Islamisti presviedčajú svet, že oni vraždili v Moskve. Svedčiť o tom má nové video

Video údajne natočené teroristami, ktorí v piatok zaútočili na koncertnú sieň v Rusku, zverejnili v noci na nedeľu na sociálnych sieťach kontá, ktoré zvyčajne používa teroristická organizácia Islamský štát. Vyplýva to z vyhlásenia bezpečnostnej spoločnosti SITE Intelligence Group, uviedla agentúra AFP.

24.03.2024 16:05
debata (179)
Výňatok z videa, ktoré má zachytávať útok na koncertnú sieň pri Moskve z pohľadu teroristov. Na tomto výňatku sú menej drastické scény
Video

Video trvajúce približne 90 sekúnd zachytáva niekoľko osôb s rozmazanými tvárami a upravenými hlasmi, ozbrojených útočnými puškami a nožmi. Na záberoch zrejme zo vstupnej haly koncertnej siene počuť niekoľko sálv z útočných pušiek, vidieť je aj množstvo nehybných tiel ležiacich na podlahe a začínajúci požiar v pozadí.

Konto na sociálnej sieti Telegram, ktoré video zverejnilo, patrí podľa spoločnosti SITE Intelligence Group organizácii Amák, tlačovému odboru Islamského štátu (IS).

Video je široko zdielané aj na sociálnych sieťach v Európe. Napríklad holandský politik Geert Wilders, ktorého krajne pravicová Strana slobody vyhrala nedávno voľby v Holandsku, a je známy protiislamskou a protimigrantskou rétorikou, k videu napísal:

„Alláh Akbar kričali teroristi po zabití nevinných Rusov v Moskve. ISIS je opäť silnejší a silnejší. Dnes Moskva zajtra Amsterdam, Londýn, Berlín alebo Paríž, pokiaľ ich nezastavíme,“ napísal na sieti X.

Ozbrojení muži v piatok vtrhli do koncertnej sály Crocus City Hall na severnom predmestí Moskvy a zabili najmenej 133 ľudí. K zodpovednosti za útok sa prihlásil Islamský štát.

Ruské úrady ešte neobvinili z útoku túto organizáciu, ale prezident Vladimir Putin oznámil, že útočníkov zadržali, keď „unikali smerom k Ukrajine, kde podľa predbežných informácií mali vytvorený priestor na prekročenie hranice“.

Ruská bezpečnostná služba FSB už predtým uviedla, že útočníci boli „v kontakte“ s ľuďmi na Ukrajine, keď sa pokúšali ujsť z Ruska. Kyjev akúkoľvek spojitosť s útokom dôrazne odmietol.

Šéfredaktorka prokremeľskej štátnej televízie RT Margarita Simonianová zverejnila dve videá z výsluchov spútaných podozrivých. Obaja sa k útoku priznali, no neuviedli, kto je jeho organizátorom. Tlačovej agentúre AFP sa nepodarilo nezávisle overiť hodnovernosť videí.

Vyšetrovanie teroristického útoku pri Moskve
Video

Ruské úrady uvádzajú, že v súvislosti s útokom zadržali 11 ľudí, vrátane štyroch mužov podozrivých priamo z útoku v koncertnej sieni v stredisku Crocus City Hall v Krasnogorsku. Ruskí predstavitelia na čele s Putinom a štátne médiá poukazujú na údajnú súvislosť s Ukrajinou, kam podľa nich podozriví z útoku utekali. Ukrajina akékoľvek spojenie s útokom odmieta a tvrdí, že Rusku ide o zámienku pre ďalšiu mobilizáciu do armády, ktorá už viac ako dva roky bojuje proti Ukrajine.

Rusko, terorizmus Čítajte viac Útok v Moskve: bola to falošná ruská operácia či džihádisti? Vysvetľuje expert

K útoku sa opakovane, v piatok a v sobotu, prihlásila teroristická organizácia Islamský štát. Spojené štáty pred touto hrozbou Rusko varovali, ale prezident Putin varovanie verejne odmietol ako pokus o zastrašovanie.

Hnutie Islamský štát sa v minulosti hlásilo už k mnohým útokom, aby si zvýšilo prestíž, a neskôr sa ukázalo, že za nimi nestálo.

Crocus, Moskva, Rusko, teroristický útok Čítajte viac Rusi a Ukrajinci sa po masakre slovne fackujú. Ako Moskva odškodní obete atentátu?

Spojené štáty v piatok uviedli, že majú k dispozícii spravodajské informácie, ktoré potvrdzujú, že k útoku sa hlási Islamský štát-Chorásán, čo je afganská vetva tejto teroristickej organizácie. Objavila sa vo východnom Afganistane koncom roka 2014 a rýchlo si získala povesť mimoriadne brutálneho zoskupenia, uviedla agentúra Reuters. V sobotu označila IS za jediného vinníka útoku pri Moskve tiež hovorkyňa americkej Národnej bezpečnostnej rady.

V aute, v ktorom podozriví utekali z Moskvy, sa podľa jedného z ruských poslancov našli cestovné pasy Tadžikistanu. Ruské médiá zverejnili zábery, na ktorých jeden zo zadržaných odpovedá na otázky tadžicky.

179 debata chyba
Viac na túto tému: #Moskva #Islamský štát #teroristický útok v Moskve