Izrael útočil na iránsky konzulát v Damasku, dvaja iránski generáli sú mŕtvi. Teherán pohrozil odvetou

Iránske revolučné gardy uviedli, že pri pondelkovom útoku na iránsky konzulát v sýrskom hlavnom meste Damask prišli o život dvaja generáli a päť dôstojníkov tejto vojenskej organizácie. Informovala o tom agentúra AP s odvolaním sa na oficiálne komuniké. Teherán už skôr z útoku obvinil Izrael a pohrozil odvetou.

01.04.2024 17:53 , aktualizované: 21:26
Damask / Irán / Raketový útok / Foto:
Záchranné a policajné zložky na mieste raketového útoku, ktorý zasiahol budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom v sýrskej metropole Damask, 1. apríla 2024
debata (136)

Podľa iránskej štátnej televízie Al-Alam bola budova iránskeho konzulátu úplne zničená. Sýrske ministerstvo obrany citované agentúrou AFP uviedlo, že Izrael vykonal útok na prístavbu budovy iránskeho veľvyslanectva v Damasku. Všetky osoby, ktoré sa tam v tom čase nachádzali, boli zabité alebo utrpeli zranenia, dodalo sýrske ministerstvo.

Nemenovaný zdroj agentúre Reuters z prostredia libanonských bezpečnostných zložiek uviedol, že pri útoku zomrel veliteľ revolučných gárd Mohammad Rezá Záhedi. Smrť potvrdila aj iránska polooficiálna tlačová agentúra SNN, ktorá Zahádího označila za veliteľa iránskych jednotiek Kuds, ktoré podporujú sieť spojencov Teheránu v zahraničí.

Aktivisti z exilovej organizácie SOHR predtým uviedli, že na mieste zásahu v blízkosti iránskeho veľvyslanectva zahynulo šesť ľudí. Iránske štátne médiá uviedli, že iránsky veľvyslanec a jeho rodina vyviazli bez zranení.

„Správy v zahraničných médiách nekomentujeme,“ uviedol hovorca izraelskej armády.

Izrael v Sýrii už mnoho rokov útočí na ciele spojené s Iránom či Teheránom podporovaným libanonským hnutím Hizballáh. Útoky zosilnel od vlaňajšieho októbra, keď palestínske hnutie Hamas podniklo teroristický útok na Izrael.

Ciele blízko Damasku boli terčom leteckého útoku aj v nedeľu. V piatok zomrelo pri leteckých útokoch na severozápade Sýrie viac ako 50 ľudí, medzi ktorými boli podľa SOHR sýrski vojaci a členovia Hizballáhu.

136 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Sýria #Irán #Damask