GRECO: Slovensko slabo dodržiava odporúčania pre predchádzanie korupcie

Skupina štátov proti korupcii (GRECO), hlavný protikorupčný orgán Rady Európy (RE), v stredu zverejnila ďalšiu hodnotiacu správu o pokroku, ktorý Slovensko dosiahlo pri implementácii odporúčaní vydaných v roku 2019 a zameraných na predchádzanie korupcie a podporu bezúhonnosti vo vrcholových výkonných funkciách vlády a polície.

17.04.2024 13:48
debata (5)

GRECO skonštatoval, že Slovensko dodržiava odporúčania nedostatočne. Iba tri z 21 odporúčaní implementovalo úplne, štyri čiastočne a 14 odporúčaní nezaviedlo vôbec.

Maroš Žilinka Čítajte viac Prokurátori a strúhať ceruzky? Žilinka kritizoval poslancov a vysvetľoval presuny. Opozícii to nestačí

Pokiaľ ide o najvyššie výkonné funkcie vo vláde, úroveň dodržiavania pravidiel zostala rovnaká ako v predchádzajúcej správe z roku 2021. Vládne orgány v súčasnosti vedú verejné konzultácie o balíku opatrení vrátane etického kódexu a zriadenia Etickej komisie. GRECO nalieha na vládu, aby urýchlene pristúpila k prijatiu tohto balíka, od ktorého sa očakáva, že bude riešiť väčšinu jeho odporúčaní.

SR Bratislava konferencia Integrity fórum 2024 BAX Čítajte viac Fico na konferencii proti korupcii: Strach nám zväzuje ruky, vykopávanie dverí bez dôkazov spôsobilo na ľuďoch škody

Nesplnené odporúčania sa týkajú požiadavky, aby sa štátni tajomníci a poradcovia podrobili kontrole bezúhonnosti v rámci prijímania do zamestnania a aby boli zverejnené mená, funkcie a odmeny týchto poradcov.

Ďalšie nezavedené odporúčania sa týkajú potreby prijať akčný plán prevencie korupcie a kódexu správania, ako aj pravidiel pre lobing, konflikty záujmov, prijímanie darov a iných výhod, ako aj obmedzení po skončení zamestnania a majetkových priznaní.

Pokiaľ ide o orgány činné v trestnom konaní, GRECO uznáva, že bol dosiahnutý určitý viditeľný pokrok pri implementácii starších odporúčaní. Bol prijatý a zverejnený online nový etický kódex a bolo vydané nové usmernenie o vonkajších aktivitách policajtov.

municia pracka Čítajte viac Prípad miliónovej korupcie na Ukrajine sa dotkol aj Slovenska. Česi firmu považujú za práčku peňazí

Orgány činné v trestnom konaní vykonali viacero školení a osvetových aktivít, a to aj pre vyšetrovateľov Národnej kriminálnej agentúry, ktorí sa zaoberajú prípadmi korupcie.

Správa GRECO však zdôrazňuje, že sú potrebné rozsiahle opatrenia vo viacerých oblastiach vrátane pravidelných kontrol bezúhonnosti policajtov, obmedzení po skončení zamestnania, systému kontroly majetkových priznaní, mechanizmu podávania sťažností na pochybenia príslušníkov polície a spracovania oznámení oznamovateľov.

Na snímke špeciálny prokurátor Daniel Lipšic a ďalší prokurátori ÚŠP. Čítajte viac Fico si splnil cieľ, Lipšicov úrad aj spisy sú preč. Pred záverečnou obvinili Haščáka aj košického župana

Vzhľadom na pomalý pokrok, ktorý Slovensko dosiahlo, žiada GRECO slovenské orgány, aby prijali misiu na vysokej úrovni s cieľom posilniť dodržiavanie zostávajúcich odporúčaní.

Slovenské orgány by mali skupine GRECO podať správu o opatreniach na implementáciu všetkých predložených odporúčaní do 31. decembra 2024.

GRECO je orgánom Rady Európy, ktorého cieľom je zlepšiť schopnosť svojich členov bojovať proti korupcii monitorovaním dodržiavania ich protikorupčných noriem. Pomáha členským štátom RE identifikovať nedostatky v národných protikorupčných politikách a podnecuje potrebné legislatívne, inštitucionálne a praktické reformy.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #korupcia