Izrael pohrozil Teheránu priamym úderom, ak naň Irán zaútočí zo svojho územia

Ak sa Izrael stane cieľom útoku iránskych jednotiek z územia Iránu, izraelská armáda zaútočí na Irán priamo. V stredu to vyhlásil izraelský minister zahraničných vecí Israel Katz. TASR informuje na základe správy agentúry AP.

10.04.2024 17:25
Sýria Izrael Irán Foto: ,
Príslušníci záchranných zložiek zasahujú po leteckom útoku v Damasku 1. apríla 2024. Osem ľudí zahynulo pri výbuchu, ktorý zasiahol budovu susediacu s iránskym veľvyslanectvom.
debata (5)

„Ak Irán zaútočí zo svojho územia, Izrael odpovie útokom na Irán,“ uviedol Katz v príspevku na sociálnej sieti X.

Ministrov výrok v jazyku farsí aj po hebrejsky prichádza v atmosfére rastúceho napätia medzi Izraelom a Iránom.

Najvyšší iránsky duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí v stredu ešte pred zverejnením stanoviska izraelského ministra uviedol, že útok z 1. apríla v sýrskom Damasku porušil medzinárodné dohody o nedotknuteľnosti diplomatických priestorov.

Damask / Irán / Raketový útok / Čítajte viac Izrael útočil na iránsky konzulát v Damasku, dvaja iránski generáli sú mŕtvi. Teherán pohrozil odvetou

„Kancelárie konzulátu a veľvyslanectva v ktorejkoľvek krajine sú územím tejto krajiny,“ povedal. „Keď zaútočili na náš konzulát, znamená to, že zaútočili na naše územie.“

Chameneího slová sú pokračovaním série sľubov iránskych predstaviteľov, že pomstia útok, z ktorého je obviňovaný Izrael.

Na iránskom konzuláte v Damasku zahynulo sedem príslušníkov iránskych Revolučných gárd vrátane dvoch generálov. Útok si dovedna vyžiadal 12 obetí. Sýria i Irán obviňujú z útoku Izrael, ale ten sa k incidentu nevyjadril.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #Izrael #Irán