Korčok v New Yorku: Musíme predísť humanitárnej katastrofe v Afganistane

Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Ivan Korčok (nominant SaS) sa v pondelok zúčastnil na neformálnom zasadnutí ministrov zahraničných vecí členských štátov Európskej únie venovanom situácii v Afganistane. Podujatie sa uskutočnilo popri Valnom zhromaždení OSN v New Yorku. TASR o tom v utorok informoval komunikačný odbor Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR.

21.09.2021 09:38
Ivan Korčok Foto:
Minister zahraničných vecí SR Ivan Korčok
debata (34)

„Hlavnou úlohou EÚ a celého medzinárodného spoločenstva na čele s OSN je zabrániť humanitárnej katastrofe v Afganistane, kde takmer polovica obyvateľov trpí nedostatkom základných potravín. Očakávame, že Taliban umožní doručenie tejto pomoci najviac ohrozeným skupinám obyvateľstva,“ zdôraznil Korčok.

Okrem humanitárnej pomoci ministri hovorili o nevyhnutnosti dodržiavania ľudských práv v Afganistane, pričom ďalšie kroky militantného hnutia Taliban budú posudzovať na základe konkrétnych skutkov, nie vyhlásení.

„Predpokladom akejkoľvek dlhodobej stability je dodržiavanie základných ľudských práv a politických slobôd, ochrana žien a príslušníkov etnických a náboženských menšín,“ spresnil šéf slovenskej diplomacie.

EÚ považuje za kľúčové pristupovať k riešeniu dôsledkov situácie v Afganistane v spolupráci a koordinácii s regionálnymi partnermi. Podľa Korčoka je možné zabrániť destabilizácii Afganistanu len spoločnými silami.

34 debata chyba
Viac na túto tému: #Afganistan #EÚ #USA #OSN #Ivan Korčok #Valné zhromaždenie OSN