Poľskí poľnohospodári nepúšťajú kamióny cez hraničné priechody s Ukrajinou

Poľskí poľnohospodári bránia ukrajinským kamiónom v odchode z Poľska blokádou viacerých hraničných priechodov. Naďalej tak protestujú proti prílevu lacného obilia z Ukrajiny, informuje TASR podľa štvrtkovej správy agentúry PAP.

18.04.2024 21:37
farmári, poľsko, traktory Foto: ,
debata (2)

Nahnevaní poľnohospodári z organizácie Podvedená dedina (Oszukana Wieś) zablokovali vo štvrtok priechody pri dedinách Medike, Korczowej, Dorohusku, Hrebennom a Zosine na juhovýchode Poľska. Prejazd povoľujú všetkým osobným autám a autobusom, ale len jednému nákladnému autu za hodinu. Líder tejto organizácie Roman Kondrów povedal, že varovná blokáda potrvá 48 hodín. „Ak nás vláda nebude brať vážne a nezačne plniť naše požiadavky, zablokujeme priechody natrvalo,“ uviedol.

Farmári zaplavujú ulice Bratislavy (Pohľad z kabínky traktora)
Video
Archívne video

Poľnohospodári požadujú dotácie na kukuricu, ďalšie úvery, ako aj zachovanie súčasnej úrovne dane z poľnohospodár­skych produktov počas celého budúceho roka. Kondrów pritom uviedol, že vláda neplní dohodu, ktorú s poľnohospodármi dosiahla v polovici marca.

„Vláda nás ignoruje, vo Varšave sa konali stretnutia, ktoré však nič nepriniesli. Ukrajinská strana je veľmi požadovačná a nechce žiaden kompromis,“ povedal Kondrow.

Predmetná marcová dohoda s vládou zahŕňa zachovanie embarga na dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov, aj plány na reguláciu obchodu medzi oboma krajinami. V súlade s ňou sa mal tiež zastaviť tranzit embargovaných ukrajinských výrobkov cez Poľsko.

vojna na Ukrajine, Odesa, obilie Čítajte viac Brusel rozhodol, obilie z Ukrajiny bude prúdiť do EÚ bez väčšej regulácie. Zaplatia to naši farmári, varujú potravinári
2 debata chyba
Viac na túto tému: #Poľsko #farmári #kamióny #Ukrajina #protesty farmárov