Gašparovič, Fico a Paška vyzývajú Slovákov: Choďte voliť

Traja najvyšší politickí predstavitelia Slovenska vyzvali obyvateľov krajiny na účasť na voľbách do Európskeho parlamentu (EP). O trinástich zástupcoch štátu v Európskom parlamente budú voliči rozhodovať v sobotu.

05.06.2009 12:10 , aktualizované: 14:50
debata

V roku 2004, keď Slovensko vstúpilo do Európskej únie (EÚ), bola účasť na eurovoľbách v krajine najnižšia zo všetkých členských štátov únie. Prieskumy naznačovali, že nízka účasť by sa mohla zopakovať aj tentokrát. S výzvou k voličom prišiel prezident Ivan Gašparovič, šéf parlamentu Pavol Paška (Smer) a premiér Fico (Smer) ani nie 24 hodín pred otvorením volebných miestností, v čase volebného moratória.

„Vyzývam vás, poďme k voľbám,“ vyhlásil na tlačovej konferencii Gašparovič. Tvrdil, že Slováci by sa nemali k hlasovaniu stavať ľahostajne. Hlava štátu na účasť vo voľbách vyzvala už v prejave, ktorý v stredu odvysielala verejnoprávna Slovenská televízia.

Fico pripomenul, že členstvo Slovenska v Európskej únii prinieslo krajine výhody ako zavedenie spoločnej európskej meny, cestovanie bez hraničných kontrol či pomoc krajín únie pri januárovej odstávke plynu z Ruska. Dúfa, že účasť voličov sa na rozdiel od predchádzajúcich volieb bude približovať k úrovni priemieru EÚ.

DISKUSIA: Sú pre vás eurovoľby dôležité?

Menší záujem ľudí o voľby si Fico vysvetľoval aj tým, že Slovensko zatiaľ nemalo s EÚ žiadne problémy a je proeurópsky orientované. „Možno aj preto majú pocit, že veď všetko funguje, načo by som teda išiel,“ poznamenal Fico. Paška spomenul prieskumy, podľa ktorých paradoxne Slováci pripisujú EP pomerne veľký význam. Fico tiež tvrdil, že na občanov pôsobí aj antikampaň proti europoslancom, ktorá súvisí s ich pracovnoprávnym a sociálnym zabezpečením.

Podľa Fica terajší europoslanci málo vystupovali vo verejnom živote na Slovensku. „Chýbali mi ich prezentácie každodenného života Európskeho parlamentu, najpodstatnejších tém. Chýbali mi možno verejné stretnutia týchto europoslancov s verejnosťou, so študentmi. Zase na druhej strane viem, že niektorí to robili, ale nie v takom rozsahu, ako by bolo treba,“ povedal predseda vlády. „Neznáme sú ich aktivity, neznáme sú ich možnosti,“ dodal Gašparovič.

debata chyba