Útok islamistov na somálsky hotel využívaný politikmi si vyžiadal deväť mŕtvych

Útok islamistickej skupiny Šabáb na hotel využívaný vládnymi predstaviteľmi v centre somálskeho hlavného mesta Mogadišo si vyžiadal najmenej deväť mŕtvych, napísala agentúra Reuters s odvolaním na políciu. Tá pôvodne informovala o ôsmich zabitých civilistoch a neskôr doplnila, že o život prišiel aj jeden somálsky vojak.

28.11.2022 18:41
debata

Z okolia hotela Villa Rose boli dnes ráno počuť výstrely a explózie. Somálsky činiteľ v tom čase AFP povedal, že teroristi sú obkľúčení v jednej z hotelových miestností a že bezpečnostné zložky v najbližšej dobe operáciu ukončia. Podľa agentúry Reuters radikáli hotel obliehali viac ako 12 hodín, kým sa bezpečnostným zložkám podarilo boje ukončiť.

Policajný hovorca dnes popoludní uviedol, že bojovníci Šabábu zabili osem civilistov, ktorí boli v hoteli, a že sa bezpečnostným zložkám podarilo zachrániť asi 60 ľudí, ktorí vyviazli bez zranení.

Neskôr polícia oznámila, že o život prišiel aj vojak a ďalších päť vojakov bolo zranených. Do útoku na hotel bolo podľa polície zapojených šesť bojovníkov Šabábu. „Jeden sa odpálil a ďalších päť zastrelili bezpečnostné zložky,“ uviedol hovorca polície.

Povstalci zo skupiny Šabáb zabili od roku 2006 pri atentátoch desaťtisíce ľudí. Usilujú sa o zvrhnutie Západom podporovanej centrálnej vlády a zavedenie islamského práva šaría v krajine. Somálsku armádu v boji proti nim podporujú Spojené štáty a Africká únia. Armáda s podporou klanových milícií v posledných mesiacoch získala späť niektoré územia, ktoré mala skupina dlho pod kontrolou. Šabáb v reakcii na to spáchal najväčší útok za posledných päť rokov, v októbri pri jeho dvoch bombových útokoch na ministerstvo školstva zahynulo najmenej 120 ľudí.

debata chyba
Viac na túto tému: #Somálsko #islamisti #Mogadišo