Národniari navrhnú Harabina za člena súdnej rady. Harabin: oslovil ma Andrej Danko

Slovenská národná strana (SNS) navrhne za člena Súdnej rady SR exministra spravodlivosti a niekoľkonásobného kandidáta za prezidenta Štefana Harabina. Informoval o tom poslanec Rudolf Huliak (SNS) na sociálnej sieti.

22.04.2024 15:25 , aktualizované: 16:50
debata (108)
Danko sa oficiálne vzdal kandidatúry na prezidenta SR v prospech Harabina
Video
Zdroj: TV Pravda

„Dnes ráno ma oslovil pán predseda Andrej Danko, či by mohli dať návrh na moju kandidatúru a ja som povedal, že áno,“ reagoval podľa portálu Aktuality.sk Harabin.

Súdna rada SR je ústavný orgán tvorený 18 členmi vrátane predsedu a podpredsedu. Jedného člena volia sudcovia NS SR a Najvyššieho správneho súdu SR. Osem členov z radov sudcov volia sudcovia ostatných súdov. Po troch členov dodávajú Národná rada SR, prezident a vláda.

„Úvahy o nominácii Štefana Harabina do Súdnej rady dokazujú, že táto vládna koalícia úplne stratila mieru," komentovala poslankyňa NR SR za PS, Zuzana Števulová. „Harabinizácia justície je dnes už synonymom pre najtemnejšie obdobie, ktoré sme v moderných dejinách Slovenska v justícii zažili. Tieto časy sa už nikdy nesmú vrátiť. Koalícia by mala prestať hazardovať s dôverou ľudí v súdnictvo a spravodlivosť, ktorá je už beztak nízka," dodala.

Návrh Štefana Harabina na post člena Súdnej rady SR je podľa strany Sloboda a Solidarita (SaS) dôkaz kšeftovania koalície a ďalší krok k deštrukcii právneho štátu.

„Štefan Harabin nemá na poste člena Súdnej rady SR čo hľadať. Jeho nominácia by bola v právnom štáte absolútne neakceptovateľná. Potvrdzuje sa však, že podpora SNS v prípade Petra Pellegriniho v kandidatúre za prezidenta nebola zadarmo. Kšefty a obsadzovanie štátnych funkcií sú totiž prioritným záujmom tejto vlády. Až potom sú to ľudia, drahé ceny benzínu, zrušené zubné benefity či ceny potravín,“ uviedol predseda SaS Branislav Gröhling.

Ján Mazák Čítajte viac Mazáka odvolali z funkcie predsedu Súdnej rady. Zostáva však jej členom

„Úvaha o Štefanovi Harabinovi ako o členovi Súdnej rady je prihlásenie sa k úplnej deštrukcii právneho štátu spojenej so šikanou všetkých, ktorým, naopak, na demokracii a právnom štáte záleží. Majme v živej pamäti, čoho všetkého bol Štefan Harabin schopný ako minister spravodlivosti, predseda Súdnej rady SR či predseda Najvyššieho súdu SR. Keď povýšil vždy svoje záujmy nad zákon. Ukážkovým príkladom je nevpustenie kontroly na Najvyšší súd SR, za čo bol aj disciplinárne potrestaný,“ doplnila tímlíderka SaS pre spravodlivosť Mária Kolíková.

Na návrh reagoval aj exminister spravodlivosti a podpredseda Kresťanskodemo­kratického hnutia Viliam Karas, ktorý jeho nomináciu považuje „za zlý vtip". „Škody, ktoré Harabin v celej justícii spravil, rátame dodnes. Návrat do týchto čias je neprípustný," uviedol.

108 debata chyba
Viac na túto tému: #SNS #Štefan Harabin #Súdna rada SR