Maďarsko nemieni akceptovať kvóty na prijímanie migrantov

Maďarsko neakceptuje nanucovanie kvót na prijímanie migrantov a spolu s ďalšími krajinami nevykoná opatrenia migračného paktu. Podľa agentúry MTI to uviedol v utorok v Bruseli maďarským novinárom minister financií Mihály Varga v reakcii na schválenie nového paktu Európskej únie o migrácii a azyle, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

14.05.2024 22:39
debata (6)

„Je obzvlášť škodlivé a nerozumné, že na základe ustanovení nového azylového balíka EÚ musí byť sankcia 20 000 eur za migranta v prípade krajín, ktoré nie sú ochotné akceptovať povinnú kvótu na prijímanie migrantov na svoje územie,“ povedal Varga.

Maďarskí policajti naháňali na Slovensku migrantov. Len cvične (leto 2023)
Video

Rada Európskej únie v utorok schválila všetky legislatívne kapitoly nového nariadenia o reforme paktu EÚ o migrácii a azyle.

Minister financií v tejto súvislosti dodal, že migráciu by bolo potrebné riešiť inými metódami. „Nie je potrebné importovať problém do Európy a posielať pozvánky migrantom, ale treba poskytnúť riešenie problémov krajinám, odkiaľ migranti prichádzajú,“ zdôraznil Varga s poznámkou, že v otázke migrácie je Brusel neústupný, preto je potrebná v EÚ zmena.

Ministri členských krajín EÚ (Rada EÚ) v utorok v Bruseli definitívne schválili nový pakt o migrácii a azyle, čiže rozsiahle zmeny doterajších migračných a azylových zákonov eurobloku.

Schválený pakt pozostáva z desiatich právnych predpisov, ktoré podporuje veľká väčšina členských štátov EÚ. Slovensko v súlade s avizovaným postojom hlasovalo pri dvoch predpisoch proti a pri ôsmich sa hlasovania zdržalo. Podobnú pozíciu hlásili aj Maďarsko a Poľsko, ktoré podľa tlačovej agentúry DPA napokon hlasovali proti všetkým častiam balíka.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #Maďarsko #migračný pakt