Príjmy Zelenského rodiny vlani vzrástli, pomohol aj zárobok z nájomného

Príjmy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského a jeho rodiny v minulom roku predstavovali 12,4 milióna hrivien (približne 335-tisíc eur). Viac ako polovica sú príjmy z predaja štátnych dlhopisov, rodina zarobila aj na prenájmoch svojich bytov, vyplýva z údajov zverejnených na stránkach prezidenta.

30.03.2024 07:30
Volodymyr Zelenskyj Foto:
Volodymyr Zelenskyj
debata (66)

Príjmy rodiny sa po predvlaňajšom prepade vrátili na predvojnovú úroveň, píše agentúra Ukrinform.

„Príjmy rodiny Volodymyra Zelenského v roku 2023 tvorili predovšetkým platy, bankové úroky a príjmy z prenájmu nehnuteľností. Celkovo táto suma predstavovala 4 967 036 hrivien,“ uviedol Zelenskyj vo svojom vyhlásení o majetku, príjmoch, výdavkoch a finančných záväzkoch. „K zvýšeniu príjmov oproti predchádzajúcemu roku došlo v dôsledku obnovenia platieb nájomného“.

Server Ukrajinska pravda pripomína, že Zelenskyj vlastní byt s rozlohou 130 metrov štvorcových a garáž v Kyjeve. Jeho žena Olena Zelenská má byt na okupovanom Kryme. Pár vlastní tiež vozidlá Land Rover a Mercedes-Benz S 500 4Matic a niekoľko kusov luxusných hodiniek.

Zelenského ročný prezidentský plat bol vlani 336 000 hrivien (viac ako 7-tisíc eur).

Údaje prezident zverejňuje v snahe znížiť korupciu na Ukrajine a k podobnému činu už skôr vyzval tiež ďalších ukrajinských predstaviteľov.

66 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine #Volodymyr Zelenskyj