Poľský prezident Duda si pochvaľuje priateľské stretnutie s Trumpom

Poľský prezident Andrzej Duda vo štvrtok vyhlásil, že jeho stretnutie s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom bolo stretnutím priateľov.

18.04.2024 12:24
debata (2)
Trump by na neplatičov v NATO pohnal Rusov
Video
Americký exprezident Donald Trump prišiel s bizarným a nebezpečným vyhlásením. Zdroj C-SPAN

Dva a polhodinová večera sa konala v exprezidentovom byte v Trump Tower, kde sa Donald Trump zdržiava počas svojho súdneho procesu v New Yorku. Počas večere diskutovali o prebiehajúcich vojnách na Ukrajine a na Blízkom východe, ako aj o výdavkoch NATO.

Biden, Trump Čítajte viac Popletení kandidáti: Biden je pristarý a Trump je nebezpečný (a tiež starý)

„Bolo to priateľské stretnutie v príjemnej atmosfére,“ povedal Duda po večeri. Tesne pred stretnutím Trump uviedol, že jeho vzťah s poľským prezidentom je osobný, pričom spomenul ich spoluprácu z čias, keď bol v Bielom dome. „Robí fantastickú prácu. Ľudia v Poľsku ho milujú, naozaj ho milujú,“ dodal.

Trumpov tím poskytol o stretnutí len málo informácií. Uviedol však, že hovorili aj o Dudovom návrhu, aby členovia NATO zvýšili svoje výdavky na obranu na tri percentá svojho hrubého domáceho produktu.

Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava),... Foto: TASR/AP, Stefan Jeremiah
USA Poľsko Duda Trump Stretnutie Poľský prezident Andrzej Duda (druhý zľava), bývalý prezident USA a republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump (vľavo) gestikulujú počas súkromného stretnutia, ktoré sa konalo v exprezidentovom byte v Trump Tower v New Yorku v stredu 17. apríla 2024.

Večera s Dudom bola zatiaľ poslednou zo série diskusií, ktoré Trump v posledných mesiacoch vedie so svetovými lídrami. Doteraz sa stretol so saudskoarabským korunným princom Muhammadom bin Salmánom, obedoval s britským ministrom zahraničných vecí Davidom Cameronom a rokoval i s argentínskym prezidentom Javierom Mileim či maďarským premiérom Viktorom Orbánom.

Trump: Voľte (mňa)! Aj keby ste mali zomrieť!
Video
Aj keby ste boli chorý ako pes, musíte voliť. Takto vyzýval pred volebnými zhromaždeniami v Iowe Donald Trump svojich stúpencov. Zdroj: C-SPAN
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Donald Trump #Andrzej Duda