339. deň: Kyjev rokuje o raketách dlhého doletu. Cieľom je aj Krym

Ukrajina rokuje o dodávkach rakiet dlhého doletu, aby mohla ničiť ciele hlboko za frontovou líniou, napríklad sklady munície.

29.01.2023 06:03 , aktualizované: 22:00
vojna na Ukrajine Foto: ,
Ukrajinskí vojaci na frontovej línii v doneckom regióne 28. januára 2023.
debata (594)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna pokračuje už 339. deň
  • Nemecký kancelár Scholz chce naďalej telefonovať s Putinom
  • Z fondu pomoci vyplatili takmer 1,6 milióna eur na projekty pomoci Ukrajine
  • Ukrajina: Po ruskom ostreľovaní Chersonu sú najmenej traja mŕtvi
  • Ruský expert od zvolenia Pavla nečaká pozitívny dopad na vzťahy s Ruskom
  • Proruské úrady hlásia štyroch mŕtvych po ukrajinskom útoku na most pri Melitopole
  • Zelenskyj: Ukrajina potrebuje rýchlejšie dodávky zbraní

VIDEO: Ruskí Pati a Mati? Ukrajinci sa vysmievajú z ruských tankistov.

Video
Ukrajinskí vojaci počas bojového výcviku v...
Ukrajinský vojak počas bojového výcviku v...
+8Ukrajinský vojak počas bojového výcviku v...

22:00 Vo východoukrajinskej Doneckej oblasti panuje veľmi ťažká situácia a Ukrajina potrebuje rýchlejšie dodávky zbraní a nové typy výzbroje, aby mohla čeliť ruským útokom. Vyhlásil to vo svojom dnešnom videoposolstve ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

zelenskyj Čítajte viac Zelenskyj: Ukrajina potrebuje rýchlejšie dodávky zbraní

20:30 Štyroch ľudí dnes zabili a piatich ďalších zranili pri raketovom útoku ukrajinských síl na most v okrese Melitopol. Uviedli to proruské úrady okupovaného regiónu na juhovýchode Ukrajiny. Agentúra Reuters upozornila, že informáciu zatiaľ nebolo možné overiť. Ukrajinské úrady z Chersonu na juhu Ukrajiny zase hlásia troch mŕtvych po ruských úderoch na mesto, ktoré sa ukrajinským silám vlani v novembri podarilo dobyť späť.

Rusmi dosadený gubernátor okupovanej časti Záporožskej oblasti Jevhen Balickyj na sociálnej sieti telegram uviedol, že raketa odpálená zo systému HIMARS zničila železničný most cez rieku Moločna v dedine Svetlodolinskij v melitopoľskom okrese.

19:55 Nový český prezident Petr Pavel bude pokračovať v politike západného bloku zameranej na konfrontáciu s Ruskom a je nepravdepodobné, že by jeho zvolenie malo pozitívny dopad na vzťahy s Ruskou federáciou. Vyhlásil to v dnešnom rozhovore s tlačovou agentúrou TASS expert Ústavu slavistiky Ruskej akadémie vied Alexander Pivovarenko komentujúci Pavlovo sobotňajšie víťazstvo v českých prezidentských voľbách.

Podľa Pivovarenka nemožno u prezidenta Pavla počítať s nejakými nečakanými zvratmi, a to aj s ohľadom na jeho niekdajšiu funkciu šéfa Vojenského výboru Severoatlantickej aliancie.

„Je nepravdepodobné, že by jeho zvolenie malo pozitívny dopad na vzťahy s Ruskou federáciou, pretože Česká republika je súčasťou systému konfrontácie s Ruskom, ktorú realizuje západný blok,“ vyhlásil Pivovarenko. Pripúšťa však, že česká politika voči Ruskej federácii bude pragmatická. „Jeho pohľad bude pragmatický, ako je vlastný vojakovi, ale rozhodne by sme nemali predpokladať oteplenie, nejaký ústupok voči Rusku. “

19:51 Novozvolený český prezident Petr Pavel v nedeľu ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v telefonáte uistil o pretrvávajúcej podpore Ukrajiny zo strany ČR. TASR správu prevzala z Pavlovho vyjadrenia na sociálnej sieti.

Pavel sa ukrajinskému prezidentovi takisto poďakoval za gratuláciu k volebnému víťazstvu i za pozvanie na návštevu Ukrajiny.

"Počas nášho dnešného telefonátu som ho (Zelenského) uistil, že sa Ukrajina môže i naďalej spoľahnúť na podporu Českej republiky.

18:08 Traja ľudia zahynuli a piati ďalší utrpeli zranenia pri ruskom ostreľovaní prístavného mesta Cherson na juhu Ukrajiny. V nedeľu to oznámili miestne úrady, na ktoré sa odvolal portál britského denníka the Guardian.

Ukrajinskí predstavitelia Chersonskej oblasti na sociálnej sieti Telegram uviedli, že ruské sily mierili ostreľovanie na nemocnicu, školu, autobusovú stanicu, poštu, banku a obytné domy.

Napísali, že obetí je osem – traja mŕtvi a piati ranení.

Medzi ranenými sa nachádza aj zdravotná sestra, ktorá práve pracovala v oblastnej nemocnici, keď na ňu Rusi zaútočili, informoval zástupca šéfa Chersonskej oblastnej rady Jurij Sobolevskyj na svojom kanáli na Telegrame.

17:39 Smútiaci ľudia sa zišli v nedeľu v kostole v Kyjeve, aby si uctili Andrewa Bagshawa, jedného z dvoch britských dobrovoľníkov, ktorí zahynuli, keď pomáhali evakuovať civilistov pred krutými bojmi v Doneckej oblasti na východe Ukrajiny. TASR prevzala správu z tlačovej agentúry AFP.

Bagshaw (47) a Chris Parry (28) boli nahlásení ako nezvestní začiatkom januára po tom, čo sa vydali do mesta Soledar, ktoré v posledných týždňoch zažívalo ťažké boje medzi ukrajinskými a ruskými silami.

Ich rodiny potvrdili ich smrť tento týždeň. Bagshawovi príbuzní zároveň uviedli, že dvojica mužov „sa pokúšala zachrániť staršiu ženu z mesta Soledar… a vtedy ich auto zasiahol delostrelecký náboj“.

Obavy o osud Britov zosilneli po tom, čo šéf ruskej súkromnej armády nazývanej Vagnerova skupina, ktorá pomáhala Rusku dobyť Soledar od ukrajinských síl, 11. januára vyhlásil, že sa tam našlo telo jedného z nezvestných mu­žov.

Bagshawova rodina vo vyhlásení uviedla, že o tom, čo sa stalo, sa toho vie málo.

Kolegovia dobrovoľníci, ktorí tiež pri záchrane civilistov riskovali životy, zorganizovali na pamiatku Bagshawa obrad v kostole v komplexe kyjevského Chrámu svätej Sofie.

16:56 Z Fondu vzájomnej pomoci zriadeného Úradom vlády (ÚV) SR išlo na podporu organizácií v súvislosti s vojnou na Ukrajine zatiaľ takmer 1,59 milióna eur. Vo fonde sa doposiaľ nazbieralo 2,66 milióna eur. Vyplýva to z informácií, ktoré TASR poskytol tlačový a informačný odbor ÚV.

Prostriedky šli napríklad internetovej poradni IPčko, ktorá poskytuje psychologické poradenstvo i tlmočníkov. Na úhradu výdavkov získala 277.000 eur. Vysoká škola zdravotníctva a sociálnej práce sv. Alžbety dostala 200.000 eur na výdavky na humanitárnu pomoc. Rovnakú sumu dostal aj nadačný fond Kto pomôže Ukrajine – Donio. Slovensko-ukrajinská iniciatíva dostala 180.000 eur.

Financie z fondu dostalo aj ministerstvo hospodárstva, a to 42.000 eur na nákup propánbutánových fliaš na vykurovanie v mobilných humanitárnych centrách. Ministerstvo zahraničných vecí dostalo vyše 110.000 eur pre mimovládku ELEOS na vybudovanie centra pre obete sexuálneho násilia spáchaného počas vojnového konfliktu. Takmer 185.000 eur dostalo ministerstvo pôdohospodárstva na humanitárnu pomoc. Rezort investícií získal vyše 71.000 eur na informačný portál pre odídencov z Ukrajiny.

Financie získali aj organizácie Združenie kresťanských spoločenstiev mládeže, Mareena, Take naše, Platforma dobrovoľníckych centier a organizácií, Slovenský skauting, Saleziáni don Bosca či Akadémia Urgentnej Medicíny. Zostatok vo fonde sa dá pozrieť na transparentnom účte na webe Štátnej pokladnice.

16:44 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu v telefonáte osobne zablahoželal Petrovi Pavlovi k víťazstvu v českých prezidentských voľbách. Novozvoleného prezidenta pozval na návštevu Ukrajiny. TASR správu prevzala zo Zelenského vyjadrenia na sociálnej sieti Twitter.

Zelenskyj sa takisto Pavlovi i obyvateľom ČR poďakoval za neochvejnú podporu Ukrajiny. Ukrajinský prezident víťazovi volieb blahoželal prostredníctvom sociálnej siete aj v sobotu, keď boli oznámené výsledky.

„Teším sa na našu úzku osobnú spoluprácu v prospech národov Ukrajiny a Českej republiky a v záujme zjednotenej Európy,“ napísal v sobotu Zelenskyj na Twitteri najprv ukrajinčine a potom aj v češtine.

14:28 Ukrajinská armáda v nedeľu oznámila, že jej jednotky odrazili útok neďaleko dediny Blahodatne v Doneckej oblasti na východe krajiny. Ruská žoldnierska organizácia Vagnerova skupina predtým tvrdila, že túto dedinu dobyla, informovala agentúra AFP.

Generálny štáb v Kyjeve uviedol, že ukrajinské sily za posledný deň odrazili útoky aj v ďalších 13 obciach v Doneckej oblasti. Oblastný gubernátor Pavlo Kyrylenko informoval, že pri útokoch v oblasti zahynulo päť civilistov.

Ruská Vagnerova skupina predtým oznámila, že jej jednotky ovládli zmienenú obec. „Blahodatne je pod našou kontrolou,“ povedal šéf tejto súkromnej vojenskej spoločnosti Jevgenij Prigožin.

Ruské ministerstvo obrany zatiaľ túto informáciu nepotvrdilo. Moskva si stanovila za jeden z hlavných cieľov na Ukrajine úplné obsadenie Doneckej oblasti, ktorú už vyhlásila za súčasť Ruska.

13:11 V úsilí o ukončenie vojny na Ukrajine bude nemecký kancelár Olaf Scholz aj naďalej viesť priame rozhovory s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Ochotu pokračovať k takýchto kontaktoch medzitým potvrdil aj Kremeľ, informuje TASR na základe správ agentúr DPA a Reuters.

„Budem znova telefonovať s Putinom, pretože je potrebné spolu hovoriť,“ povedal Scholz pre nedeľňajšie vydanie novín Tagesspiegel. „Je na Putinovi, aby stiahol vojská z Ukrajiny a ukončil túto strašnú nezmyselnú vojnu.“

Súčasná situácia sa podľa kancelára nezmení, kým bude Rusko pokračovať vo vojne s neobmedzenou agresiou. Telefonáty s Putinom síce nie sú „tónom nezdvorilé“, šéf Kremľa však opakovane dáva najavo, že chce časti susednej krajiny zabrať silou, čo je neprijateľné, zdôraznil Scholz.

„Niekedy išlo aj o konkrétne otázky výmeny zajatcov, vývozu obilia z Ukrajiny a jadrovej elektrárne Záporožie,“ povedal kancelár o doterajších telefonátoch. „Pre mňa je však dôležité, aby sa rozhovory vždy vrátili k aktuálnej téme: ako sa svet dostane z tejto hroznej situácie? Predpoklad je jasný: stiahnutie ruských vojsk.“

11:30 Ukrajinská armáda za posledných 24 hodín odrazila množstvo ruských útokov v Doneckej a v Luhanskej oblasti. Uvádza to dnes ráno správa ukrajinského generálneho štábu. V Donecku zomreli kvôli ruskému ostreľovaniu najmenej štyria civilisti.

Ukrajinská armáda tvrdí, že odrazila v Doneckej a Luhanskej oblasti 16 ruských útokov. Podľa generálneho štábu sa stále bojuje o obec Blahodatne, ktorej dobytie ohlásila v sobotu ruská žoldnierska Wagnerova (v prepise z ruštiny Vagnerova) skupina, upozornila agentúra Reuters. Stále sa podľa správy tiež bojuje pri Vuhledare. Tieto informácie však nemožno bezprostredne nezávisle overiť.

Gubernátor Doneckej oblasti Pavlo Kyrylenko dnes ráno informoval, že počas ruského ostreľovania za posledných 24 hodín zahynuli štyria ľudia a 17 sa ich zranilo. Traja ľudia zomreli pri údere na obytnú štvrť v meste Kosťantinivka, o čom Kyrylenko informoval už v sobotu, a jeden civilista zahynul v Bachmute, kde ruská a ukrajinská armáda zvádzajú ťažké boje.

7:55 Nemecká zbrojovka Rheinmetall je pripravená výrazne zvýšiť výrobu tankovej a delostreleckej munície, aby uspokojila silný dopyt zo strany Ukrajiny i západných krajín. Mohla by tiež začať v Nemecku vyrábať raketomety HIMARS. V rozhovore s agentúrou Reuters to povedal generálny riaditeľ firmy Armin Papperger.

leopard 2 Čítajte viac Nemecká zbrojovka: Sme schopní vyrobiť viac tankovej munície, než svet potrebuje

6:22 Ukrajina uvalila sankcie na 182 ruských a bieloruských spoločností a tri osoby, informovala agentúra Reuters. Ide o posledný z radu krokov prezidenta Volodymyra Zelenského, ktorými chce zablokovať spojenie Moskvy a Minska so svojou krajinou.

Podľa zoznamu, ktorý zverejnila ukrajinská rada národnej bezpečnosti a obrany, sa spoločnosti pridané na sankčnú listinu zaoberajú predovšetkým prepravou tovaru, lízingom vozidiel a chemickou výrobou. „Ich aktíva na Ukrajine sú zablokované, ich majetok bude použitý na našu obranu,“ povedal Zelenskyj.

Zoznam zahŕňa ruského výrobcu a vývozcu potašových hnojív Uralkali, bieloruského štátneho výrobcu potaše Belaruskali, bieloruské železnice a tiež ruské spoločnosti VTB-Leasing a Gazprombank Leasing, ktoré sa zaoberajú lízingom dopravných prostriedkov.

Ukrajina od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vlani vo februári uvalila sankcie na stovky ruských a bieloruských osôb a firiem.

Vojna na Ukrajine, ktorá sa začala pred viac ako 11 mesiacmi, nemá konca a Rusko v posledných týždňoch zintenzívnilo útoky na svojho suseda. Pri invázii zahynuli tisíce ľudí, milióny ďalších museli utiecť zo svojich domovov a mestá sa premenila na trosky.

6:00 Medzi Ukrajinou a jej spojencami prebiehajú zrýchlené rozhovory o požiadavkách Ukrajiny na rakety dlhého doletu, ktoré sú podľa Kyjeva potrebné na to, aby zabránili Rusku ničiť ukrajinské mestá, uviedol poradca ukrajinského prezidenta Mychajlo Podoľak, informovala agentúra Reuters.

Ukrajina získala prísľuby dodávok západných bojových tankov a teraz sa snaží získať stíhačky, aby mohla zatlačiť na ruské a promoskovské sily, ktoré pomaly postupujú pozdĺž časti frontovej línie.

„Aby sme drasticky znížili kľúčovú zbraň ruskej armády – delostrelectvo, ktoré dnes používa na frontových líniách – potrebujeme rakety, ktoré zničia ich sklady,“ Podoľak uviedol pre ukrajinskú televíznu sieť Freedom s tým, že napr. na Krymskom polostrove, ktorý okupuje Rusko, sa nachádza viac ako 100 delostreleckých skladov.

„Preto, po prvé, rokovania už prebiehajú. Po druhé, rokovania napredujú zrýchleným tempom,“ uviedol bez podrobností.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v pravidelnom večernom príhovore povedal, že Ukrajina chce predísť ruským útokom na ukrajinské mestské oblasti a civilistov.

„Ukrajina potrebuje rakety dlhého doletu…, aby zbavila okupanta možnosti umiestniť svoje raketové odpaľovacie zariadenia niekde ďaleko od frontovej línie a ničiť ukrajinské mestá,“ vysvetlil.

594 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine