Brazílske mestá sa smažia, v Riu padol rekord. Ľudia zo Sao Paula utekali k moru

V brazílskych mestách je už niekoľko dní neznesiteľné horúco, v Riu de Janeiro v nedeľu namerali 42 stupňov Celzia. V šesťmiliónovom megalopole panovala cez víkend pocitová teplota 62,3 stupňa Celzia, čo je najviac za posledných desať rokov merania tohto ukazovateľa. Predchádzajúci teplotný rekord zaznamenali v novembri minulého roka, konkrétne 59,7 stupňa Celzia. Extrémne dažde v rovnakom čase spôsobili spúšť na juhu krajiny.

19.03.2024 13:43 , aktualizované: 14:24
Copacabana Foto:
Ľudia na pláži Copacabana v brazílskom Rio de Janeiro, 17. marec 2024
debata (8)

Najhoršia situácia je v chudobných štvrtiach, kde nie je žiadna zeleň. Ani na juhu mesta v okolí botanickej záhrady napriek vegetácii nebolo pocitovo oveľa chladnejšie.

Úrady vydali varovanie pred dlhodobým pobytom na slnku a vyzývajú na dostatočné pitie vody. Obyvatelia mesta zaplavili pláže Ipanema a Copacabana, ktoré cez víkend prakticky pokrývali slnečníky. Ľudia sa chladili aj v bazénoch alebo v parku Tijuca na západnom okraji mesta.

„Snažíme sa chrániť, chodiť na otvorené miesta alebo k moru. Ale niečo robiť musíme. Mám veľké obavy, že sa to bude zhoršovať, pretože počet obyvateľov prudko rastie a kvôli výstavbe bytov sa rúbu lesy,“ uviedla návštevníčka parku Raquel Correiaová.

Úmorné teploty sužovali aj najväčšie brazílske mesto Sao Paulo, ktoré ale na rozdiel od Ria neleží priamo na pobreží Atlantického oceánu. Sobotné popoludnie tam bolo s 34,7 stupňami najteplejším dňom v roku. Je to tiež najvyššia marcová teplota nameraná brazílskym meteorologickým ústavom od začiatku pozorovania v roku 1943. Brazília leží na južnej pologuli a v marci tam končí leto.

Obyvatelia Sao Paula hľadali úľavu v mestských parkoch, mnoho sa ich ale autami snažilo dostať k moru a na cestách vznikali nekonečné dopravné zápchy. Autá nakoniec tvorili 20 kilometrov dlhú kolónu, teda prakticky celý úsek od mesta na pobreží.

Extrémne dažde v rovnakom čase spôsobili spúšť na juhu krajiny a podľa predpovedí úradov budú pokračovať aj budúci týždeň. Meteorologická agentúra MetSul označila stred a juh Brazílie tento týždeň za veľmi rizikový pre hrozbu intenzívnych dažďov a búrok. Úrady varovali, že by dážď tento týždeň mohol priniesť aj povodne.

8 debata chyba
Viac na túto tému: #Brazília #Rio de Janeiro #extrémne horúčavy