Nová prezidentka Severného Macedónska rozhnevala inauguračným prejavom Grécko

Novozvolená severomacedónska prezidentka Gordana Siljanovská-Davkovová sa nedeľňajšej inaugurácii postarala o diplomatický prešľap. Na ceremónii v tamojšom parlamente hovorila o svojej krajine ako o „Macedónsku“, pričom ústavný názov krajiny je „Severné Macedónsko“. To prinútilo grécku veľvyslankyňu Sophiu Philippidou opustiť inauguračný ceremoniál.

13.05.2024 12:10
Gordana Siljanovská-Davkovová Foto: ,
Novozvolená prezidenta Severného Macedónska Gordana Siljanovská-Davkovová.
debata

Grécke ministerstvo zahraničných vecí neskôr vydalo vyhlásenie, v ktorom uviedlo, že kroky novej prezidentky porušili dohodu medzi oboma krajinami a ohrozili tak bilaterálne vzťahy, ako aj vyhliadky Severného Macedónska na vstup do Európskej únie. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová vytkla Siljanovskej-Davkovovej výber slov.

Severné Macedónsko je kandidátom na vstup do EÚ od roku 2005, ale roky ho blokovalo susedné Grécko pre spor o názov krajiny. To sa vyriešilo v roku 2018, keď sa krajina premenovala z Macedónska na Severné Macedónsko. Momentálne blokuje severomacedónsky prístupový proces Bulharsko požadujúce uznanie existencie bulharskej menšiny v ústave Severného Macedónska.

Siljanovská-Davkovová, univerzitná profesorka a právnička, triumfovala v minulotýždňových voľbách nad dovtedajším prezidentom Stevom Pendarovským a stala sa vôbec prvou ženou na poste hlavy štátu v histórii krajiny. Siljanovská-Davkovová získala takmer 65-percentnú podporu, kým Pendarovského podporila približne tretina hlasujúcich.

Christijan Mickoski Čítajte viac V Severnom Macedónsku vyhrala voľby pravicová opozícia
debata chyba
Viac na túto tému: #Grécko #Severné Macedónsko