V sýrskej provincii Dará došlo k najprudším bojom za tri roky

Ozbrojenci zabili vo štvrtok v juhosýrskej provincii Dará najmenej osem vládnych vojakov a 15 zajali. Informovala o tom agentúra AFP s odvolaním sa na Sýrske observatórium pre ľudské práva (SOHR) so sídlom v Británii s tým, že v tomto regióne išlo o najprudšie boje, odkedy sa dostal pod kontrolu vlády v Damasku.

29.07.2021 18:50
debata (11)

Sýrska armáda, ktorú podporuje Rusko, spolu so spojencami dobyla provinciu Dará v roku 2018. Práve tam vypukli v roku 2011 protivládne protesty, ktoré prerástli do občianskej vojny.

Odvtedy sa do provincie Dará vrátili štáte inštitúcie, armáda však nemá pod kontrolou celý región. Útoky a atentáty, ktoré pácha opozícia i sýrski vojaci, sú tam na dennom poriadku.

Najnovšie vzplanutie násilia začalo po tom, keď vládne sily zaútočili na južné oblasti mesta Dará, ktoré kontrolujú bývalé opozičné sily, uvádza SOHR.

Povstalci v reakcii na štvrtkové ostreľovanie podnikli protiútoky vo vidieckych oblastiach, kde dobyli viaceré vládne pozície, zabili osem vojakov a príslušníkov provládnych síl a 15 zajali.

Občianska vojna v Sýrii si doteraz vyžiadala takmer pol milióna obetí a milióny ľudí museli opustiť svoje domovy.

11 debata chyba
Viac na túto tému: #Sýria #provincia Dará