Záhreb sa môže tešiť. Brusel schválil vstup Chorvátska do Schengenu

Ministri vnútra členských krajín Európskej únie na zasadnutí v Bruseli rozhodli o prijatí Chorvátska do schengenského priestoru od 1. januára 2023.

08.12.2022 10:28 , aktualizované: 15:40
debata (9)

Informuje o tom TASR na základe oznámenia českého predsedníctva v Rade EÚ na sociálnej sieti Twitter.

Rozhodnutie bolo prijaté v rámci zasadnutia Rady EÚ pre vnútorné záležitosti a spravodlivosť v Bruseli. Informáciu už potvrdili aj predstavitelia chorvátskeho stáleho zastúpenia pri EÚ.

„Bol urobený posledný krok! Rozhodnutie Rady EÚ bolo prijaté. Teraz je oficiálne potvrdené, že Chorvátsko vstúpi do schengenského priestoru 1. januára 2023,“ uviedlo Stále zastúpenie Chorvátska pri EÚ na svojom účte na Twitteri.

České predsedníctvo v Rade EÚ, ktoré vyvinulo značné diplomatické úsilie, aby sa schengenská zóna rozrástla okrem Chorvátska aj o Rumunsko a Bulharsko, oznámilo, že Schengen sa po prvý raz za posledné desaťročie rozširuje vďaka jeho aktivitám.

Chorvátsko sa tak stane 27. členom schengenského priestoru, zóny bez kontrol na vnútorných hraniciach, v rámci ktorej môže voľne cestovať viac ako 400 miliónov Európanov.

Rumunsko a Bulharsko neprešli

Ministri sa na druhej strane nezhodli na prijatí Rumunska a Bulharska do európskej zóny voľného pohybu. Potvrdila to eurokomisárka Ylva Johanssonová, podľa ktorej bol proti vstupu Rumunska do schengenu jeden členský štát a proti Bulharsku dva. Český minister vnútra Vít Rakúšan vyjadril nad vývojom poľutovania.

„Samozrejme pre čských občanov, pre ktorých je Chorvátsko tou najobľúbenejšou letnou destináciou, to znamená veľkú úľavu, znamená to cestovanie bez pasu, znamená to cestovanie bez hraničných kontrol,“ povedal novinárom v Bruseli.

Veto v prípade vstupu Rumunska a Bulharska do schengenského priestoru už skôr avizovalo Rakúsko. „Dnes budem hlasovať proti rozšíreniu Schengenu o Rumunsko a Bulharsko," citovala pred zasadnutím rakúského ministra Gerharda Karnera agentúra APA. „Nie je správne, ak sa systém, ktorý na mnohých miestach nefunguje, má na tomto mieste ešte rozšíriť," povedal.

Vysvetlil, že Rakúsko tento rok zaznamenalo viac než 100 000 nelegálnych prekročení svojej hranice. Dôkazom nefunkčnosti systému sú aj terajšie mimoriadne hraničné kontroly mnohých štátov vnútri schengenského priestoru, dodal rakúsky minister.

Podľa agentúry Reuters je proti prijatiu Bulharska do schengenského priestoru aj Holandsko, ktoré v tomto prípade okrem nelegálnej migrácie poukazuje aj na problémy s riadením štátu.

Agentúra s odvolaním sa na nemenovaného diplomata činného v Bruseli uviedla, že Rumunsko a Bulharsko si budú musieť počkať najmenej pol roka alebo rok na opätovné prehodnotenie ich žiadosti o vstup do európskeho priestoru voľného pohybu.

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #schengen #Rumunsko #Bulharsko