V Mjanmarsku odsúdili na desať rokov väzenia japonského novinára

Mjanmarský súd udelil desaťročný trest odňatia slobody japonskému novinárovi Tóruovi Kubotovi, ktorý bol v júli zatknutý za natáčanie protivládneho protestu v meste Rangún, uviedol to predstaviteľ japonského veľvyslanectva v Mjanmarsku Tecuo Kitada, informuje agentúra AP.

06.10.2022 07:36
tora kubot Foto: ,
Záber Toru Kubotu, japonského novinára zadržaného v Mjanmarsku pri informovaní o proteste, v Japonskom klube novinárov v Tokiu v stredu 3. augusta 2022.
debata (1)

Kitada povedal, že Tóru Kubota bol v stredu odsúdený na sedem rokov väzenia za porušenie zákona o elektronickej komunikácii a na ďalšie tri roky za poburovanie.

Žurnalistu a filmára Kubotu zatkla polícia 30. júla, keď natáčal a fotil protivládny protest v Rangúne. Okrem neho vtedy zatkli aj dvoch mjanmarských občanov.

Mjanmarský zákon o elektronickej komunikácii pokrýva trestné činy, ktoré zahŕňajú šírenie nepravdivých alebo provokatívnych informácií, vysvetľuje AP. Poburovanie je všeobecným politickým zákonom vzťahujúcim sa na činnosti, ktoré môžu spôsobiť nepokoje.

Aun Schan Su Ťij Čítajte viac Su Ťij dostala tri roky väzenia za porušenie zákona o štátnom tajomstve

Vlna protestov v Mjanmarsku sa začala po prevrate z 1. februára 2021, keď armáda zvrhla civilnú vládu a prevzala v krajine moc. Junta uväznila členov vlády vrátane faktickej premiérky Aun Schan Su Ťij a prezidenta Win Mjina. Armáda puč zdôvodnila údajnými volebnými podvodmi vo voľbách z novembra 2020, v ktorých zvíťazila Národná liga za demokraciu (NLD).

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Japonsko #Mjanmarsko #odsúdenie