Afganská tajná služba údajne zabila hlavného člena al-Káidy

Afganskí predstavitelia v nedeľu uviedli, že bezpečnostné sily počas operácie na východe krajiny zabili hlavného propagandistu teroristickej organizácie al-Káida Abú Muhsina Masrího, ktorého mala FBI na zozname najhľadanejších ľudí.

25.10.2020 22:07
debata (1)
Na snímke Abú Muhsin Masrí,  vysokopostavený... Foto: TASR/AP
Afganistan USA Káida člen dôležitý zabitie Na snímke Abú Muhsin Masrí, vysokopostavený člen teroristickej skupiny al-Káida, ktorý sa nachádzal na zozname najhľadanejších teroristov FBI.

Afganské Národné riaditeľstvo pre bezpečnosť (NDS), čiže tajná služba krajiny, na Twitteri uviedlo, že Masrího zabili v provincii Ghazní. Podrobnosti o akcii, ktorá viedla k údajnému zabitiu Masrího, zostávajú nejasné. Al-Kájda nepotvrdila jeho smrť. FBI, americká armáda a NATO sa k správe hneď nevyjadrili.

Masrí bol roky šéfom mediálnej politiky al-Káidy, ktorý mal na starosti zvukové vyhlásenia a písané články podporujúce túto organizáciu. Predpokladá sa, že zabitie Masrího by mohlo ohroziť priame mierové vyjednávania medzi afganskou vládou a militantnou organizáciou Taliban, ktoré prebiehajú v Katare. Masrího totiž údajne zabili v obci Kunsaf, ktorá sa považuje za dedinu pod kontrolou Talibanu. Zároveň by to mohlo skomplikovať snahu USA o stiahnutie vojakov z Afganistanu po tom, ako americká invázia do krajiny pred 19. rokmi zbavila moci hnutie Taliban preto, že poskytlo úkryt lídrovi al-Káidy Usámovi bin Ládinovi po teroristických útokoch na USA z 11. septembra 2001.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #terorizmus #Taliban #al-Káida