Zrútila sa hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorá horí od utorka

Hlavná fasáda historickej budovy kodanskej burzy, ktorú v utorok zachvátil požiar, sa dnes popoludní zrútila, uviedol hovorca dánskych hasičov. Napriek spevneniu a pokusu o stabilizáciu obhorených nosných stien sa ich polovica prepadla a spolu s nimi sa zrútilo aj lešenie, ktorým bola budova prechádzajúca rekonštrukciou obklopená.

18.04.2024 18:07 , aktualizované: 22:30
debata
Historickú budovu burzy Børsen v Kodani zachvátil požiar, jej veža sa zrútila
Video

Požiar ťažko poničil renesančnú budovu zo 17. storočia, ktorá prišla o svoju vysokú vežu i veľkú časť strechy. Pri dnešnom zrútení fasády nebol nikto zranený, uvádzajú dánske noviny Jyllands-Posten.

„Stalo sa to, čoho sme sa obávali,“ povedal novinárom veliteľ kodanských hasičov Jakob Vedsted Andersen. Ešte hodiny pred zrútením zvyšku fasády 400 rokov starej budovy sa tomu záchranné zložky snažili predísť a rozmiestňovali pri obvodových múroch kontajnery s betónovými blokmi, ktoré mali poškodené steny podopierať a brániť tak zrúteniu historického muriva. Okolo 17.00 h sa však fasáda prepadla. Veliteľ zásahu Tim Ole Simonsen dnes varoval, že nemožno zaručiť, že historické murivo vo vyhorenej polovici kodanskej burzy vydrží.

Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická Čítajte viac Historickú budovu burzy v centre Kodane zachvátil požiar, jej veža sa zrútila

„Zrútilo sa zhruba 40 až 50 percent fasády v tej polovici budovy, ktorá bola zachvátená požiarom,“ povedal veliteľ zásahu Simonsen. Hasiči pracovali na likvidácii požiaru v suteréne už druhú noc v rade a dym stúpal ešte dnes, keď sa pozornosť začala sústrediť na budúcu obnovu budovy.

V súvislosti so zrútením fasády prišlo na miesto množstvo záchranných vozidiel vrátane hasičských a sanitných. V okolí bolo podľa dánskeho denníka Jyllands-Posten vidieť veľa dymu a bol cítiť silný zápach spáleného dreva. Nikto nebol zranený, uviedli úrady.

Starostka Kodane Sophie Haestorpová Andersenová dnes uviedla, že bola pozvaná do Paríža, aby s tamojšími činiteľmi rokovala o skúsenostiach s obdobným požiarom katedrály Notre-Dame pred piatimi rokmi. Do francúzskej metropoly Haestorpová Andersenová odcestuje na budúci mesiac.

Na snímke vonkajšia stena historickej budovy... Foto: TASR/AP, Thomas Traasdahl
Dánsko Požiar Kodaň Burza Budova Historická Na snímke vonkajšia stena historickej budovy burzy padá v centre dánskej metropoly Kodaň vo štvrtok 18. apríla 2024.

Podľa tlačovej agentúry DPA bolo cieľom rekonštrukcie napraviť architektonické zmeny budovy z 19. storočia a obnoviť pôvodný vzhľad fasády zo 17. storočia. Polícia, ktorá incident vyšetruje, uviedla, že určenie príčiny požiaru by mohlo trvať niekoľko mesiacov. Forenzní odborníci pomôžu určiť, či má polícia požiar vyšetrovať ako trestný čin.

Historická budova je známa ako Börsen a 56 metrová veža, ktorá sa zrútila, mala tvar prepletených chvostov štyroch drakov. Ide o jednu z najznámejších stavebných pamiatok Kodane. Leží na ostrove Slotsholmen priamo v centre neďaleko parlamentu Christiansborg. Dokončili ju v roku 1625 a patrí medzi najstaršie budovy dánskeho hlavného mesta.

V budove postavenej v holandskom renesančnom štýle burza nesídli od roku 1974. Objekt však slúžil ako sídlo Dánskej obchodnej komory a je pamiatkovo chránený.

Hasiči hasia požiar, ktorý zachvátil historickú...
Hustý dym stúpa počas požiaru, ktorý zachvátil...
+7Príslušníci záchranných zložiek zasahujú počas...
debata chyba
Viac na túto tému: #požiar #Kodaň