Rusky nabádali svojich mužov znásilňovať ukrajinské ženy a dievčatá, uviedla Zelenská

Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská počas návštevy Londýna obvinila ruské sily z využívania znásilňovania ako vojnovej zbrane. Zelenská na medzinárodnej konferencii o boji proti sexuálnemu násiliu počas konfliktov tiež vyhlásila, že manželky ruských vojakov manželov povzbudzujú, aby znásilňovali Ukrajinky.

29.11.2022 12:46
Zelenská Foto:
Prvá dáma Ukrajiny Olena Zelenská.
debata (253)

Prvá dáma Ukrajiny vyzvala svetových vodcov, aby zaradili sexuálne násilie počas ozbrojených konfliktov medzi vojnové zločiny a pohnali páchateľov na zodpovednosť.

Od ruského vpádu na Ukrajinu 24. februára sa „možnosti okupantov ponížiť Ukrajincov rozšírili a bohužiaľ, sexuálne násilie a sexuálne zločiny sú súčasťou ich arzenálu“, povedala prvá dáma Ukrajiny. Rusko podľa nej používa sexuálne násilie „systematicky“ a ruskí vojaci o tom hovoria veľmi otvorene.

„Preto je nesmierne dôležité uznať to ako vojnový zločin a pohnať všetkých páchateľov na zodpovednosť,“ povedala na dvojdňovej konferencii organizovanej britskou vládou k sexuálnemu násiliu počas konfliktov, na ktorej sa zúčastňujú zástupcovia 70 krajín. „Bohužiaľ také vojnové zločiny budú vo svete pokračovať, kým si vojaci myslia, že im môžu prejsť bez trestu,“ uviedla Zelenská. Sexuálne násilie je podľa nej „najkrutejším spôsobom, ako dokázať nadvládu“.

VIDEO: Rusko je teroristický režim, tvrdí Dzurinda

Video

Stovka prípadov? Len zlomok

Podľa Zelenskej „všetci vedia o obrovskom počte znásilnení“ spáchaných ruskými vojakmi. Obete ale vypovedajú ešte menej ako obvykle aj kvôli strachu, že sa útočníci vrátia. Ukrajinská prokuratúra vedie vyšetrovanie vo viac ako stovke prípadov sexuálneho násilia. Podľa Zelenskej ide ale najskôr len o zlomok skutočného počtu. Pripomenula prvý vyšetrovaný prípad, ktorý vyústil v trestné stíhanie. Týkal sa ženy znásilnenej ruskými vojakmi, ktorí najprv zabili jej manžela.

Izjum / Masové hroby / Čítajte viac Vyšetrovatelia OSN: Rusi na Ukrajine spáchali vojnové zločiny

Ukrajinská vláda zriadila program poskytujúci podporu a psychologickú pomoc obetiam. Zelenská dúfa, že by mohlo ísť o prvý krok k vyšetrovaniu a stíhaniu páchateľov. Ukrajina sa snaží vytvoriť podobné iniciatívy aj mimo svojho územia, napríklad v Česku a Nemecku, dodala. Britský minister zahraničia James Cleverly počas piatkovej návštevy Kyjeva ohlásil novú pomoc aj pre obete sexuálnych zločinov spáchaných ruskými vojakmi.

253 debata chyba
Viac na túto tému: #znásilnenie #sexuálne zneužívanie detí #vojna na Ukrajine #Olena Zelenská