Výbuchy v Bejrúte usmrtili najmenej 113 ľudí, pomoc ponúklo aj Slovensko

Na 113 stúpol počet obetí mohutných výbuchov, ku ktorým došlo v utorok večer v prístave v libanonskej metropole Bejrút, kde vybuchlo takmer 3 000 ton pravdepodobne dusičnanu amónneho. Desiatky ľudí sú stále nezvestné. Zranených je viac ako 4 000. Informovala o tom v stredu agentúra AFP.

04.08.2020 20:47 , aktualizované: 05.08.2020 18:55
libanon bejrút trosky výbuch ruiny Foto: ,
Po masívnych výbuchoch v prístave v libanonskom hlavnom meste Bejrút hľadajú v troskách preživších.
debata (583)

„Doteraz evidujeme viac ako 4 000 zranených a vyše 100 mŕtvych. Náš tím stále vedie v zasiahnutých oblastiach pátracie a záchranné operácie,“ uviedol v stanovisku libanonský Červený kríž.

Výbuchy spôsobili rozsiahle materiálne škody najmä v oblasti prístavu. Predpokladá sa, že počet obetí ešte stúpne, keďže záchranári ešte neprehľadali trosky všetkých zrútených a poškodených budov.

VIDEO: Pozrite si autentické zábery výbuchov v Bejrúte.
Video

Hlavné ulice v centre Bejrútu sú plné trosiek a poškodených áut. Mnohí sa stále nezvestní, ich príbuzní na sociálnych sieťach žiadajú informácie, ktoré by mohli viesť k ich nájdeniu.

Rozhlasoví hlásatelia celú noc čítali mená zranených či nezvestných. Mnohí obyvatelia, ktorých domy boli poškodené, sa nasťahovali k svojim priateľom. Mnohí z nich si zranenie podľa AP ošetrili sami, pretože nemocnice sú preplnené.

Očití svedkovia uvádzajú, že najmä druhá explózia bola veľmi silná a nad miestom výbuchu sa vytvoril oblak v tvare hríba. „Bolo to ako atómová bomba,“ uviedol podľa agentúry AFP nemenovaný obyvateľ Bejrútu, ktorý to sledoval z balkóna svojho bytu. Dodal, že tlaková vlna ho potom hodila do vnútra bytu.

Občania Slovenska nie sú medzi obeťami či zranenými

„Z informácií, ktoré máme momentálne k dispozícii nevyplýva, že by medzi obeťami alebo zranenými mali byť nejakí občania SR. Sme však v stálom kontakte s miestnymi úradmi,“ informoval riaditeľ tlačového odboru Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Tomaga.

Ako ďalej uviedol, tlaková vlna explózie poškodila aj budovu, v ktorej má Slovensko prenajaté priestory zastupiteľského úradu. „Došlo aj k materiálnym škodám, ich rozsah však zatiaľ nie je možné vyhodnotiť, keďže budova je z bezpečnostných dôvodov a pre prípadné narušenie statiky neprístupná,“ dodal Tomaga.

Informoval taktiež o tom, že šéf slovenského rezortu diplomacie Ivan Korčok zaslal svojmu libanonskému rezortnému partnerovi Šarbilovi Wahbovi sústrastný telegram, v ktorom vyjadril úprimnú sústrasť pozostalým.

Zničené silo na zábere z dronu po utorňajších...
Materiálne škody po utorňajších masívnych...
+17 Na satelitnej kombo snímke prístav v Bejrúte...

Francúzska prokuratúra otvorila vyšetrovanie

Francúzska prokuratúra otvorila v stredu vyšetrovanie výbuchu v libanonskej metropole po tom, čo pri ňom utrpelo zranenia 21 francúzskych občanov, informovala agentúra AFP s odvolaním sa na vyhlásenie parížskeho prokurátora.

Prokuratúra prípad vyšetruje ako „neúmyselné zranenie“. Hlavný parížsky prokurátor Rémy Heitz uviedol, že prokuratúra využije svoju právomoc vyšetrovať činy, ku ktorým došlo v zahraničí.

Dusičnan amónny pochádzal z ruskej lode

Mohutné výbuchy v bejrútskom prístave zapríčinilo pravdepodobne takmer 3 000 ton dusičnanu amónneho z nákladnej lode vo vlastníctve ruského občana. Dusičnan amónny pred šiestimi rokmi preložili z lode do prístavného skladu. S odvolaním sa na ruský spravodajský portál RBC o tom v stredu informovala agentúra DPA.

Nákladná loď Rhosus podľa súkromnej libanonskej televízie LBC International pred šiestimi rokmi pre technickú poruchu zakotvila na svojej ceste do Afriky v bejrútskom prístave. Ruský spravodajský portál RBC zverejnil informáciu, že loď smerujúcu z gruzínskeho mesta Batumi do Mozambiku vlastnil ruský občan Igor Grečuškin. Rodák z ruského Ďalekého východu sa v súčasnosti zdržiava na Cypre.

Po poruche v Bejrúte sa Grečuškin prestal o loď zaujímať, pretože podľa členov posádky im nedokázal primerane zaplatiť. Nebezpečný náklad tak údajne vyložili do prístavného skladu, kde ostal niekoľko rokov.

Dusičnan amónny je biela kryštalická látka, používaná ako poľnohospodárske hnojivo, dezinfekčný prostriedok do vody a vďaka svojim oxidačným vlastnostiam aj v pyrotechnike. Dusičnany amoniaku sa používajú aj na úpravu rýchlosti detonácie iných výbušnín.

Podľa LBC International k výbuchom došlo údajne počas zváračských prác v sklade.

Libanonský premiér Hasan Dijáb už v noci na stredu informoval, že v prístavnom sklade v Bejrúte, kde v utorok podvečer došlo k dvom mohutným výbuchom, sa nachádzalo asi 2 750 ton dusičnanu amónneho. Dijáb podľa svojho hovorcu označil za neprijateľné, aby „2 750 ton dusičnanu amónneho bolo v sklade šesť rokov bez bezpečnostných opatrení“.

Slovensko ponúklo 18-členný záchranný tím

Ministerstvo vnútra (MV) SR dokáže vyslať do Libanonu 18-členný záchranný tím. Tvoriť ho má 12 príslušníkov Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), traja psovodi s troma psami z Horskej záchrannej služby (HZS), jeden technik na vyhľadávacie systémy z HZS a dvaja styční dôstojníci zo sekcie krízového riadenia MV SR. TASR o tom informovala riaditeľka tlačového odboru MV Barbara Túrosová.

„Táto ponuka bude dnes spolu s možnou ponukou materiálnej pomoci uverejnená ako odpoveď Slovenskej republiky na požiadavku Libanonu v komunikačnom systéme Európskej únie pre humanitárnu pomoc a pomoc pri mimoriadnych udalostiach CECIS,“ priblížila. Po akceptácii ponuky sa podľa nej pristúpi k zaslaniu materiálnej pomoci, respektíve záchranného tímu SR do Libanonu v rámci Mechanizmu Únie na úseku civilnej ochrany.

Do Libanonu posiela pomoc niekoľko krajín

Libanonský premiér Hasan Dijáb v stredu ráno v krátkom televíznom príhovore vyzval zahraničie na pomoc jeho krajine. Informovala o tom v stredu agentúra AP.

Poľsko posiela do Libanonu približne 50 hasičov spoločne so štyrmi záchranárskymi psami a záchranným chemickým modulom. Taliansko ponúklo protichemický tím.

Grécke vojenské dopravné lietadlo privezie do Libanonu záchranný a pátrací tím so špeciálnym vybavením a pátracieho psa. Pomoc pre Libanon avizoval aj Cyprus.

Český minister vnútra Jan Hamáček v stredu uviedol, že Libanon prijal ponuku, aby Česko vyslalo do Bejrútu tím 37 záchranárov a tiež pátracích psov.

Video

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie pošle do Libanonu v piatich lietadlách záchranárov, zdravotnícky personál, provizórnu nemocnicu a laboratórium s vybavením na testovanie ľudí na prítomnosť ochorenia COVID-19.

Z Francúzska majú priletieť do Libanonu dve lietadlá s desiatkami záchranárov, mobilnou záchrannou jednotkou a 15 tonami zdravotníckeho materiálu. Podľa kancelárie francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona by tak Francúzi mohli poskytnúť zdravotnú starostlivosť pre približne 500 ľudí. Francúzski vojaci, ktorí sa v Libanone nachádzajú v rámci mierovej misie NATO a OSN, pomáhajú na mieste už od utorka.

Jordánsko v Libanone zriadi poľnú nemocnicu, Egypt tak už urobil. Pomoc vyslali aj Katar a Kuvajt.

Explózia v Bejrúte môže mať silný dopad na libanonské hospodárstvo. V zničených skladoch bolo približne 85 % všetkých zásob obilia v krajine, ktoré je po kontaminácii nepoužiteľné. Minister hospodárstva a obchodu Raoul Nehme však občanov ubezpečil, že Libanon má stále dostatok pšenice pre vlastné potreby.

Európska únia vyjadrila Libanonu solidaritu a pripravenosť pomôcť po obrovskej explózii neďaleko centra metropoly Bejrút. V utorok večer o tom informoval predseda Európskej rady Charles Michel, ktorého citovala tlačová agentúra DPA.

Americké ministerstvo zahraničných vecí pozorne sleduje správy o explózii v Bejrúte a už je pripravené „ponúknuť všetku možnú pomoc“, uviedol hovorca pre tlačovú agentúru Reuters. Ministerstvo podľa hovorcu nemá žiadne presné informácie o príčine explózie, ale úzko spolupracuje s úradmi, aby sa zistilo, či incident nepostihol aj nejakých občanov Spojených štátov.

„Irán je pripravený pomôcť Libanonu akýmkoľvek potrebným spôsobom,“ napísal v utorok večer na Twitteri iránsky minister zahraničných vecí Mohammad Džavád Zaríf po smrtiacom výbuchu. „Naše myšlienky a modlitby venujeme veľkému a nezlomnému ľudu Libanonu. Ako vždy, Irán je plne pripravený poskytnúť pomoc akýmkoľvek potrebným spôsobom. Zostaň silný, Libanon,“ uviedol v tweete Zaríf.

Izraelský minister obrany Benny Ganc aj minister zahraničných vecí Gabi Aškenazi ponúkli Libanonu zdravotnícku a humanitárnu pomoc. „Ide o nehodu spôsobenú požiarom,“ povedal Aškenazi s tým, že nemá dôvod neveriť správam z libanonskej metropoly.

Poškodené boli viaceré ambasády

Dvaja občania Belgicka patria medzi obete, ktorých životy si v utorok večer vyžiadali dva výbuchy Bejrúte. Oznámilo to v stredu doobeda belgické ministerstvo zahraničných vecí. „V širšom okruhu Bejrútu je registrovaných približne 2 200 Belgičanov,“ uviedol hovorca rezortu Karl Lagatie pre flámsku televíznu stanicu VRT. Dodal, že veľvyslanectvo všetkých Belgičanov ešte utorok večer kontaktovalo prostredníctvom textovej správy, nie všetci mu však odpovedali.

Belgický veľvyslanec v Bejrúte pravidelne monitoruje situáciu a rovnako teraz aj zhodnocuje škody, ktoré utrpela budova veľvyslanectva v dôsledku tlakovej vlny výbuchov. Črepiny skla zranili v priestoroch ambasády štyri osoby. Belgická premiérka Sophie Wilmesová v stredu ubezpečila, že Brusel má snahu čo najrýchlejšie pomôcť zničenému Bejrútu.

K podobnej situácii došlo podľa agentúry Belga aj na nemeckej i holandskej ambasáde, ktoré sa tiež nachádzali v blízkosti prístavu. Holandské ministerstvo zahraničia informovalo, že v dôsledku výbuchov bolo na veľvyslanectve v Bejrúte zranených päť osôb, z toho štyria zamestnanci a jeden ich rodinný príslušník.

Najväčšie materiálne škody však v dôsledku výbuchov utrelo fínske veľvyslanectvo, čo na Twitteri medzičasom potvrdila aj fínska vláda.

Podľa agentúry AFP zranenia utrpeli aj zamestnanci ruskej ambasády. Podľa agentúry TASS v Libanone boli večer problémy s internetovým pripojením. Zatiaľ nie je jasné, či to súvisí s explóziami v bejrútskom prístave.

Trump: Bol to útok

Americký prezident Donald Trump v noci na stredu na brífingu v Bielom dome vyhlásil, že utorkové mohutné výbuchy v Bejrúte „vyzerali ako hrozný útok“. Následne vysvetlil, že sa stretol s americkými generálmi, podľa ktorých výbuchy v bejrútskom prístave spôsobilo niečo ako bomba.

„Zdá sa, že podľa nich – a oni to vedia lepšie ako ja – to bol útok,“ uviedol Trump. „Bolo to dáka bomba,“ vyhlásil. Na úvod svojej tlačovej konferencie venovanej epidémii vyvolanej koronavírusom Trump vyjadril Libanonu sústrasť v mene Spojených štátov a zopakoval, že jeho krajina „je pripravená“ pomôcť.

Izrael: Nič s tým nemáme

Jeden zo zasahujúcich vojakov agentúre AFP v utorok večer potvrdil, že „situácia v prístave je katastrofická, na zemi sú mŕtvi a sanitky ich odvážajú“. Premiér Dijáb kvôli udalosti vyhlásil na stredu deň smútku a prezident Michel Aung zvolal na večer mimoriadnu schôdzu bezpečnostnej rady a dal tiež príkaz, aby postihnutým rodinám bolo poskytnuté náhradné ubytovanie.

Šéf libanonského Červeného polmesiaca hovoril v televízii o „stovkách ranených“. „Sme zaplavení telefonátmi,“ povedal. Podľa neho nemocnice prijali na ošetrenie stovky ľudí.

„Videl som ohnivú guľu a dym nad Bejrútom. Ľudia kričali a utekali, krvácali. Z domov to odtrhlo balkóny, vo výškových budovách sa vysypali okná a sklo spadlo na ulicu,“ citovala v utorok večer svedka agentúra Reuters. Podľa ďalšieho svedka sú vybité okná v celom bejrútskom centre a je vidieť zranených ľudí. „Úplný chaos,“ povedal v utorok tento svedok.

Situáciu sledujú v susednom Izraeli, ktorého minister zahraničia Gabi Aškenazy povedal, že Izrael nemá s udalosťou v Bejrúte nič spoločné. Nedávno sa obnovilo napätie medzi Izraelom a libanonským radikálnym hnutím Hizballáhom na izraelsko-libanonskej hranici.

Libanonom zmieta kríza

Libanon sa potýka s vážnou ekonomickou krízou a jeho občania vlani v októbri rozbehli protesty proti údajne skorumpovaným politikom. V Bejrúte sa v utorok konal ďalší z týchto protestov, tentoraz kvôli stále sa zhoršujúcim dodávkam elektrickej energie.

Ľudia sa pred budovou ministerstva energetiky dostali do potýčok s policajtmi, ktorí sa snažili udržať dav za zátarasmi. Účastníci oznámili, že sú odhodlaní na mieste zostať a pokračovať v proteste v sede. Niektoré libanonské domácnosti majú teraz prúd len niekoľko hodín denne a ľudia boli nútení vrátiť sa k lampám na alkohol a benzín a sviečkam.

Situáciu komplikujú dlhodobo spory medzi šiitskym Hizballáhom, ktorý podporuje Irán a ktorý bojuje proti Izraelu, a sunnitskými politikmi. V piatok bude tribunál OSN v Haagu rozhodovať o treste pre údajných páchateľov atentátu na niekdajšieho premiéra Rafíka Harírího.

V roku 2005 bol medzi 22 ľuďmi, ktorí neprežili bombový útok na jeho kolónu v Bejrúte. Obvinení sú práve štyria členovia Hizballáhu, ktorí ale v Haagu osobne nebudú. Hizballáh podiel na útoku poprel.

583 debata chyba
Viac na túto tému: #výbuch #Libanon #Bejrút