200 ton jedla, liekov či vody. Z Cypru vyplávala prvá loď s pomocou pre Gazu

Z cyperského prístavu Larnaka vyplávala v utorok loď naložená 200 tonami humanitárnej pomoci pre obyvateľov Pásma Gazy. Oznámila to španielska mimovládna organizácia Open Arms, ktorá plavidlo prevádzkuje, informujú agentúry AFP a AP.

12.03.2024 08:56
gaza Foto: ,
Zamestnanci prístavu stoja na podpornej platforme pri lodi Open Arms, ktorá sa pripravuje na prepravu približne 200 ton jedla či liekov priamo do Gazy v prístave v Larnake na Cypre v nedeľu 10. marca 2024.
debata (3)

Ide o prvú plavbu v rámci nového humanitárneho koridoru z Cypru do Pásma Gazy, otvorenie ktorého v piatok avizovali predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová a cyperský prezident Nikos Christodulidis.

Pôvodne mala loď vyplávať už v nedeľu, čo však museli odložiť pre bližšie nešpecifikované technické problémy. Organizácia Open Arms následne oznámila, že sa tak stane najskôr v pondelok ráno.

Plavidlo opustilo prístav v Larnake okolo 07.50 SEČ a vydalo sa do približne 400 kilometrov vzdialenej Gazy. Na jeho palube sa nachádza zhruba 200 ton potravín, pitnej vody a liekov. Izraelská strana mala možnosť skontrolovať ešte na Cypre.

Podľa agentúry AP prvá plavba otestuje funkčnosť nového koridoru.

foto roka 2023, Palestína Čítajte viac JAR požiadala Medzinárodný súdny dvor o ďalšie opatrenia proti Izraelu, dôvodom je "rozsiahle hladovanie" v Gaze

Humanitárna kríza v Pásme Gazy, kde izraelská armáda vedie ofenzívu voči militantom z Hamasu, sa v posledných týždňoch vystupňovala a civilné palestínske obyvateľstvo čelí nedostatku potravín a ďalších základných potrieb.

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Pásmo Gazy #humanitárna pomoc