Rýchlo odfoť, pošli, získaj odmenu. Švédi prišli s bičom na zle parkujúcich vodičov

Niekto zle zaparkoval! Rýchlo to odfoťte, zdokumentujte prostredníctvom aplikácie a získajte odmenu. Takto funguje aplikácia Scout Park, ktorá sa používa vo švédskom meste Uppsala neďaleko Štokholmu, informovala agentúra DPA.

17.04.2024 07:47
debata (6)

„Mojím cieľom bolo vytvoriť najjednoduchšiu prácu na čiastočný úväzok na svete, ktorú môže ktokoľvek a kedykoľvek vykonávať a okamžite za ňu dostať zaplatené,“ uviedol spolutvorca aplikácie Scout Park Erik Englund. Jeho cieľom bolo vytvoriť „digitálnu verziu vratných fliaš“.

Aplikáciu môžu používať osoby staršie ako 16 rokov, ktoré majú švédske číslo sociálneho poistenia. Každé oznámenie kontroluje pracovník obsluhy parkoviska. Ak je vystavená pokuta za zlé parkovanie, dostane oznamovateľ 100 švédskych korún (8,5 eura). Odmenu platí prevádzkovateľ súkromných parkovacích plôch Parkia, ktorý zase zarába na pokutách. Peňažný prospech má aj tvorca aplikácie.

„Buď ju milujete, alebo nenávidíte,“ povedal Englund o svojej aplikácii, ktorá sa v Uppsale používa od septembra 2023. Podľa neho sa prostredníctvom nej doteraz vydalo asi tisíc pokút.

Aplikácia sa nevzťahuje na mestské parkoviská. Väčšina štvrtí má vlastný systém, ako môžu občania hlásiť vozidlá za zlé parkovanie, pripomenul Englund. Avšak to, čo jeho aplikáciu robí príťažlivou pre viac ľudí, sú podľa neho finančné stimuly.

Vodič - trhač rámp. Nepustila ho, tak jej ukázal...
Video

K popularite aplikácie prispela reportáž verejnoprávnej stanice SVT z 1. apríla, ktorá podľa Englunda rozhodne nebola aprílovým žartom. Dodal, že na aplikáciu sa pýtali súkromní a obecní prevádzkovatelia parkovísk z ďalších obcí.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #parkovanie #Švédsko