Oligarcha, ktorý podporoval Zelenského, je podozrivý z prípravy vraždy

Ukrajinské úrady obvinili oligarchu Ihora Kolomojského z pokusu o vraždu právnika v korporátnom spore z roku 2003. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

08.05.2024 22:04
debata (2)

"Policajní vyšetrovatelia doručili oznámenie o podozrení známemu ukrajinskému oligarchovi za objednanie premyslenej vraždy,“ uviedla polícia vo vyhlásení. Neidentifikovala ho menom, ale zverejnila fotografiu muža s jemne rozmazanou tvárou, podľa ktorej sa dal oligarcha identifikovať.

Zelenskyj: Putinovo Rusko predstavuje súčasný nacizmus
Video

Kolomojskij podporoval prezidenta Volodymyra Zelenského vo voľbách v roku 2019. Vo februári 2023 mu urobili domovú prehliadku a v septembri 2023 ho vzali do vyšetrovacej väzby pre ekonomickú trestnú činnosť. Ukrajinský Národný protikorupčný úrad (NABU) mu zároveň zmrazil vyše tri miliardy hrivien.

municia pracka Čítajte viac Prípad miliónovej korupcie na Ukrajine sa dotkol aj Slovenska. Česi firmu považujú za práčku peňazí

Oligarcha akékoľvek pochybenie pri svojom podnikaní poprel. V prípade pokusu o vraždu jeho právnik neodpovedal na žiadosť agentúry Reuters o komentár.

Život mu zachránila manželka

Polícia uviedla, že podozrivý sa vyhrážal právnikovi, ktorý mu nepomohol zmeniť nepriaznivé rozhodnutie akcionárov v hutníckom závode v roku 2003. Prostred­níctvom svojho osobného strážcu potom podľa polície nariadil štyrom členom zločineckej skupiny zaútočiť na právnika v lete 2003 v meste Feodosija na Kryme.

Útočníci ho zbili kovovou tyčou a dobodali ho, manželka im však zabránila pokračovať v útoku. Lekárom sa podarilo právnikovi zachrániť život.

Zelenskyj Čítajte viac Ukrajinci zmarili atentát na Zelenského. Chceli ho zabiť členovia jeho ochranky

Ako na sociálnej sieti Telegram napísal bývalý investigatívny novinára Serhij Leščenko, ktorý pracuje ako poradca v Zelenského kancelárii, firemný spor oligarchu sa týkal podniku Dniprospetsstal v Záporoží.

NABU oligarchu vyšetruje pre spreneveru 9,2 miliardy ukrajinských hrivien (takmer 250 miliónov dolárov) z banky PrivatBank, ktorú sám spoluzakladal. USA ho tiež zaradili na svoj sankčný zoznam a pre korupciu ho vyšetruje FBI.

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Ukrajina #Volodymyr Zelenskyj #príprava vraždy