Zlatá éra vzťahov Británie a Číny sa skončila, povedal premiér Sunak

Británia sa musí vo svojej zahraničí politike spoliehať na razantný pragmatizmus vo vzťahu ku konkurentom na medzinárodnom poli namiesto planých nádejí. Povedal to britský premiér Rishi Sunak, o prejave ktorého informovala BBC.

29.11.2022 12:07 , aktualizované: 13:14
sunak Foto: ,
Britský premiér Rishi Sunak.
debata (6)

Sunak hovoril v pondelok na každoročnej formálnej večeri s londýnskym starostom Lord Mayor's Banquet pred politikmi, zástupcami súkromných firiem aj odborníkmi na medzinárodnú politiku. Išlo o premiérov prvý prejav na tému britskej zahraničnej politiky.

Naivný Cameron

Sunak povedal, že zlatá éra britsko-čínskych vzťahov, ako sa nazýva obdobie vlády premiéra Davida Camerona, už skončila. Myšlienka, že rozvoj obchodu medzi Západom a Čínou prinesie politickú reformu v Číne, bola podľa Sunaka naivná.

„Čína predstavuje systémovú výzvu pre naše hodnoty a záujmy. Výzvu, ktorá je tým naliehavejšia, čím viac sa Čína blíži k autoritárstvu,“ povedal Sunak. Varoval aj pred rétorikou studenej vojny vo vzťahu k Číne a povedal, že jej globálny význam nemožno ignorovať.

Sunak a čínsky prezident Si Ťin-pching sa mali tento mesiac prvýkrát stretnúť na summite skupiny veľkých ekonomík G20 v Indonézii, ich schôdzka ale bola zrušená po výbuchu rakety v Poľsku neďaleko ukrajinských hraníc, ktorá zabila dvoch ľudí.

V časti prejavu o Číne zmienil Sunak aj zatknutie novinára BBC Eda Lawrence, ktorý pokrýval protest v Šanghaji, keď ho polícia začala „biť a kopať“. Vo väzení strávil niekoľko hodín.

Predvolali si veľvyslanca

V tejto súvislosti si britská vláda v pondelok predvolala čínskeho veľvyslanca, informuje denník Evening Standard. Britské ministerstvo zahraničných vecí na žiadosť agentúry Reuters o potvrdenie týchto informácií bezprostredne nereagovalo.

„Je veľmi znepokojujúce, že jeden z našich novinárov bol takto napadnutý, keď si plnil svoje povinnosti,“ uviedla BBC. Od čínskych úradov nedostala žiadne oficiálne vysvetlenie ani ospravedlnenie okrem tvrdení, že novinára zatkli pre jeho vlastné dobro, pretože sa v dave ľudí mohol nakaziť koronavírusom. „Nepovažujeme to za dôveryhodné vysvetlenie,“ uzavrela BBC.

Sunak tiež sľúbil, že britská vojenská podpora Ukrajiny v budúcom roku „zostane rovnaká ako tento rok alebo sa zvýši“.

Šanghaj / Protest / Demoštrácia / Čítajte viac Číňania sa búria proti režimu. Vo viacerých mestách vyzývali prezidenta Si-ho, aby odstúpil
6 debata chyba
Viac na túto tému: #Veľká Británia #Čína #Rishi Sunak