Biden oznámil vznik nového fondu na podporu svetovej demokracie

Americký prezident Joe Biden v stredu povedal, že svet sa viac prikláňa k slobodám. Vyhlásil to na druhom online Summite za demokraciu, ktorý sa zameriava na Čínu a Rusko. Informovala o tom tlačová agentúra AFP. Na summite hovorila aj prezidentka Zuzana Čaputová či ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

29.03.2023 22:20
USA Biden summit demokracia prejav Foto: ,
Americký prezident Joe Biden rozpráva počas virtuálneho zasadnutia druhého Summitu za demokraciu vo Washingtone 29. marca 2023.
debata (27)

Biden v príhovore v Bielom dome na virtuálnom stretnutí 121 lídrov oficiálne oznámil novú sumu 690 miliónov dolárov na podporu demokracie po celom svete. „Som presvedčený, že toto je pre našu dobu hlavná, charakteristická výzva, a dnes môžeme s hrdosťou povedať, že demokracie vo svete silnejú, nie slabnú. To autokracie vo svete slabnú, nie silnejú,“ uviedol v príhovore Biden.

VIDEO: Čaputová so svetovými lídrami o demokracii. Pripomenula Kuciaka i streľbu pri Teplárni.

Video

„Vďaka odhodlaniu lídrov…, ktorí sa dnes zišli, a vďaka vytrvalosti ľudí v každej oblasti sveta, ktorí žiadajú rešpektovanie svojich práv a vypočutie svojich hlasov, vidíme skutočné náznaky, že v tomto sa naše karty obracajú,“ vyhlásil americký prezident na summite, ktorý organizoval.

Biden pozval na virtuálne stretnutie o osem lídrov viac, než na prvý Summit za demokraciu v roku 2021.

Zuzana Čaputová prezidentka Čítajte viac Demokraciu musíme v čase krízy brániť a posilňovať, vyhlásila Čaputová

Vyzdvihol snahy Angoly vybudovať nezávislé súdnictvo a protikorupčné plány Dominikánskej republiky a Chorvátska. Ocenil aj voličov v USA, ktorí v novembrových kongresových voľbách nedbali na popieračov prezidentských volieb z roku 2020, povzbudzovaných Donaldom Trumpom.

Výskumná organizácia Freedom House v najnovšej výročnej správe napísala, že demokracia sa v roku 2022 na celosvetovej úrovni zhoršila, ale že narastá počet „svetlých bodov“. „Sme v obratovom bode dejín, keď rozhodnutia, ktoré dnes robíme, budú mať dopad na chod nášho sveta nasledujúcich niekoľko desaťročí,“ povedal Biden. „Našou prácou je ďalej stavať na našom pokroku, aby sme sa znovu nevydali zlým smerom – a udržiavať tempo tohto pohybu,“ dodal.

Prezidentka Zuzana Čaputová sa dnes vo svojom niekoľkominútovom prejave venovala vojne na Ukrajine, ktorú podľa nej Západ musí v obrane proti ruskej agresii podporovať, „ako dlho bude treba“. Hovorila ale aj o stave demokracie na Slovensku. „Musíme konať tak, aby naši občania videli, že demokracia nie je hluchá voči ich potrebám… zabezpečuje rovnosť pred zákonom a zmenšuje, nezdôrazňuje rozdiely medzi ľuďmi,“ povedala Čaputová.

vojna na Ukrajine, Kyjev, poštová známka Čítajte viac Peskov: Hybridná vojna so Západom bude trvať dlho

Ukrajinský prezident Zelenskyj vyzval lídrov na ďalšiu vojenskú podporu svojej krajiny a Rusko označil za „nepriateľa demokracie“, ktorý podľa neho proti Západu nevojensky bojuje už dlho „zasahovaním do volieb, kyberútokmi, špionážou a šírením dezinformácií“.

Virtuálny summit spoluorganizujú vlády Kostariky, Holandska, Južnej Kórey a Zambie, pričom šéfovia vlád alebo prezidenti každej z týchto krajín moderovali jednu skupinu rečníkov.

Osobitný fond vo výške 690 miliónov dolárov na podporu svetovej demokracie, ktorého vznik Biden dnes oznámil, nie je prvým. Na podobnom summite v roku 2021 Biden pre ten istý účel vyčlenil 400 miliónov dolárov

27 debata chyba
Viac na túto tému: #USA #demokracia