Ďalší nápor pandémie zalieva Európu

Prvá a druhá vlna vytvárajú cunami koronavírusu a počty nakazených lámu vo viacerých krajinách Európy rekordy. Pravdou však je, že nie v každom štáte je možné efektívne porovnávať súčasné štatistiky infikovaných s číslami, keď pandémia útočila na jar. V mnohých krajinách sa v súčasnosti testuje viac a kladie sa väčší dôraz na vyhľadávanie ľudí, ktorí s nakazenými prišli do priameho styku.

25.09.2020 16:45
Virus Outbreak France Foto: ,
Vo Francúzsku rastie počet nakazených koronavírusom a vláda sa v niektorých oblastiach rozhodla zavrieť bary a reštaurácie. V Marseille proti tomu protestovali majitelia týchto prevádzok.
debata (8)

Viac prípadov

Británia vo štvrtok zaznamenala rekordný počet prípadov. Pribudlo 6 634 nakazených. "Je to pre nás drsné varovanie. Signály sú jasné. Počet pozitívnych prípadov rastie vo všetkých vekových skupinách a v nemocniciach aj na jednotkách intenzívnej starostlivosti je viac ľudí,“ vyhlásila Yvonne Doyleová, lekárska riaditeľka organizácie Public Health England, ktorá spadá pod britské ministerstvo zdravotníctva.

Odborníčka zdôraznila, že je potrebné dodržiavať prijaté opatrenia, ktoré obmedzujú pohyb ľudí. Okrem toho Británia rozširuje zoznam rizikových krajín. Vo štvrtok v zozname pribudlo aj Slovensko. Podľa štúdie King’s College London, o ktorej informovala agentúra Reuters, však majú samotní Briti obrovský problém s nariadeniami vlády týkajúcimi sa koronavírusu. Viac ako 80 percent z nich nedodržiava všetky v pravidlá v prípade, že majú symptómy ochorenia COVID-19 alebo mali kontakt s nakazeným.

Rekordný nárast infikovaných za štvrtok oznámilo aj Francúzsko. Do koronavírusovej štatistiky pribudlo 16 096 nakazených. Už v stredu francúzska vláda ohlásila sprísnenie niektorých opatrení, ale zároveň uviedla, že sa nechce vrátiť k plošnému uzavretiu ekonomiky. V pandémiou najviac postihnutých regiónoch sa môže stretnúť maximálne desať ľudí. Vláda tiež pre najrizikovejšie oblasti nariadila na dva týždne zatvorenie barov a reštaurácií, čo sa však stretlo so značným odporom. V Marseille proti tomu demonštrovali stovky majiteľov týchto prevádzok.

Aj Česku sa sťažujú podnikatelia, ktorí vlastnia bary a nočné kluby. Tie môžu byť otvorené len do desiatej hodiny večer. Krajina zaznamenala 17. septembra 3 126 infikovaných, čo je rekord. Portál Seznam Správy pripomenul, že podľa posledných údajov ministerstva zdravotníctva je momentálne v nemocniciach 670 pacientov s chorobou COVID-19, z toho 131 je v ťažkom stave. Od začiatku pandémie je to najvyšší počet hospitalizovaných.

Počet infikovaných sa v posledných dňoch mierne spomalil, v čom nový český minister zdravotníctva Roman Prymula vidí dôvod na mierny optimizmus. Na druhej strane však varoval pred podceňovaním ochorenia.

"Chcem požiadať všetkých našich spoluobčanov, aby využili daždivý predĺžený víkend (v pondelok je Deň českej štátnosti, pozn. red.) na to, aby zostali doma. Čítali si knihy, pozerali filmy a užívali si rodinu,“ napísal na sociálnej sieti Twitter Prymula.

Bude horšie

Celkovo sa koronavírusom SARS-CoV-2, ktorý sa do sveta rozšíril z čínskeho Wu-chanu, nakazilo už takmer 32,5 milióna ľudí a viac ako 988-tisíc ľudí zomrelo.

"Je pravdepodobné, že v Európe sa situácia na jeseň a v zime zhorší. Viac času budeme tráviť vnútri, čo zvýši pravdepodobnosť nákazy. Okrem toho sa môže stať, že nižšia teplota zvýši stabilitu vírusu a nižšia vlhkosť vzduchu prispeje k jeho ľahšiemu prenosu, pretože aerosólové kvapky budú menšie, ľahšie sa budú šíriť vzduchom a budeme ich vdychovať hlbšie do pľúc. Okrem toho k tomu prirátajme, že budeme musieť rieši aj iné respiračné ochorenia, najmä chrípku,“ skonštatoval pre Pravdu profesor molekulárnej medicíny Martin Michaelis z Kentskej univerzity.

Podľa odborníka to vyzerá tak, že sa momentálne prelínajú vo svete dve vlny pandémie. "V mnohých krajinách, najmä v Európe, sme svedkami toho, čo sa dá nazvať druhá vlna. Ďalšie štáty, napríklad India či Brazília, však ešte čelia prvej vlne, ktorá v podstate doteraz nedosiahla úplný vrchol, lebo počet prípadov stále stúpa,“ tvrdí Michaelis.

© Autorské práva vyhradené

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Európa #koronavírus #Covid-19