Izrael udrel na pozície Hizballáhu v Libanone

Izrael v noci na nedeľu vykonal vzdušné údery v údolí Bikáa na východe Libanonu proti pozíciám ozbrojeného hnutia Hizballáh. S odvolaním sa na dva zdroje z libanonských bezpečnostných kruhov o tom informovala agentúra Reuters a pripomenula, že len niekoľko hodín predtým Hizballáh vyhlásil, že sa mu nad územím Libanonu podarilo zostreliť izraelské bezpilotné lietadlo.

07.04.2024 08:00
Izrael Hamas Gaza Foto: ,
Dym stúpa pri explózii po izraelskom bombardovaní pásma Gazy, čo je viditeľné z juhu Izraela 8. marca 2024.
debata

Izraelská armáda ráno údery potvrdila a uviedla, že mierili hlavne na infraštruktúru súvisiacu s protivzdušnou obranou Hizballáhu.

Cieľom izraelského útoku bol tiež výcvikový tábor Hizballáhu v dedine Džanta pri hraniciach so Sýriou, uviedli zdroje Reuters. Jeden z úderov mieril na obec Sefri neďaleko mesta Baalbek, ktoré býva označované za baštu tohto Iránom podporovaného šiítského hnutia, dodali zdroje s tým, že obete na životoch nie sú hlásené.

V libanonsko-izraelskom pohraničí dochádza od 8. októbra takmer denne k ostreľovaniu medzi izraelskou armádou a Hizballáhom, ktorý sa tak snaží podporovať spojenecké palestínske hnutie Hamas, proti ktorému Izraelčania bojujú v Pásme Gazy v odvete za jeho teroristický útok zo 7. októbra. Izraelská armáda na útoky Hizballáhu pravidelne odpovedá vzdušnými údermi, v poslednom čase často aj hlboko v libanonskom vnútrozemí.

Hizballáh sa predtým prihlásil na zostrelenie izraelského bezpilotného lietadla. „Dron izraelskej armády, ktorý bol v sobotu 6. apríla večer zostrelený nad libanonským územím bojovníkmi islamského odporu, je typu Hermes 900,“ uviedlo hnutie vo vyhlásení. Izraelská armáda potom v rannej správe uviedla, že nočné údery na pozície protivzdušnej obrany Hizballáhu boli skutočne odpoveďou na zostrelenie dronu.

Armáda tiež oznámila, že v bojoch s palestínskymi ozbrojencami v Chán Júnise na juhu Pásma Gazy prišli v sobotu popoludní o život štyria jej vojaci. Celkový počet padlých izraelských vojakov od začiatku pozemnej ofenzívy na konci vlaňajšieho októbra tak stúpol na 260. Počas pol roka vojny prišlo podľa úradov ovládaných Hamásom o život vyše 33 000 Palestín­čanov, podľa Izraela tento údaj zahŕňa vyše 13 000 zabitých bojovníkov Hamasu.

debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Libanon #Hizballáh #útok na Izrael