808. deň: V Charkovskej oblasti sa bojuje v okolí siedmich pohraničných dedín, potvrdil Zelenskyj

Odrazenie najnovšej ruskej ofenzívy na východe krajiny na hraniciach Charkovskej oblasti, ktorá sa začala v piatok, označil ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj za "úlohu číslo jeden". Ukrajinskí vojaci už dva dni podnikajú protiútoky na obranu ukrajinského územia. Velenie armády smerom na Charkov vyslalo posily. "Veľmi napätá" je podľa Zelenského aj situácia v Doneckej oblasti.

11.05.2024 07:30 , aktualizované: 22:04
ukrajina, vojna, bombardovanie Foto: ,
Miestny obyvateľ sa pozerá na horiaci susedov dom po ruskom nálete na ukrajinský Vovčansk 11. mája 2024.
debata (272)

Najdôležitejšie udalosti

  • Vojna na Ukrajine trvá už 808 dní
  • Z Charkovskej oblasti evakuovali stovky osôb
  • Bojuje sa tam v okolí siedmich pohraničných dedín, uviedol Zelenskyj
  • Na ropnú rafinériu v ruskom Volgograde zaútočili drony
  • Ostreľovanie Charkovskej oblasti si za uplynulý deň vyžiadalo tri životy
  • Súčasťou novej pomoci Ukrajine sú raketomety HIMARS a munícia
  • Rusko tvrdí, že v ukrajinskej Charkovskej oblasti obsadilo päť dedín pri hraniciach
  • Čaputová navštívila ukrajinskú Černihivskú oblasť
Čaputová sa lúčila so Zelenským
Video
Cezar Krymskij veter Čítajte viac 807. deň: Partizáni na Kryme: Z Čiernomorskej flotily zostali len zvyšky, okupanti majú len jednu možnosť, ako si zachrániť život

21:04 Vojaci z ukrajinskej 110. samostatnej mechanizovanej brigády zostrelili na fronte pri meste Avdijivka v Doneckej oblasti ruské bojové lietadlo Su-25. „Ruské lietadlá naďalej padajú. Protilietadloví strelci 110. brigády opäť odviedli skvelú prácu. Dnes zasiahli ďalší stroj Su-25," uviedla brigáda. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Presne pred týždňom ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že 110. samostatná mechanizovaná brigáda zostrelila ruské útočné lietadlo Su-25 v Doneckej oblasti.

21:21 Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo svojom pravidelnom večernom videopríhovore oznámil, že v sobotu prebiehali boje medzi ukrajinskými a ruskými silami v okolí siedmich pohraničných dedín v Charkovskej oblasti ležiacej na severovýchode Ukrajiny. „Veľmi napätá“ je podľa neho aj situácia v Doneckej oblasti. Informovali o tom agentúry Reuters a DPA.

„Naše obranné operácie pokračujú v Charkovskej oblasti v okolí obcí Strileča, Krasne, Morochovec, Olijnykovo, Lukjanci, Hutyšče a Pletenivka,“ povedal Zelenskyj. Dodal, že v Doneckej oblasti zostáva situácia mimoriadne napätá najmä v smere na mesto Pokrovsk.

Odrazenie najnovšej ruskej ofenzívy na východe krajiny na hraniciach Charkovskej oblasti, ktorá sa začala v piatok, označil Zelenskyj za „úlohu číslo jeden“. „Splnenie tejto úlohy závisí od každého vojaka, každého poddôstojníka a každého dôstojníka,“ uviedol Zelenskyj.

Ukrajinskí vojaci podľa Zelenského už dva dni podnikajú protiútoky na obranu ukrajinského územia. Velenie armády smerom na Charkov vyslalo posily. Ukrajinské jednotky musia zničiť ruskú techniku a „neutralizovať“ ruských okupantov. „Okupant musí cítiť, že nikde na Ukrajine to nebude mať ľahké,“ povedal prezident.

Na úspešné odrazenie najnovšieho veľkého útoku ruských síl však Ukrajina potrebuje ďalšiu podporu zo zahraničia. „V súčasnosti je každý systém protivzdušnej obrany a každá dodaná raketa príspevkom, ktorý zachraňuje životy a udržiava naše mestá a komunity pri živote,“ napísal Zelenskyj v sobotu na Facebooku. „To, čo naozaj pomáha, sú zbrane skutočne dodané Ukrajine.“

21:00 Prezidentka Zuzana Čaputová pokračovala v sobotu vo svojej rozlúčkovej ceste po Ukrajine. Navštívila Černihivskú oblasť, ktorá na severovýchode priamo susedí s Ruskom, pričom bombardovanie a boje ju veľmi poznačili. Obnova tejto oblasti však napreduje a aktívne sa na nej podieľa aj Slovensko.

čaputová, černihiv, ukrajina Čítajte viac Čaputová navštívila ukrajinskú Černihivskú oblasť, vyzdvihla pomoc Slovenska

**18:29 Traja civilisti prišli v sobotu o život pri raketovom útoku na reštauráciu v ruskom okupovanom Donecku a prinajmenšom ôsmi ďalší utrpeli zranenia. Oznámil to Moskvou dosadený gubernátor Doneckej oblasti Denis Pušilin, pričom útok prepísal Kyjevu. TASR o tom píše podľa správ agentúr AFP a Reuters.

Pušilin uviedol, že v dôsledku priameho zásahu zahynuli v reštaurácii traja civilisti, a síce jedna zamestnankyňa zariadenia a dvaja zákazníci. Ruské úrady podľa jeho slov momentálne evidujú aj ďalších ôsmich zranených, a síce jedno dievča, tri ženy a štyroch mužov, ktorých zranenia sú ľahké až stredne ťažké.

Reštauráciu podľa Pušilina zasiahli dve strely vypálené z amerických raketometov HIMARS, ktoré zároveň poškodili strechu neďalekej rozostavanej budovy.

17:13 Súčasťou nového amerického balíka vojenskej pomoci Ukrajine v hodnote 400 miliónov dolárov, ktorý Washigton ohlásil v piatok, sú salvové raketomety HIMARS a rakety pre tieto systémy, munícia pre systémy protivzdušnej obrany Patriot a pre delostrelectvo a obrnené vozidlá, napríklad Bradley.

Hovorca americkej Rady národnej bezpečnosti John Kirby v piatok povedal, že cieľom najnovšieho balíka vojenskej pomoci čiastočne je pomôcť Ukrajine odraziť silnejúcu snahu Ruska obsadiť druhé najväčšie ukrajinské mesto Charkiv.

Kirby poznamenal, že Rusko už odštartovalo vpády do oblastí pri mestách Vovčansk a Lypci, ktoré ležia neďaleko Charkiva. „Je možné, že v nadchádzajúcich týždňoch Rusko dosiahne ďalší postup, ale nepredpokladáme nijaké veľké prielomy," konštatoval Kirby. „A časom prílev americkej pomoci umožní Ukrajine v priebehu roku 2024 odolať týmto útokom," dodal.

16:40 Drony ukrajinského obranného spravodajstva (HUR) zaútočili v noci na sobotu na ropnú rafinériu vo Volgograde v Rusku. Pre web Ukrajinská pravda to povedal zdroj z vojenského spravodajstva Ukrajiny. „Bezpilotné lietadlá HUR navštívili ropnú rafinériu vo Volgograde, ktorú vlastní Lukoil. Postihnuté boli primárne jednotky na spracovanie ropy," uviedol zdroj.

Ruské telegramové kanály informovali, že v noci na sobotu nad Volgogradskou a Kurskou zostrelili sedem bezpilotných lietadiel.

15:43 Predseda parlamentného výboru pre obranu a bezpečnosť a poslanec Tibor Gašpar (Smer) sa pravdepodobne na budúci týždeň stretne na pôde Národnej rady SR s veľvyslancom Ruska na Slovensku Igorom Bratčikovom.

„Ja to transparentne oznámim. Považujem za prirodzené, ak prejavia aj veľvyslanci záujem sa so mnou stretnúť, že sa s nimi stretnem. Je to v poradí už štvrtý veľvyslanec, ktorý prejavil záujem o stretnutie so mnou," uviedol Gašpar v relácii Sobotné dialógy verejnoprávnej televízie RTVS. Na stretnutí majú byť aj ďalší koaliční poslanci, chcú sa poďakovať za porážku fašizmu a ukončenie druhej svetovej vojny.

Poslanec Gábor Grendel (klub hnutia Slovensko) tvrdí, že on by sa za súčasného stavu ako predseda branno-bezpečnostného výboru s ruským veľvyslancom na Slovensku nestretol.

14:54 Ruské ministerstvo obrany v sobotu oznámilo prevzatie kontroly nad piatimi obcami v ukrajinskej Charkovskej oblasti a jednou v Doneckej oblasti. Ukrajinské úrady hlásia po ruských útokoch obete na životoch i zranených. TASR informuje podľa agentúr AP, AFP a DPA.

Ruské a ukrajinské sily v sobotu zvádzali boje na viacerých miestach pozdĺž frontovej línie v Charkovskej oblasti, píše DPA. Generálny štáb ukrajinskej armády uviedol, že Ukrajinci úspešne odvrátili ruskú ofenzívu.

Regionálny gubernátor Oleh Synehubov v sobotu oznámil, že z Charkovskej oblasti bolo evakuovaných viac než 1 700 ľudí. Rusko podľa jeho vyjadrení prostredníctvom delostrelectva, mínometov a vzdušných síl zasiahlo viac než 30 rôznych miest či dedín. Najmenej tri osoby prišli o život a päť ďalších utrpelo zranenia, píše AP.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského vyjadrení v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva.

Rusko viaceré osady v Charkovskej oblasti obsadilo hneď na začiatku invázie vo februári 2022. V septembri toho istého roku sa však ukrajinským silám podarilo Rusov vytlačiť a odvtedy je táto oblasť prevažne pod kontrolou Kyjeva, píše AFP.

14:01 Poľský premiér Donald Tusk v sobotu uviedol, že jeho krajina vzdoruje stupňujúcej sa hybridnej vojne. Poľsko takisto pracuje na posilnení svojich východných hraníc. TASR informuje podľa agentúry PAP.

Poľsko podľa premiérových slov musí svoje hranice posilniť z dôvodu tlaku zo strany bieloruského prezidenta Alexandra Lukašenka, rastúcej hrozby vyplývajúcej z ruskej agresie voči Ukrajine a neistej geopolitickej situácie.

„To, čím sa zaoberáme, je stupňujúca sa hybridná vojna,“ povedal Tusk počas návštevy vojakov v obci Karakule, ktorá je vzdialená približne 40 kilometrov od hraníc s Bieloruskom. Na organizácii takýchto aktivít sa podľa jeho slov na poľských hraniciach podieľa aj Bielorusko.

Poľská vláda začala práce na opevnení hraníc v reakcii na zvyšujúce sa počty pokusov o ich prekročenie. „Som si vedomý, že počet prípadov takéhoto nezákonného prekročenia sa každodenne zvyšuje,“ povedal Tusk.

Nové moderné opevnenia budú podľa jeho slov vybudované pozdĺž celej východnej hranice Poľska. Dodal, že táto hranica je aj vonkajšou hranicou Európskej únie a vyjadril presvedčenie, že EÚ k poľskému úsiliu prispeje.

„Preto nepochybujem o tom, že celá Európa bude musieť – a viem, že to dosiahneme – investovať do svojej bezpečnosti prostredníctvom investície do východných hraníc Poľska a jeho bezpečnosti,“ uviedol.

13:50 Ruský ropný a plynárenský priemysel je kľúčový pre financovanie invázie na Ukrajinu. Ale toto odvetvie zápasí s nedostatkom pracovnej sily, keďže mobilizácia a vojenská výroba „odsávajú“ z trhu pracovnú silu a zhoršujú demografickú krízu.

moskva Čítajte viac Rusom chýbajú ľudia v kľúčovom sektore. Desiatky tisíc zamestnancov "odsala" vojna

11:20 Ruské ostreľovanie Charkovskej oblasti si za uplynulý deň vyžiadalo tri životy a niekoľko zranených. Na 30 obcí a osád sa stalo terčom útokov, uviedol podľa agentúry Ukrinform na telegrame šéf charkovskej správy Oleh Synehubov. Rusko sa teraz v Charkovskej oblasti snaží prelomiť ukrajinskú obranu. Kvôli bojom odtiaľ bolo podľa úradov citovaných agentúrou AFP evakuovaných vyše 1 700 ľudí.

Medzi zranenými je podľa úradov aj 11-ročné dieťa a tiež dvojica policajtov, ktorým zranenia spôsobil výbuch míny.

Za posledných 24 hodín podľa Synehubovej ukrajinské sily len na frontovom sektore pri meste Kupjansk v Charkovskej oblasti odrazili 13 útokov, v Slobožanskom sektore ďalších deväť.

10:16 Stovky ľudí boli evakuované z oblastí neďaleko hraníc s Ruskom v ukrajinskej Charkovskej oblasti, oznámil v sobotu regionálny gubernátor Oleh Synehubov. Moskva v piatok v tejto oblasti spustila pozemnú ofenzívu. TASR informuje podľa agentúry AFP.

„Celkom 1775 osôb bolo evakuovaných,“ uviedol Synehubov na sociálnej sieti. Dodal, že Rusko za posledných 24 hodín delostrelecky a mínometmi útočilo na 30 sídel v Charkovskej oblasti.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v piatok večer prehlásil, že pozdĺž celej frontovej línie na východe Ukrajiny prebiehajú ťažké boje. Ukrajinské obranné sily sú však podľa neho pripravené odolať novej ruskej ofenzíve. Ruskí vojaci narazili podľa Zelenského vyjadrení v Charkovskej oblasti na odpor ukrajinských vojenských brigád aj delostrelectva.

Rusko viaceré osady v Charkovskej oblasti obsadilo hneď na začiatku invázie vo februári 2022. V septembri toho istého roku sa však ukrajinským silám podarilo Rusov vytlačiť a odvtedy je táto oblasť prevažne pod kontrolou Kyjeva, píše AFP.

9:35 Moskva počas uplynulého dňa na Ukrajine stratila ďalších 1 320 vojakov. Celkové straty Ruska od začiatku invázie na Ukrajinu vzrástli na 481 030 ľudí, uviedol v sobotu na Facebooku ukrajinský generálny štáb. Kremeľ podľa neho za uplynulý deň prišiel aj o 15 tankov, 40 obrnených bojových vozidiel pechoty, 55 delostreleckých systémov, 2 raketomety a jeden protiletecký systém.

Od začiatku vojny proti Ukrajine Rusko podľa Kyjiva celkovo stratilo už 7 449 tankov, 14 353 obrnených bojových vozidiel pechoty, 12 442 delostre­leckých systémov, 1 064 raketometov a 796 protileteckých systémov.

9:02 Ruské sily začali 10. mája ráno útočnú operáciu pozdĺž rusko-ukrajinskej hranice v severnej Charkovskej oblasti a dosiahli takticky významné zisky, uviedol americký Inštitút na výskum vojny (ISW). Ruské sily pravdepodobne vedú úvodnú fázu útočnej operácie severne od mesta Charkov, ktorá má obmedzené operačné ciele, ale jej zámerom je dosiahnuť strategický efekt – odčerpať ukrajinských vojakov a zbrane z iných kritických sektorov frontu na východnej Ukrajine.

Ruské sily pravdepodobne v najbližších dňoch využijú svoju taktickú oporu v severnej Charkovskej oblasti, aby zintenzívnili útočné operácie, ktorých cieľom je pravdepodobne zatlačiť ukrajinské sily od hraníc s Belgorodskou oblasťou a postúpiť k Charkovu na dosah delostrelectva.

Obmedzené úsilie ruskej armády však nenaznačuje, že ruské sily vykonávajú rozsiahlu útočnú operáciu s cieľom obkľúčiť a dobyť mesto Charkov. Snaha Ruska zmocniť sa mesta Charkov by si vyžadovala dlhý postup otvoreným terénom v takom rozsahu, aký ruské sily neviedli od začiatku rozsiahlej invázie a obrovské nasadenie vojakov aj zbraní.

7:30 Ruské sily podnikli v piatok pozemný útok pri druhom najväčšom ukrajinskom meste Charkov na severovýchode krajiny a urobili menšie výpady, čím otvorili nový front vo vojne, ktorá sa dlho vedie na východe a juhu, uviedla agentúra Reuters.

Ukrajina tam vyslala posily, keďže v pohraničných oblastiach regiónu zúrili boje, uviedlo ministerstvo obrany a dodalo, že Rusko zaútočilo na pohraničné mesto Vovčansk riadenými leteckými bombami a delostrelectvom.

„Rusko začalo v tomto smere novú vlnu protiofenzívnych akcií,“ povedal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskij na tlačovej konferencii v Kyjeve. „Teraz v tomto smere prebieha krutý boj.“

Ukrajina varovala pred hromadením ruských síl v oblasti, čo by mohlo signalizovať prípravy na ofenzívu alebo trik. Nebolo jasné, či Moskva aj zaútočí.

Hovorca Bieleho domu pre národnú bezpečnosť John Kirby v piatok pripustil, že „je možné, že si Rusi pripravujú pôdu na rozsiahlejší útok smerom na Charkov“. Vtedy ale nebolo jasné, aký rozsah ruskej operácie v pohraničí Charkovskej oblasti bude, z vizualizácie ukrajinskej monitorovacej skupiny DeepStateMap vyplynulo, že v oblasti sa teraz pri hraniciach bojuje na dvoch miestach – v smere na Vovčansk, ktorý leží necelých desať kilometrov od ruských hraníc a zhruba 60 kilometrov severovýchodne od Charkova, a potom asi 25 kilometrov západne bližšie k Charkovu.

Ukrajinský generálny štáb vo svojej večernej aktualizácii z bojiska po prvý raz uviedol, že Rusko formuje sily aj severne od Charkova v blízkosti Sumskej oblasti a časti Černihiva.

Zelenskyj povedal, že Rusko by túto jar alebo leto mohlo pripraviť veľkú ofenzívu. Kyjevské sily boli pripravené čeliť piatkovému útoku, ale Moskva by mohla do oblasti poslať viac vojakov, povedal novinárom.

Ukrajinské ministerstvo obrany uviedlo, že Rusko spustilo piatkový obrnený útok okolo 5:00. V aktualizácii o 22:00 generálny štáb uviedol, že boje pokračujú, aby zabránili ruským ofenzívnym snahám o postup v Charkovskej oblasti. Vysokopostavený ukrajinský vojenský zdroj, ktorý odmietol byť menovaný, uviedol, že ruské sily prenikli jeden kilometer do ukrajinského vnútrozremia pri Vovčansku.

Zdroj uviedol, že ruské sily sa v rámci úsilia o vytvorenie nárazníkovej zóny snažia zatlačiť ukrajinské jednotky až 10 km do vnútrozemia Ukrajiny, ale že kyjevské jednotky sa ich snažia zadržať.

Najvyšší ukrajinskí predstavitelia opakovane uviedli, že neveria, že Rusko má k dispozícii ozbrojené sily na spustenie úspešnej operácie na dobytie mesta Charkov, kde žije 1,3 milióna ľudí.

Ukrajina vyhnala ruské jednotky z väčšiny Charkovského regiónu v roku 2022 po rozsiahlej ruskej invázii vo februári toho istého roku. Ale po minuloročnom odrazení ukrajinskej protiofenzívy sú ruské sily späť a pomaly postupujú v Doneckej oblasti, ktorá leží južnejšie.

Ukrajinské obavy vzrástli v marci v súvislosti so zámermi Kremľa v Charkovskej oblasti, keď ruský prezident Vladimir Putin vyzval na vytvorenie nárazníkovej zóny na ukrajinskom území. Povedal, že je to potrebné na ochranu Ruska pred ostreľovaním a vpádmi na hranice.

Odvtedy bol Charkov, ktorý je obzvlášť zraniteľný kvôli svojej blízkosti k Rusku, zasiahnutý leteckými útokmi, ktoré poškodili energetickú infraštruktúru regiónu.

Viac ako dva roky po invázii má Rusko iniciatívu na bojisku a Ukrajina čelí nedostatku vojakov a zásob delostreleckých granátov a protivzdušnej obrany, podotýka Reuters.

272 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna na Ukrajine