomrel muž osemdesiatnik, pričom denník Jomiuri šimbun napísal, že muž mal pozitívne testy na koronavírus a zomrel na zápal pľúc.

Ministerstvo zdravotníctva zatiaľ nereagovalo na žiadosť AFP o potvrdenie informácií Zatiaľ malo pozitívne výsledky testov najmenej 691 ľudí, ktorí sa nachádzali na palube Diamond Princess, oznámilo ministerstvo.

Po 14-dňovej karanténe mohlo z lode odísť okolo 1000 ľudí, podmienkou bol negatívny test a žiadne príznaky ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje práve nový koronavírus.Avšak niekoľkým ľuďom, ktorým dovolili loď opustiť, potom testami zistili koronavírus. Ministerstvo zdravotníctva priznalo, že niektorým osobám umožnili vystúpiť na breh napriek tomu, že počas karantény im testy neurobili.

Irán potvrdil ďalšie tri úmrtia

V Iráne potvrdili v utorok ďalšie tri úmrtia, ku ktorým došlo v dôsledku nákazy novým koronavírusom SARS-CoV-2. Celková bilancia koronavírusu a respiračného ochorenia COVID-19, ktoré spôsobuje, tak v Iráne podľa štátnych médií stúpla na 15 mŕtvych.

Štátna tlačová agentúra IRNA uviedla, že dve staršie ženy zomreli v centrálnej provincii Markazí a jeden pacient v severnej provincii Alborz. V celej krajine zatiaľ potvrdili 61 prípadov nákazy koronavírusom.

Nákaza sa v Iráne šíri najmä v meste Kom a jeho okolí, kam sa vírus podľa úradov dostal prostredníctvom ľudí, ktorí prišli z Číny. Miestny zákonodarca Ahmad Amírabádí Faráhání v pondelok uviedol, že počet úmrtí v dôsledku nákazy novým druhom koronavírusu v meste Kom stúpol až na 50. Faráhání obvinil iránsku vládu, že sa snaží ututlať rozsah šírenia koronavírusu v Kome a jeho okolí.

Vo svete, prevažne v Číne, podľahlo koronavírusu už viac ako 2600 ľudí. Podľa predpokladov sa začal šíriť z trhoviska s divými zvieratami v stredočínskom meste Wu-chan.

67 debata chyba
Viac na túto tému: #Taliansko #koronavírus