Lavína v Tirolsku strhla dvoch mladých turistov, jeden zahynul

Rakúske úrady informovali v utorok o lavíne v Alpách, ktorá strhla dvoch devätnásťročných nemeckých turistov. Jeden z nich neprežil a druhý je vo vážnom stave, informuje TASR na základe správy agentúry DPA.

10.04.2024 15:38
rakúsko, alpy, tirolsko Foto: ,
debata

Sedemčlenná skupina turistov pochádzala z južného Bavorska. Udalosť sa odohrala v blízkosti mestečka Pertisau ležiaceho v rakúskej spolkovej krajine Tirolsko, na vrchu Bärenkopf, čo v preklade znamená „medvedia hlava“.

Skupina sa v nadmorskej výške 1800 metrov pre zlé poveternostné podmienky v dôsledku snehu otočila a zamierila nadol. Podľa polície ich však zasiahla lavína. Spustila sa asi 30 metrov nad nimi a strhla dvoch mladých mužov, ktorí boli od skupiny oddelení.

Záchranný tím následne po vyše hodine od incidentu objavil približne o 330 metrov nižšie bezvládne telo ležiace zhruba jeden meter pod snehom.

Druhého muža lavína odniesla asi o 250 metrov, pomocou vrtuľníka sa ho však podarilo zachrániť a previezť do nemocnice. Polícia zatiaľ podrobnosti o jeho stave nezverejnila.

Podľa internetovej stránky Avalanche Report hrozí lavínové nebezpečenstvo vo viacerých alpských regiónoch.

Vysoké Tatry, hor, sneh Čítajte viac Vo Vysokých Tatrách zahynul skialpinista. V jeden deň hlásili pád lavíny na troch miestach
debata chyba
Viac na túto tému: #Rakúsko #Alpy #Lavína