Haitský premiér a prezident zároveň rezignoval, zostáva pod ochranou USA

Haitský premiér Ariel Henry sa kvôli násilnostiam v karibskej ostrovnej krajine vzdal funkcie. Podľa dnešných informácií tlačových agentúr to oznámilo predsedníctvo Karibského spoločenstva (Caricom). Henryho odstúpenie požadovali vzbúrené gangy. Regionálni vodcovia sa v súčasnosti venujú príprave plánu na odovzdanie moci v nestabilnom chudobnom štáte.

12.03.2024 07:11
Haiti Port-au-Prince Násilie Foto: ,
Mladíci dvíhajú ruky, aby ukázali polícii, že nemajú pri sebe zbrane počas operácie proti gangom v haitskej metropole Port-au-Prince vo štvrtok 29. februára 2024.
debata (3)

Spojené štáty podľa agentúry Reuters uviedli, že Henry môže až do upokojenia situácie zostať na ostrove Portoriko, ktorý je americkým územím.

Na Haiti predminulý týždeň vypukla vzbura niekoľkých zločineckých gangov, ktoré sa spojili v snahe zvrhnúť Henryho vládu. Henry bol v tom čase na návšteve Kene, odkiaľ sa však vzhľadom na situáciu nevrátil a uchýlil sa do Portorika. Haitská vláda kvôli nepokojom vyhlásila v metropole Port-au-Prince a okolí výnimočný stav. Spojené štáty Henryho najprv vyzvali, aby vykonal zmeny vo vláde. Po ďalšom tlaku z okolitých krajín však oznámil svoju rezignáciu.

Prezidentom i premiérom

Tú podľa agentúry AFP potvrdil americkému ministrovi zahraničia Antonymu Blinkenovi, ktorý v pondelok spolu s lídrami spoločenstva Caricom rokoval na Jamajke o možnosti vytvorenia prechodnej vlády a odovzdania moci na Haiti.

Sedemdesiatšty­riročný Henry je od júla 2021 premiérom aj prezidentom. Funkcie sa ujal dočasne po atentáte na prezidenta Jovenela Moïseho, ktorý ho vybral ako svojho nástupcu. Henry vtedy sľúbil usporiadať prezidentské a parlamentné voľby, čo sa doteraz nestalo. Henry tvrdí, že tak nemohol urobiť kvôli násilnostiam gangov. Tie už niekoľko rokov sužujú túto najchudobnejšiu americkú krajinu, kde nefunguje už ani parlament, voľby do neho sa konali naposledy v roku 2016. Proti Henryho vláde sa na Haiti konalo už množstvo demonštrácií, posledná vlna vypukla tento rok v januári a zosilnela začiatkom minulého mesiaca.

Haitské gangy koncom predminulého týždňa začali prepadať policajné stanice a niekoľko policajtov zabili. Vnikli aj do dvoch najväčších väzení v krajine, odkiaľ pustili na slobodu asi 4000 väzňov.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Haiti #rezignácia #Ariel Henry