Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

16.04.2024 11:07 , aktualizované: 19:00
debata (6)
Historickú budovu burzy Børsen v Kodani zachvátil požiar, jej veža sa zrútila
Video
Historická budova sa v čase požiaru rekonštruovala / Zdroj: ČTK

Príčina požiaru zatiaľ nie je známa. Približne polovica budovy zo 17. storočia však ľahla popolom, konštatoval Andersen s tým, že nasadených bolo vyše 130 hasičov.

Brian Mikkelsen, výkonný riaditeľ Dánskej obchodnej komory, v súvislosti s ničivým požiarom, povedal, že jej predstavenstvo sa rozhodlo, že burzu vybuduje nanovo. V budove starej burzy, kde sídli Dánska obchodná komora, sa okrem iného nachádza aj veľká zbierka umenia.

Hasiči hasia požiar, ktorý zachvátil historickú...
Hustý dym stúpa počas požiaru, ktorý zachvátil...
+7Príslušníci záchranných zložiek zasahujú počas...

Požiar vypukol okolo 07.30 h SELČ pod medenou strechou budovy postavenej z červených tehál, z ktorej šľahali plamene a obrovské kúdoly čierneho dymu. Hasiči potvrdili, že dôležité nosné konštrukcie boli zničené, zrútenie celej budovy však podľa nich nehrozí.

Na videu miestnych médií bolo vidieť, ako ľudia vynášajú z budovy veľké obrazy, aby ich zachránili pred ohňom. V budove sa totiž nachádza veľká zbierka umenia, ktorá zahŕňa i nadrozmerný obraz s názvom Z kodanskej burzy namaľovaný v 19. storočí dánskym maliarom Pederom Severinom Kröyerom.

Dánsky minister kultúry Jakob Engel-Schmidt uviedol, že je dojemné, koľkí ľudia pomáhali pri záchrane umenia z horiacej budovy. Jeden muž údajne zoskočil z bicykla na ceste do práce, aby pomohol, napísala agentúra AP. Engel-Schmidt zároveň poukázal na to, že v „plameňoch sa ocitlo 400 rokov dánskeho kultúrneho dedičstva“.

„Desivé zábery z Börsenu. Je to tak smutné… Náš vlastný Notre-Dame moment,“ uviedol dánsky minister obrany Troels Lund Poulsen, pričom odkazoval na požiar parížskej katedrály Notre-Dame spred piatich rokov.

Budova prechádzala rekonštrukciou a bola zakrytá lešením. Podľa tlačovej agentúry DPA bolo cieľom rekonštrukcie napraviť architektonické zmeny budovy z 19. storočia a obnoviť pôvodný vzhľad fasády zo 17. storočia.

Historická budova je známa ako Börsen a 56 metrová veža, ktorá sa zrútila, mala tvar prepletených chvostov štyroch drakov. Ide o jednu z najznámejších stavebných pamiatok Kodane. Leží na ostrove Slotsholmen priamo v centre neďaleko parlamentu Christiansborg. Dokončili ju v roku 1625 a patrí medzi najstaršie budovy dánskeho hlavného mesta.

V budove postavenej v holandskom renesančnom štýle burza nesídli od roku 1974. Objekt však slúži ako sídlo Dánskej obchodnej komory a je pamiatkovo chránený.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Kodaň #budova