Cichanovská sa pred Lukašenkom ukryla v Litve

Kandidátka bieloruskej opozície na post prezidenta Svjatlana Cichanovská je v bezpečí v Litve, oznámil podľa agentúry Reuters na twitteri litovský minister zahraničia Linas Linkevičius.

11.08.2020 09:00 , aktualizované: 20:41
debata (280)

Hlavná protikandidátka prezidenta Alexandra Lukašenka v nedeľných voľbách hlavy štátu bola od pondelka nezvestná a panovali obavy o jej osud.

Na sociálnych sieťach sa večer objavili informácie, že od popoludňajšej návštevy ústrednej volebnej komisie nie je známe, kde sa Cichanovská nachádza. Úrad komisie navštívila, aby tam podala sťažnosť na voľby. Pracovníci komisie podľa agentúry RIA Novosti oznámili, že budovu normálne opustila. Štáb Cichanovskej nebolo možné podľa Reuters telefonicky kontaktovať.

Cichanovská z litovského exilu vyzvala protestujúcich krajanov vo vlasti, aby išli domov. Vo videu, ktoré uverejnil kanál BelTA Telegram, poďakovala Bielorusom za účasť v prezidentských voľbách a požiadala ich o dodržiavanie zákonov.

„Nechcem krv a násilie. Žiadam vás, aby ste sa nekonfrontovali s políciou, nešli na námestia a neohrozovali vaše životy,“ uviedla 37-ročná politička, jej slová citoval aj web lenta.ru.

Protesty pokračujú

Bieloruské bezpečnostné zložky zadržali v pondelok viac než 2000 ľudí počas protestov proti výsledkom prezidentských volieb, uviedol bieloruský minister vnútra v utorkovom vyhlásení. Informovala o tom agentúra TASS.

„Zhromaždenia sme v noci z 10. na 11. augusta zaznamenali vo viacerých mestách. Najväčšie sa uskutočnili v Minsku, Breste, Mahiľove a Navapolacku,“ píše minister vnútra Juryj Karajev.

„Viac ako 2000 ľudí sme zadržali – najmä pre účasť na neschválených verejných zhromaždeniach,“ dodal Karajev.

Celonárodné protesty sa uskutočnili na podporu opozície. Účastníci tvrdia, že prezidentské voľby, v ktorých súčasný prezident Alexandr Lukašenko zaznamenal drvivé víťazstvo, boli zmanipulované. Rovnako Cichanovská odmietla uznať komisiou oznámené víťazstvo Lukašenka vo voľbách, výsledok 80 percent hlasov pre prezidenta a len 10 percent pre seba označila za sfalšovaný.

EÚ hrozí Minsku sankciami, bieloruské voľby neboli podľa nej spravodlivé

Európska únia v utorok deklarovala, že nedeľné prezidentské voľby v Bielorusku neboli slobodné ani spravodlivé. EÚ súčasne skúma možnosť uvalenia sankcií na osoby zodpovedné za policajné násilie voči občanom Bieloruska a za manipuláciu s výsledkami volieb.

Uvádza sa to vo vyhlásení, ktoré v utorok zverejnil šéf európskej diplomacie Josep Borrell a na ktorom sa dohodli ministri zahraničných vecí všetkých 27 krajín EÚ.

„Voľby neboli ani slobodné ani spravodlivé. Úrady sa uchýlili k neprimeranému a neprijateľnému násiliu. Budeme študovať činnosť bieloruských orgánov v tejto situácii a dôkladne prehodnotíme naše vzťahy s Bieloruskom, čo môže zahŕňať aj prijatie adresných opatrení voči osobám zodpovedným za násilie a falšovanie volebných výsledkov,“ uvádza sa vo vyhlásení.

Lavrov žiada prepustiť novinárov

Niekoľko ruských novinárov, ktorí sa spravodajsky venovali povolebným protestným akciám v bieloruskej metropole Minsk, už niekoľko hodín nepodalo o sebe žiadne správy. Informoval o tom spravodajský portál Meduza.io.

Najmenej 20 hodín sa nedá spojiť so spravodajcom ruského portálu Znak.com. Od pondelka večera nie sú správy ani o fotografke agentúry RIA Novosti.

Vyše 40 hodín sa nedá spojiť ani s bieloruským novinárom na voľnej nohe Stanislavom Ivaškevičom, ktorý svojho času písal súbor článkov o ženách v živote úradujúceho prezidenta Alexandra Lukašenka. Článok bol publikovaný pred niekoľkými dňami.

Redakcii Meduza.io sa od noci na 10. augusta tiež nedarí nadviazať kontakt so svojím spravodajcom v Minsku.

Podľa bieloruských médií v noci na 10. augusta, keď sa po skončení hlasovania v prezidentských voľbách v Minsku i ďalších bieloruských mestách začali protestné zhromaždenia, bieloruské bezpečnostné zložky zadržali najmenej 17 novinárov. Časť z nich už prepustili a niektorí medzičasom už aj odcestovali z Bieloruska, informoval portál Meduza.io.

O prepustenie všetkých zadržaných novinárov v utorok popoludní požiadal bieloruské úrady aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov.

Poľsko ako mediátor medzi Lukašenkom a opozíciou?

Poľsko je pripravené robiť sprostredkovateľa medzi bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom a tamojšou opozíciou. Vyhlásil to v utorok poľský minister zahraničných vecí Jacek Czaputowicz počas svojej návštevy lotyšskej metropoly Riga.

Jeho vyhlásenie prichádza v čase, keď v Bielorusku už druhý deň prebiehajú protesty proti sporným volebným výsledkom, informuje tlačová agentúra AFP.

„Poľsko je pripravené pôsobiť ako mediátor medzi bieloruskou opozíciou a prezidentom Lukašenkom. Ešte stále existuje priestor na dialóg, ale bude pre nás ťažké presvedčiť západné krajiny, aby neuvaľovali sankcie na Bielorusko v prípade pokračovania násilných zásahov proti demonštrantom,“ vyhlásil Czaputowicz po stretnutí so svojimi náprotivkami z Estónska, Fínska a Lotyšska. Poľsko zároveň vyzvalo na usporiadanie mimoriadneho summitu Európskej únie o Bielorusku.

280 debata chyba
Viac na túto tému: #bielorusko