Nevie, čo je dôstojnosť a čestnosť. Zelenskyj znemožnil rokovania s Ruskom, kým bude vládnuť Putin

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj podpísal nariadenie, ktoré znemožňuje diplomatické rokovania ukrajinských predstaviteľov s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Už v piatok ukrajinský prezident oznámil, že Kyjev nebude s Ruskom rokovať, kým bude na jeho čele Putin.

04.10.2022 14:34
Volodymyr Zelenskyj Foto: ,
Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.
debata (37)

Zelenskyj to povedal krátko po tom, ako Putin v piatok oznámil pripojenie štyroch Moskvou okupovaných ukrajinských regiónov k Rusku a podpísal s ich proruskými lídrami príslušné zmluvy. V tomto Zelenského nariadení sa uvádza, že dokument reaguje práve na tento pokus o anexiu ukrajinského územia. Pripojenie obsadených ukrajinských území k Rusku schválil medzičasom aj ruský parlament.

VIDEO: Rusi utekajú. Ukrajinskí vojaci tancujú
Video

Ruský prezidentský hovorca Dmitrij Peskov v reakcii na Zelenského nariadenie oznámil, že Moskva vyčká na zmenu postoja Kyjeva. „Budeme čakať buď na zmenu postoja súčasného ukrajinského prezidenta, alebo vyčkáme až na budúceho ukrajinského prezidenta, ktorý zmení túto pozíciu v záujme ukrajinského ľudu,“ povedal podľa agentúry TASS Peskov.

VIDEO: Anexia v priamom prenose. Putinov prejav a podpisovanie zmlúv
Video

Kyjev a Moskva už niekoľko mesiacov o prímerí na Ukrajine oficiálne nerokujú. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov v septembri povedal, že Rusko sa k rokovaniam nestavia odmietavo, Peskov však krátko na to uviedol, že podľa Kremľa nemajú mierové rozhovory pozitívne vyhliadky. Kyjev uvádza, že rozhovory ako také nezavrhuje, odmieta však rokovania založené na ruských ultimátach.

37 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine