Traja muži, podozriví z teroristického útoku proti Moskve, sa pred súdom priznali

Traja zo štyroch podozrivých z útoku v koncertnej sále na predmestí Moskvy, ktorý si vyžiadal viac ako 130 obetí, v nedeľu pred súdom priznali vinu. Informáciu priniesla agentúra AP.

25.03.2024 05:50 , aktualizované: 16:42
debata (99)

Moskovský súd obvinil Dalerdžona Mirzojeva (32), Saidakramiho Račabalizodu (30), Muchammadsobira Faizova (19) a Šamsidina Fariduniho (25) zo spáchania skupinového teroristického útoku. Hrozí im doživotný trest odňatia slobody.

Traja zo štyroch podozrivých v nedeľu pred...
Všetkým trom hrozí doživotný trest odňatia...
+1Moskovský súd obvinil Dalerdžona Mirzojeva...
Islamský štát, video, strelec Čítajte viac Islamisti presviedčajú svet, že oni vraždili v Moskve. Svedčiť o tom má nové video

Súd nariadil vyšetrovaciu väzbu pre všetkých štyroch podozrivých do 22. mája. Mirzojev, Račabalizoda a Fariduni priznali vinu. Na súde sa objavili s modrinami a opuchnutými tvárami. Ruské médiá napísali, že bezpečnostné zložky podozrivých počas výsluchu mučili.

rusko-teroristicky-utok-crocus-city-hall-moskva Čítajte viac Ukrajina ako obetný baránok? Kremeľ zvaľuje vinu za masaker na Kyjev, aby zakryl vlastné zlyhanie. Podozrivých mučili

Faizova priviezli na súd priamo z nemocnice na invalidnom vozíku, počas celého procesu sedel so zavretými očami a dohliadali naňho lekári. Račabalizoda mal obviazané ucho. Bezpečnostné zložky podľa miestnych médií jednému z mužov počas výsluchu odrezali ucho. Agentúra AP uviedla, že toto tvrdenie nedokáže nezávisle overiť.

Výňatok z videa, ktoré má zachytávať útok na koncertnú sieň pri Moskve z pohľadu teroristov. Na tomto výňatku sú menej drastické scény
Video

Kremeľ sa odmietol vyjadriť k vyšetrovaniu piatkového teroristického útoku v Krasnogorsku pri Moskve. Bez komentára kremeľský hovorca Dmitrij Peskov ponechal aj otázky ohľadom stavu podozrivých, ktorí sa cez víkend objavili na súde zbitý a zakrvácaní.

„Túto otázku nechávam bez odpovede,“ reagoval na obvinenia z mučenia podozrivých Peskov a odmietol sa vyjadriť aj k totožnosti zvyšných siedmich zadržaných v súvislosti s činom.

„Naše služby pracujú samostatne. O pomoci (iných štátoch) teraz nie je reč,“ uviedol Peskov.

Peskov okrem toho dodal, že ruský prezident Vladimir Putin nemá v pláne navštíviť miesto tragédie, kam pritom ľudia od minulej soboty nosia kvety, sviečky či plyšové hračky na pamiatku najmenej 137 obetí útoku – najtragickejšieho v Rusku za posledných 20 rokov, ako konštatovali politickí analytici.

Spomienka na obete terorizmu v Moskve. Foto: SITA/AP, Vitaly Smolnikov
Rusko, terorizmus Spomienka na obete terorizmu v Moskve.

„Odpoveďou na barbarstvo by nemalo byť barbarstvo,“ uviedli ochrancovia ľudských práv z mimovládnej Skupiny proti mučeniam (Komanda protiv vreciek), ako nástupkyňa ruskými úradmi zakázaného Výboru proti mučeniam. Vo vyhlásení, o ktorom informoval server Meduza, skupina odsúdila zjavné mučenie podozrivých z útoku na koncertnú sieň v Krasnogorsku, ktorých predviedli na súd „s odrezaným uchom“ a aj jedného dokonca v bezvedomí.

„Hodnota priznania vynúteného mučením je kriticky nízka. Človek namiesto pravdy najčastejšie hovorí to, čo môže, aby sa mučenie skončilo,“ upozornili. Obete mučenia často hovoria klamstvá v snahe aspoň na chvíľu prerušiť násilie a utrpenie, a tak vynútené priznanie môžu zviesť vyšetrovanie na mylnú cestu. A bez znalosti všetkých okolností zločinu bude ťažké v budúcnosti odvrátiť podobnú hrôzu. Mučenie zvyšuje mieru krutosti v spoločnosti a samotná spoločnosť tým upadá. Ak štát dovolí mučenie podozrivých z terorizmu, môže sa dopúšťať nezákonného násilia aj proti ďalším občanom, varovala skupina.

Témou tlačového brífingu v Kremli bol aj trest smrti, o ktorom sa v súvislosti s trestami pre páchateľov teroristického činu v posledných dňoch v Rusku začalo hovoriť. Peskov uviedol, že prezidentský úrad sa týchto diskusií nezúčastňuje, po najvyššom treste ale volal okrem iného bývalý ruský prezident a premiér a súčasný podpredseda ruskej bezpečnostnej rady Dmitrij Medvedev.

„Musia byť zabití? Musia. A budú,“ uviedol na telegrame.

Trest smrti sa v Rusku neuplatňuje od roku 1996, keď sa krajina vstúpila do Rady Európy, a alternatívou sa stalo doživotné odňatie slobody.

Útočníci vnikli do budovy Crocus City Hall v meste Krasnogorsk v piatok večer. Spustili tam streľbu na divákov a následne založili požiar. Útok si vyžiadal najmenej 137 obetí. Ďalších vyše 180 osôb utrpelo zranenia, 40 z nich je stále v kritickom stave. K útoku sa prihlásila stredoázijská odnož teroristickej organizácie Islamský štát.

Útok v Moskve, desiatky mŕtvych. Videá zo sociálnych sietí
Video

Ruské úrady zadržali štyroch mužov v sobotu spolu s ďalšími siedmimi osobami podozrivými z účasti na útoku, oznámil ruský prezident Vladimir Putin. Tvrdil, že útočníci boli zadržaní pri pokuse o útek na Ukrajinu, čo Kyjev poprel.

Po útoku zostáva v ruských nemocniciach takmer 100 ľudí

Dovedna 97 zranených zostáva hospitalizovaných aj tri dni po piatkovom útoku v koncertnej sále Crocus City Hall na predmestí Moskvy. Oznámila to v pondelok šéfka odboru sociálneho rozvoja Moskovskej oblasti Ľudmila Bolatajevová, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

Zranení sú hospitalizovaní v nemocniciach v Moskve, ale aj iných mestách Moskovskej oblasti. Podľa ruských médií utrpeli zranenia rôznej závažnosti.

Opozícia ostro kritizuje Putinove sľuby v oblasti bezpečnosti

Ruská opozícia kritizovala po útokoch na moskovskú koncertnú sálu sľuby tamojšieho prezidenta Vladimira Putina v oblasti bezpečnosti a označila ich za nedodržané.

Opozícia v tejto súvislosti podotkla, že ruské tajné služby sú príliš zamestnané naháňaním kritikov Kremľa, miesto aby sa sústredili na aktuálne bezpečnostné hrozby.

Piatkový útok na koncertnú sálu Crocus City Hall v Moskve je najkrvavejším v Rusku za posledné dve desaťročia a vyvolal otázky, ako je možné, že vplyvný bezpečnostný aparát krajiny ho nedokázal zmariť – napriek tomu, že niektoré západné krajiny dokonca len dva týždne pred atentátom vydali verejné i súkromné bezpečnostné varovania, uvádza AFP.

„Čo je zarážajúce, je katastrofálna nekompetentnosť našich bezpečnostných služieb,“ podotkol Ivan Ždanov, blízky spolupracovník zosnulého ruského opozičného lídra Alexeja Navaľného.

Práve pre Putina, bývalého sovietskeho agenta a niekdajšieho šéfa ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB), by mohli byť obvinenia zo zlyhania tajných služieb obzvlášť nepríjemné, píše AFP.

„Desaťročia sme počúvali, že obmedzovanie našich práv je nevyhnutné v záujme bezpečnosti,“ napísal Ždanov na platforme Telegram.

„Teroristické útoky sa však neskončili, a FSB je zaneprázdnená všetkým možným okrem toho, za čo je priamo zodpovedná – zabíjaním svojich politických oponentov, špehovaním občanov a trestným stíhaním ľudí, ktorí sú proti vojne (na Ukrajine),“ dodal.

Pri útoku zahynula aj asistentka skupiny Piknik

Pri útoku v Moskve prišla o život aj asistentka ruskej rockovej skupiny Piknik, ktorá mala v ten večer v jednej zo sál centra odohrať svoj koncert.

Na sociálnych sieťach o tom informovala samotná skupina, ktorá doplnila, že Jekaterina Kušnerová bola celý deň po útoku nezvestná.

Frontman ruskej skupiny Piknik Edmund Škľarskij v nedeľu – podľa agentúry Reuters – na sociálnych sieťach zverejnil video, v ktorom vyjadril sústrasť príbuzným obetí útoku v centre Crocus City Hall. Členovia skupiny v nedeľu podvečer položili kvety k improvizovanému pomníku, kam ľudia nosia kvety, sviečky aj plyšové hračky.

Počas útoku boli členovia skupiny v šatni. Útok sa začal pár minút pred tým, ako mali vyjsť na pódium. Skupina bola evakuovaná, ale Kušnerová bola vo foyer centra. Príbuzní po nej pátrali od dňa tragédie: neskontaktovala sa totiž s nimi a jej meno nebolo na zoznamoch mŕtvych a zranených.

Podľa stanice Rádio Sloboda (RFE/RL) bolo do nedele večera identifikovaných 62 osôb. Najmenej 180 ľudí utrpelo zranenia, mnohí z nich sú vo vážnom stave. Útočníci niektorých ľudí zastrelili, iní zomreli pri požiari, ktorý v centre počas útoku vypukol. Aj v pondelok ešte pokračuje pátranie po telách obetí: budova Crocus City Hall úplne vyhorela a preborila sa jej strecha.

99 debata chyba
Viac na túto tému: #teroristický útok v Moskve